بازی خطرناک بازار طلا با اقتصاد

به گزارش پول نیوز ، رای مردم به پزشکیان برای بدست گرفتن سکان دولت چهاردهم کار خودش را کرد. بازار در شوک قیمتی فرو رفت و دو بخش اساسی طلا و  ارز که نقش تعیین کننده ای در بحران اقتصادی دارد، روند نزولی به خود گرفت، در حالی که هیچ دلیلی برای سقوط دلار و طلا وجود نداشته و ندارد. هنوز پزشکیان سکان مدیریت قوه مجریه را بدست نگرفته و اقدامی که بر سیاست خارجی و به تبع آن اقتصاد داخلی تاثیر بگذارد، انجام نشده است، اما بازار ترسیده، ترسی که دلیل آن به هیچ عنوان معلوم نیست.

آنچه باعث ترس بازار شده و در اولین گام، شوک قیمت طلا و دلار را رقم زده، دیدگاههای پزشکیان است. اظهارات و موضع گیری های رییس دولت چهاردهم بیانگر آن است که مذاکره منطقی برای پایان دادن به  اختلاف نظرها و رسیدن به توافق، بیش از پیش خودنمایی می کند. « برای من مذاکره و توافق ذلت نیست».«نباید با آمریکا رابطه متشنج و هزینه آفرین داشته باشیم».«با تحریم شاید بتوان زنده ماند، اما نمی شود پیشرفت کرد». این جملات تنها بخشی از اظهارات مسعود پزشکیان در مناظره ها برای رای گرفتن از مردم بود، اظهاراتی که دل دهک های پایین مردم را برای پایان دادن به بحران اقتصادی خوش می کند و در مقابل، رعشه بر دل آن دسته از افرادی می اندازد که بدنبال پرکردن جیب هایشان از تبعات سیاست خارجی آشفته هستند.

اینکه عده ای جیب خودشان را از بحران آفرینی پر می کنند و لقمه های بزرگی از تنش ها به گلو می برند، واقعیتی تاسف آور و نگران کننده است. زیباترین ترسیم از این دیدگاه را از زبان علی لاریجانی رییس سه دوره مجلس شورای اسلامی شنیدیم. علی لاریجانی در مقابل کسانی که بدنبال گره زدن اقتصاد، مانع تراشی و بحران آفرینی بودند، اصطلاح کاسبان تحریم را بکار برد، اصطلاحی که بخوبی نشانگر جولان سودجویان و فرصت طلبان در آشفته بازار سیاست خارجی و اقتصاد بود.

هرگاه که از مشکلات اقتصادی و دلایل بروز انها سخن به میان می آید، از نقش آفرینی مافیا پرده برداری می شود، مافیایی که نام بردن و افشا کردن نام آنها دل و جرات می خواهد، زیرا آنچه در فضای مجازی مطرح می شود و اسامی اختصاری، ویرانگر و مخرب است. البته بارها از سوی شخصیت های نظامی، انتظامی، سیاسی، مذهبی و… شایعات و اظهارات مطرح شده در فضای مجازی انکار شده اما نتیجه بخش نبوده و مافیاهای خودرو، شکر، سیگار، موز، دلار، طلا، مسکن، آهن، برنج و… همچنان ورد زبانهاست.

در حالی که طلا روند نزولی را در پیش گرفته بود، اتحادیه طلا و جواهر تهران با تعطیلی یک هفته بازار طلا، یک باره همه چیز را تعطیل کرد. این در حالی است که رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران اعتراف کرده بود علی‌رغم افزایش قیمت در بازارهای جهانی، در بازار داخل کاهش چشمگیر قیمت سکه‌ و طلا رخ داده است. وی اعتراف کرده بود که بخش قابل توجهی از این کاهش ناشی از کاهش نرخ ارز در بازار و بخشی هم به سبب ورود به ماه محرم بوده است.

اگرچه تکریم سالار شهیدان بر همگان واجب است و ایران اسلامی عزادار فاجعه کربلاست، اما این تصمیم صنف طلا و جواهر می تواند بازار رو به نزول طلا را در سکون فرو ببرد تا پس از پایان تعطیلات، طلا را به ریل گرانی بازگرداند یا حداقل از سقوط آن جلوگیری کند.

دلمان می خواهد باور کنیم فقیر و غنی در یک کشتی هستیم، اما عملکردها چیز دیگری را نشان می دهد. عملکرد صنف طلا در تمامی سالهای گذشته سیاستگذاری بر منافع شخصی بوده است. در شرایطی که سکه رشد سوال برانگیز خود را آغاز کرد و از 7 میلیون به سوی 43 میلیون خیز برداشت، هرگز اتحادیه طلا و جواهر برای کنترل این آشفته بازار فرمان تعطیلی صادر نکرد تا این حجم از تورم را مدیریت کند، بلکه فعالیت مستمری داشت تا قیمت طلا به اوج برسد.

همچنین بخوانید  توقع ثبات از دولت چهاردهم

اکنون لازم است رفتار اصنافی که به تورم دامن می زنند، با دقت مورد بررسی قرار گیرد و مشخص شود چرا چنین تصمیمات بحران آفرینی گرفته می شود. البته این رویکردها مختص صنف طلا نیست و بسیاری از صنوف دیگر به اشکال گوناگون در دامن زدن به گرانی و تورم نقش داشته اند که لازم  است دولت چهاردهم در این خصوص حساسیت لازم را داشته باشد.

بی شک آنچه در دولت سیزدهم به تورم 46 درصدی و گرانی های سرسام آور منجر شد، ضعف نظارت بر بازار بود. تیم اقتصادی ناکارآمد که بارها از سوی مجلس مورد بازخواست قرار گرفت، عامل اصلی تورم سنگین بود، اما اشکالی که به مجلس یازدهم وارد شد، ضعف نظارت بود. در شرایطی که قیمت ها سر به آسمان می سایید، نمایندگان مجلس به مباحث حاشیه ای می پرداختند و دولت سیزدهم نیز بنابر اعتراف کارشناسان و نمایندگان مجلس، بازار را رها کرده بود. اکنون که دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم با اختلافی یک ماهه به صورت همزمان تشکیل شده اند، باید بدانند که عملکرد هر کدام بر دیگری تاثیرگذار است و کارنامه مجلس و دولت یک زمان بررسی می شود.

برچسب‌ها:

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

1بورس
کارآفرینی
آخرین اخبار