به گزارش پول نیوز، منطقه آزاد چابهار در منطقه ای استراتژیک قرار گرفته است. همسایگی با پاکستان، فرصت بزرگی را برای منطقه آزاد چابهار رقم زده و مهمتر از آن پل ارتباطی و فرصت ترانزیت برای کشورهای هند، افغانستان، شمال و غرب ایران ا ست. این منطقه آزاد قبل از تنگه هرمز قرار گرفته که باعث می شود واردات و صادرات برای بازرگانان جذابیت های خاص خودش را داشته باشد.
رغبت کشتی ها به چابهار
بنادر چابهار که توان تخلیه و بارگیری کشتی های بزرگ را دارد، رغبت کشتی ها برای حضور در این منطقه را دوچندان کرده است. از یک سو کشتی ها لازم نیست از تنگه هرمز عبور کنند که امتیاز بزرگی برای آنهاست، زیرا هم مبلغ حق بیمه برای کشتی هایی که از تنگه هرمز عبور می کنند بالاتر است و هم نگرانی بدلیل چالشهای نظامی و سیاسی بیشتر است. از سوی دیگر هزینه کالاهای وارداتی و صادراتی نیز بیشتر می شود. اگر قرار باشد کشتی مسیر چابهار تا بندر رجایی را طی کند، مبلغ بیشتری را خواهد گرفت، در صورتی تخلیه بار در چابهار هزینه حمل دریایی کمتری را دارد.
نقش آفرینی منطقه آزاد چابهار
منطقه آزاد چابهار فرصت و ظرفیت بزرگی برای استان سیستان و بلوچستان است. اگرچه این استان به اندازه 11 استان کشور وسعت دارد، اما در محرومیت بسیاری بسر می برد که ریشه در بیکاری، کمبود صنایع و نادیده گرفتن ظرفیت ها و فرصت های استان دارد که ضعف اطلاع رسانی بر این معضل دامن زده است. براستی کدام سرمایه گذار حاضر می شود در این منطقه محروم با قدرت ریسک بالا به ویژه در بحث امنیتی سرمایه گذاری کند. منطقه آزاد چابهار بهترین پاسخ برای جذب سرمایه گذار است. منطقه آزاد چابهار به واسطه بنادر بزرگ، همجواری با دریا و معافیت هایی که دارد، می تواند فرصت خوبی برای سرمایه گذاری در عرصه های گوناگون باشد.
صنایع شیلات
نزدیکی به دریا به ویژه ابهای آزاد، فرصت و ظرفیت بسیار بزرگی است. در حالی که چین با عبور از آبهای جهان با صید ترال صنعت شیلات خلیج فارس، دریای عمان و منطقه را تهدید می کند، اقدام مناسبی برای استفاده از ظرفیت دریا صورت نمی گیرد و تنها ماهیگیران خرده پا و بومی با صید از این منطقه روزی خود را از دریا می گیرند و به جرات می توان ادعا کرد جنوب هرگز نتوانسته از ظرفیت های خدادادی بهره بگیرد.
کارخانه صنعت ماهی
اقدام بسیار مبارکی که در منطقه آزاد چابهار شاهد بودیم، ورود به عرصه تولیدات صنعتی در عرصه شیلات است، اتفاقی که امیدواریم هرچه گسترده تر شود تا بتوانیم از یک سو نیاز بخشی از صنایع غذایی کشور را تامین کنیم و از سوی دیگر اشتغالزایی و درآمدزایی برای منطقه محروم سیستان و بلوچستان را رقم بزنیم. سفر وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح بهانه خوبی شد تا افتتاح تاثیرگذاری صورت بگیرد. امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده که به سیستان و بلوچستان سفر کرده بود، کارخانه صنایع شیلاتی منطقه آزاد چابهار شامل کارخانه تولید کنسرو تن ماهی، فرآوری و بسته بندی ماهی و میگو و سردخانه را افتتاح کرد. افتتاح این کارخانه نشان می دهد که ماهی از دریا به کارخانه وارد و پس از طی روند تولید، تبدیل به کنسرو می شود. اهمیت این کارخانه در این است که هزینه های سربار حمل و نقل ماهی به کارخانه بسیار پایین است و برای معدوم کردن ضایعات نیز، دریا بهترین گزینه است زیرا قسمت های غیر قابل مصرف ماهی را به جای معدوم کردن به اشکال گوناگون که هزینه بر و زیان آور برای محیط زیست است، می توان به دریا بازگرداند تا وارد چرخه مصرف شود.
خرسندی از اشتغال نیروهای بومی
بزرگترین چالشی که کشور را تهدید می کند، کوچ افراد بومی بدلیل نبود شغل و حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ است که با احداث این کارخانه، می توان به ماندگاری نیروهای بومی امیدوار بود. البته وزیر دفاع در جریان افتتاح این کارخانه با ابراز خوشحالی از رونق تولید و اشتغالزایی نیروهای بومی گفت: این کارخانه با اعتبار ۲هزار و ۱۰۰میلیارد ریال و اشتغالزایی ۴۰۰ نفر و تولید سالانه ۲۵ میلیون قوطی کنسرو افتتاح شد. این اعداد نشان می دهد که سرمایه گذاری در بخش مولد صورت گرفته در حالی که این سرمایه می توانست در بخشهای دلار و طلا یا دیگر بازارهای کاذب به جریان بیفتد و بحران آفرین شود.