به گزارش پول نیوز، براساس اعلام وزارت بهداشت، آلودگی هوا در سال جان 50 هزار نفر را میگیرد و این درحالی است که کل بودجهای که اکنون برای تولید و درآمد نفت در سال ۱۴۰۴ در بودجه قرار دادند، ۱۱ میلیارد دلار است و هزینه مالی آلودگی هوا حداقل ۱۲ میلیارد دلار است.
فرزانه بخشیپور کارشناس محیطزیست در گفتگو با خبرنگار خبرداری اظهار کرد: در ایران مطالعات دقیقی برای برآورد هزینه اقتصادی آلودگی هوا انجام نشده است، اما هزینه آلودگی هوای تهران در سال ۹۱، بر اساس واقعیسازی قیمتها با نرخ تورم، ۶ هزار میلیارد و ۶۷۰ میلیون تومان برآورد شده بود.
وی ادامه داد: بانک جهانی سال ۲۰۱۶، اعلام کرده بود که هر سال ۲.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی ایران بهخاطر آلودگی هوا از بین میرود و ۲۱ هزار نفر بهخاطر این آلودگی جان خود را از دست میدهند.
بخشیپور افزود: همچنین بر اساس گزارش بانک جهانی، آلودگی هوا برای خاورمیانه و شمال آفریقا ۹ میلیارد دلار هزینه بهدنبال دارد که بیشترین آن، متوجه ایران و مصر است.
این کارشناس گفت: آلودگی هوا از طریق منابع مختلفی به وجود میآید که به طور کلی به دو دسته منابع طبیعی و منابع انسانی تقسیم میشوند. این منابع شامل فرآیندهای طبیعی و فعالیتهای انسانی هستند که میتوانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم به آلودگی هوا منجر شده و باعث آسیب شوند.
وی تصریح کرد: منابع انسانی شامل انتشار گازهای مضر از صنایع، خودروها، و مصرف سوختهای فسیلی میباشند. این منابع به دلیل فعالیتهای انسانی ایجاد میشوند و به طور قابل توجهی به آلودگی هوا کمک میکنند و دارای آسیب جدیتری هستند.
بخشیپور اظهار کرد: آلودگی هوا تاثیرات مخرب و خطرناکی بر سلامت انسان دارد. این اثرات شامل بیماریهای تنفسی مانند آسم و برونشیت، بیماریهای قلبی-عروقی، و حتی سرطان ریه میباشد. مطالعات نشان دادهاند که افرادی که در مناطقی با آلودگی هوای بالا زندگی میکنند، بیشتر در معرض خطرات ناشی از آلودگی هوا قرار دارند.
وی اضافه کرد: آلودگی هوا و خطرات ناشی از آن تنها بر انسانها تاثیر نمیگذارد بلکه تاثیرات گستردهای بر محیطزیست نیز دارد. این تاثیرات شامل تخریب لایه اوزون، تغییرات اقلیمی، و اسیدی شدن بارانها است.