21 آذر 1403 - 3:52

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو

ساخت شهرک تخصصی حکایت از سیاستگذاری کلان دارد

گامهای استوار خودکفایی با عبور از خام فروشی و تکمیل زنجیره مس

به گزارش پول نیوز، بارها رهبر انقلاب نسبت به شرایط اقتصاد تک محصولی وابسته به نفت انتقاد کردند اما برای پایان دادن به این وضعیت، سیاستهای جدیدی برای جایگزینی تعریف کردند که مهمترین آنها، ورود به عرصه معادن بود. این ریل گذاری با در نظر گرفتن شرایط، منابع و ذخایر خدادادی کشور صورت گرفت. با این وصف همچنان تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیاری وجود دارد.

بحران خام فروشی

سیاستگذاری رهبر انقلاب، اما و اگرهایی داشت و تاکید ایشان بر فراوری و خلق ارزش افزوده بود. آیت الله خامنه ای بارها نسبت به خام فروشی انتقاد و تاکید کردند که نباید منابع و ذخایر کشور را استخراج و به صورت خام به دیگر کشورها صادر کنیم. تاکید رهبر انقلاب بر تکمیل زنجیره تولید، تولید محصولات گوناگون، اشتغالزایی، درآمدزایی و ارزآوری بود، فرمانی که آویزه گوش بسیاری از مسوولان شد و قوانین متعددی وضع شد تا از صادرات مواد معدنی به صورت خام جلوگیری شود.

تکمیل زنجیره نه توقف

آنچه رهبر انقلاب سیاستگذاری کردند، تکمیل زنجیره بود، در حالی که لازم بود سرمایه گذاران به سوی ایجاد صنایع پایین دستی بروند و کارخانه های مرتبط تعریف و فعال شود تا در قالب زنجیره ارزش افزوده، صنایع بزرگ شکل بگیرد، اشتغال پایدار تعریف شود و محصولات تولید داخل، نه تنها نیاز کشور را تامین کند، بلکه سهم ایران در بازارهای جهانی نیز لحاظ شود. اما متاسفانه این مهم شکل نگرفته است.

گام بلند برای مس

یکی از ظرفیت های بسیار چشمگیر معادن در کشور، صنعت مس است. ذخایر مس ایران به اندازه ای گسترده است که رتبه پنجم جهان را بدست آورده ایم و اگر مقداری جدیت به خرج دهیم، می توانیم پله های بالاتری را طی کنیم. به همین دلیل لازم بود ابتدا محلی برای صنایع مس تعریف شود که ایمیدرو به عنوان مدیریت بالا دستی شرکت ملی صنایع مس، شهرک تخصصی مس را تعریف کرد و از آنجا که منطقه ویژه اقتصادی لامرد زیر نظر ایمیدرو است، ساخت این شهرک را در لامرد شروع کرد.

لامرد گزینه اول

بر اساس اعلام نظرهای صورت گرفته، در نقاط مختلف کشور مناطقی برای ساخت شهرک‌های تخصصی مس بررسی شد که شهرستان لامرد به عنوان اولین مکان ایجاد شهرک تخصصی در جنوبی‌ترین نقطه استان فارس برگزیده شد. این رویکرد نشان می دهد که تمامی شرایط بررسی شده و در نهایت لامرد دارای تمامی شرایط بوده است.

همچنین بخوانید  رکوردزنی شرکت ملی صنایع مس به همت نیروی انسانی

اعتبار چشمگیر

یکی از مهمترین چالشهایی که در خصوص ایجاد پروژهها مطرح می شود، اعتبارات است. بر اساس آخرین آمار اعلامی از سوی مجلس شورای اسلامی، در سال 1402 تنها 20 درصد اعتبارات عمرانی هزینه شده و تکلیف 80 درصد دیگر معلوم نیست. اما ایمیدرو بدلیل استقلال مالی که دارد، قدرت انتخاب گزینه های مهمتر و برتر را دارد که شهرک مس لامرد را در دستور کار قرار داده است. بی شک ابر پروژه، عنوانی درست برای شهرک تخصصی مس در لامرد است زیرا این پروژه به مساحت ۸۰۰ هکتار و با اعتباری افزون بر چهار میلیارد دلار در منطقه ویژه اقتصادی لامرد تعریف شده است.

ذخایر فراوان مس

توجه به صنایع مس دلیل دارد. از یک سو ذخایر گسترده و از سوی دیگر تنوع محصول، می تواند بهترین گزین ها برای توسعه صنعت مس باشد. مس یک موقعیت استراتژیک و فوق العاده در دنیا دارد که ایران در این زمینه توانمند است. هم اکنون ۲۰ میلیارد تن ذخیره سنگ مس اکتشافی در کشور داریم که سالیانه ۳۰۰ هزار تن کاتد مس تولید می‌شود. البته چشم انداز در اسناد بالادستی بر این است که این رقم به یک میلیون تن برسد.

صنایع پایین دستی

صنعت مس تولیدات متنوعی دارد که از ظروف مسی تا سیم و کابل و بسیاری موارد دیگر را شامل می شود، به همین دلیل باید طرح توسعه زنجیره مس به ویژه در صنایع پایین دست مورد توجه قرار گیرد. ایمیدرو تاکید کرده جلوگیری از خام فروشی در سطح کشور در اولویت قرار دارد که برای این موضوع، صنایع پایین دست در شهرک تخصصی مس ایجاد خواهد شد. بر اساس سیاستگذاری های صورت گرفته، طرح توسعه صنعت مس در راستای جهش تولید صورت گرفته که برای تحقق جهش، شهرک‌های تخصصی مس از اهمیت بالایی در کشور برخوردار است به گونه‌ای که بازار هدف، نوع تولید، محصولات این شهرک از اولویت‌های صنعت ایمیدور است که یکی از ضروریات برای استقرار صنایع پایین دست این منطقه ویژه اقتصادی است.

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

جرثقیل
skh
همچنین بخوانید
آخرین اخبار