به گزارش پول نیوز، برای آنکه یک مجموعه بتواند به فعالیت خود ادامه دهد، به حداقل ها و گزینه های عادی نیاز دارد، اما اگر یک مجموعه بزرگ و تاثیرگذار باشد و بخش بزرگی از بازار را مال خود کرده باشد، نه تنها به حداقل ها نیاز دارد، بلکه به نکات برجسته تر و مهمتری احتیاج دارد.
مجموعه های بزرگ باید موقعیت، ظرفیت ها و فرصت ها را شناسایی کنند و سپس برنامه ریزی گسترده برای بهره گیری از این ظرفیت ها و فرصت ها داشته باشند و در نهایت برای دستیابی به آنها، وارد فاز اجرا شوند. اما این مهم به زمانبندی و هدفگذاری نیاز دارد و مدیران باید بدانند کجا قرار دارند و در چه مدت به کدام نقطه باید برسند. که تمام این موارد با درایت مدیرانی کارآمد و توانمند محقق می شود.
یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین مجموعه هایی که کارنامه درخشانی در عرصه خدمات رسانی دارد، شرکت بهپرداخت ملت است. این شرکت در عرصه پرداخت های فروشگاهی جایگاه اول را در کشور دارد و همواره بخوبی درخشیده است. نکته مهمی که بهپرداخت ملت همواره دنبال کرده، حرکت در مسیر بدست آوردن فناوری های نوین است.
مجموعه ای که انگیزه لازم را نداشته باشد، در یک مسیر مشخص حرکت می کند، بدنبال فناوری و نوآوری نیست، از پیشرفت استقبال نمی کند و با رویکرد ایستایی، حرکتی لاک پشتی را در پیش می گیرد، زیرا به کسب درآمد بیشتر اعتقاد ندارد و مدیریت چنین مجموعه ای سعی می کنند تا حد ممکن از هزینه کردن بپرهیزد. به همین دلیل به سوی تحقیق و توسعه نمی رود و در نهایت هم دستاوردی ندارد که از آنها به جایگاه بالاتری برسد.
واقعیت این است که بهپرداخت ملت تیم مدیریتی جوان و فعالی دارد، اعتقاد ویژه ای به فناوری و نوآوری دارد که با این رویکرد از تحقیق و پژوهش استقبال می کند و در نهایت هر هزینه ای که در این مسیر انجام می دهد، چندین برابر به درآمدزایی خود می افزاید، شرایطی که تاکنون شاهد تحقق آن بوده ایم.
حرکت رو به جلوی بهپرداخت ملت در مجمع عمومی عادی سالیانه عینیت گرفت، مجمعی که با حضور 94,47 درصد سهامداران برگزار شد. اگرچه در این مجمع گزارشهای متعددی ارایه شد، اما چشم انداز مدیرعامل شرکت بهپرداخت ملت، حکایت از تحولات شگرفی دارد که آینده این شرکت را در بین رقبا یک سروگردن بالاتر قرار می دهد.
مدیرعامل بهپرداخت ملت، رشد پایدار سهم بازار، گسترش اکوسیستم پذیرندگی، توسعه پرداختهای هوشمند و تقویت زیرساختهای رمزریال را از مهمترین دستاوردهای این شرکت در سال مالی گذشته توصیف کرد و گفت: «در مسیر آینده، بهپرداخت ملت با تمرکز بر فناوریهای جدید و فعالیتهای محبوب مانند تحلیل داده و پرداختهای مبتنی بر رمزریال، استراتژیهای توسعهای خود را دنبال خواهد کرد.»
اگرچه مدیرعامل به پرداخت از طرح های توسعه در آینده خبر داد که تاثیرات شگرفی بر گردش مالی آن خواهد گذاشت، اما تا زمانی که با آمار و ارقام همراه نباشد، هرگز نمی تواند بیانگر راهکار تحقق اهداف باشد. اما محمدمهدی تقیپور با تاکید بر اینکه بهپرداخت ملت در سال مالی گذشته دستاوردهای کلیدی بسیاری داشته گفت: انعقاد 16 قرارداد در حوزه پرداختیاری و رمزارزها از جمله مهمترین آن دستاوردها بوده است.
شاید چنین به نظر برسد که بهپرداخت ملت نگاهی منفعت طلبانه برای شرکت دارد، اما مدیرعامل بهپرداخت ملت از اجرای پروژههای ملی به وسیله بهپرداخت ملت خبر داد و گفت: ریال دیجیتال، کیف پول ایرانسل، سوییچ میرشتاب، ایرمای حاکمیتی و دیگر پروژههای مهم ازجمله شاپرک2، کهربا، پلپی، صامت، سدرا و قبض توانیر از مهمترین اقدامات بهپرداخت ملت بوده است.
وی با اشاره به چالش سوخت گفت: «در حوزه سوخت نیز دستاوردهایی همچون IGSR (ارائه خدمات در فضای ابری به جایگاهداران سوخت)، بازطراحی و ارتقای امنیت سامانه هوشمند کارت سوخت، نوسازی و تعمیر50هزار ترمینال کارتخوان سوخت، همکاری در هوشمندسازی جایگاههای CNG و… داشتهایم.»
مدیرعامل بهپرداخت ملت با اشاره به دستاوردهای حوزههای فناوری اطلاعات، امنیت، مالی و فرایندهای داخلی گفت: «در این حوزهها نیز دستاوردهای بزرگی مانند استقرار سامانه رصد هوشمند ابزارهای مشکوک (رهام) و کسب بالاترین امتیاز (100) از نهاد شاپرک، طراحی و راهاندازی مرکز عملیات شبکه (NOC)، پیادهسازی شاپرک2 و کهربا، امکان صدور کارت بانکی و کارت هدیه بر روی دستگاه GSS، استقرار مرکز عملیات امنیت SOC، وصول حدود 2هزار میلیارد ریال مطالبات معوق از سازمان تأمین اجتماعی، کاهش 1400میلیارد ریالی هزینههای رسید کاغذی و… داشتهایم.»
از آنجا که مدتهاست مردم از فضای فیزیکی به فضای مجازی کوچ کرده اند، هر چقدر فعالیت هایشان را به این فضای منتقل کنند، رضایت بیشتری دارند. خوشبختانه مدیرعامل بهپرداخت ملت با آگاهی لازم نسبت به فضای مجازی، عملکرد شرکت را بر فضای مجازی پایه گذاری کرده و بسیاری از اقدامات بهپرداخت ملت به فضای مجازی کوچ کرده است.