رهبر انقلاب در نخستین دیدار با هیات دولت چهاردهم بر ارتباط نزدیک با مردم تاکید کردند و گفتند «حتما به سفرهای استانی بروید و به اینکه به شما پوپولیسم و عوام گرا بگویند اعتنا نکنید. اطلاع از متن آنچه که در زندگی مردم میگذرد با گزارش کتبی امکانپذیر نیست و باید بروید، ببینید و از خود مردم بشنوید»
نگاه پزشکیان به سفر
مسعود پزشکیان که در همین مدت کوتاه عمر دولت چهاردهم، ولایتمداری خود را اثبات کرده، با تاکید بر اینکه سفرهای استانی را حتما آغاز خواهیم کرد، ولی دو مساله وجود دارد گفت: بودجه را به مجلس میبریم و مجلس آن را تصویب میکند. من اگر به استان بروم و وعده بدهم ولی پول نباشد، نتیجه چه میشود؟ پول هست که وعده میدهم یا نیست؟ نتیجه همین پروژههایی است که کلنگ خورده و نیمه تمام است. بالای یک میلیون میلیارد سرمایه در پروژههای نیمه تمام وجود دارد و هیمن مقدار لازم دارد تا تمام شود. شکی نیست که باید بین مردم برویم ولی وعدهای نمیدهم که نتوانم عمل کنم.» رییس دولت چهاردهم افزود: باید منابع بودجه را بر اساس عدالت و عقب ماندگی تقسیم کنیم. باید ببینیم چقدر پول داریم و سپس سهم مناطق محروم را مشخص کنیم. نمیخواهم وعدهای به مردم بدهم که محقق نمیشود. این همه پروژه مصوب شده ولی به نتیجه نرسیده است. از نظر علمی شدنی نیست که من هم این راه را بروم. این کار منطق ندارد.»
انتخاب استاندار بومی
یکی از چالشهایی که سالها استان سیستان و بلوچستان و شاید تمامی استانهای کشور با آن دست به گریبان بودند، انتصاب مدیران غیر بومی بوده است، مدیرانی که شناختی نسبت به استان نداشته و مدتها طول کشیده تا بفهمند استان چه مشکلات و ظرفیت هایی دارد. اما پزشکیان، “منصور بیجار” از جوانان بلوچ اهل سنت را برای استانداری این استان پهناور برگزید. انتخاب بیجار که سابقه فعالیت در معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری، مدیرکل دفتر فنی استانداری و مسوولیتهای دیگری در نظام مهندسی و فرمانداری خاش را در کارنامه خود داشت با استقبال امام جمعه زاهدان قرار گرفت به نوعی که مولوی عبدالحمید گفت: خوشحال شدیم که هیات دولت فردی از خودِ استان را بهعنوان استاندار سیستانوبلوچستان انتخاب کرد. ایشان انسان توانمند، کاردان و باسوادی است.
تغییر نگاه مردم به مسوولان
نگاه مردم و مسوولان نسبت به یکدیگر مدتها تغییر کرده است. از یک سو شاهد افزایش توقعات مردم از مسوولان هستیم و از سوی دیگر مسوولان موظف به پاسخگویی به خواستههای برحق مردم هستند. دوران پشت میز نشینی مدیران مدتهاست گذشته و ارتباط نزدیک بین مردم و مسوولان بیش از همیشه اتفاق میافتد و اهمیت آن احساس میشود.
بازدیدهای میدانی
ارتباط بین مردم و مسوولان در قالب بازدیدهای میدانی و سفرهای استانی محقق میشود. مدیران در این بازدیدها در جریان مشکلات، چالشها و خواستههای مردم قرار میگیرند و درد مردم را میشنوند از زبان خودشان میشنوند.
انواع بازدید
بازدیدها و سفرهای استانی به دو روش سرزده و از پیش تعیین شده صورت میگیرد که هر کدام کاربرد و خاصیت خودش را دارد. بازدیدهای از پیش تعیین شده باعث میشود که مدیران زیر مجموعه بدانند مدیریت ارشد چه تاریخی برای بازدید می آید، بنابراین تمام تلاش و همت خود را به کار میگیرند تا در هنگام بازدید یا سفر استانی، شرمنده نشوند و دستاوردهای خوبی برای ارائه داشته باشند. سفرها و بازدیدهای از پیش تعیین شده باعث میشود مدیران تلاش مضاعفی از خود نشان دهند که به بهبود وضعیت منطقه منجر میشود. بازدیدهای سرزده نیز تاثیرات خودش را دارد و مدیران نگران این هستند که هر لحظه امکان دارد مدیر ارشد بالای سرشان نازل شود، بنابراین سعی میکنند تمامی امور را به روز انجام دهند و هیچ کاری را برای فردا نگذارند.
اهمیت سفرهای استانی
در بین بازدیدها و سفرهای مسوولان، سفرهای استانی رییس جمهور از اهمیت ویژهای برخوردار است. در سفرهای استانی رییس جمهور، هیات دولت نیز ایشان را همراهی میکنند و جلسات هیات دولت با حضور مسوولان استانی برگزار میشود، جلساتی که پس از بازدید منطقه و مشاهده چالشها و مشکلات از نزدیک برگزار می شود.
حفظ اهمیت سفرهای استانی
با توجه به اهمیتی که سفرهای استانی رییس جمهور دارد، نباید اجازه دهیم این سفرها به یک نمایش بیخاصیت تبدیل شود. آمارها نشان میدهد که تاکنون سفرهای استانی بیش از آنکه تاثیرات مثبت داشته باشد، تاثیرات منفی داشته است. در هر کدام از سفرهای استانی روسای جمهور گذشته، کوهی از مطالبات مردم تبدیل به مصوبات شده که توقعات مردم را دوچندان کرده، اما مشکل اینجاست که این مصوبات بر زمین میماند و نه تنها کارنامه دولت را درخشان نمیکند، بلکه تضعیف و منفی میکند.
کلنگ زنی های بی خاصیت
تاکنون هیچ یک از سفرهای استانی روسای جمهور گذشته رضایتمندی ۵۰ درصدی را نیز به همراه نداشته است. کلنگ زنیهای بیخاصیت، پروژههای بر زمین مانده، وعدههای غیرعملیاتی و بسیاری موارد دیگر که در سفرهای استانی دولتهای قبل شاهد بودهایم. این مصوبات به اندازهای بر زمین مانده و بحران آفرین شده که ای کاش هرگز سفر استانی اتفاق نمیافتاد. اینکه در یک استان ۵۰ مصوبه داشته باشیم، اما 10 درصد مصوبه آن هم اجرایی نشود، جای تاسف و انتقاد دارد. پس از سفرهای استانی، نمایندگان مجلس بارها در نطقها، سخنرانیها و مصاحبههای خود نسبت به بیتوجهی به مصوبات انتقاد کردهاند.
بیشتر بخوانید:
ذوب آهن اصفهان مصداق تعالی و پیشرفت
اولین آزمون دولت چهاردهم
اکنون مسعود پزشکیان رییس دولت چهاردهم در آستانه اولین آزمون مردمی قرار گرفته است. پزشکیان نیز بنا بر فرمایش رهبر انقلاب، سفرهای استانی و ارتباط نزدیک با مردم را در دستور کار خود قرار داده و در اولین سفر، محرومترین استان یعنی سیستان و بلوچستان را به عنوان مقصد خود برگزیده است، استانی که با ناامنیهای بسیاری دست به گریبان است. قاچاق مواد مخدر به صورت گسترده در این استان صورت میگیرد، گروهکهای تروریستی این استان را لانه خود کردهاند، بیکاری بزرگترین چالش استان است، خشکسالی باعث شده تا مردم سیستان و بلوچستان از ظرفیت کشاورزی نیز نتوانند استفاده کنند (بحرانی که طالبان به عنوان عامل اصلی این خشکسالی مطرح است زیرا مسیر هیرمند را سد کرده و دریاچه هامون خشک شده است)، کودکانی که حتی سرپناهی به عنوان کلاس درس ندارند و در بیابانها درس می خوانند، انواع بیماریها و بسیاری چالشها و مشکلات دیگر استان سیستان و بلوچستان را به محرومترین استان کشور تبدیل کرده است.
محرومترین استان
سیستان و بلوچستان که اولین مقصد سفر پزشکیان است، از نظر وسعت با ۱۱ استان ایران برابری میکند که البته از نظر محرومیت نیز به اندازه کل کشور محروم است. مردم سیستان و بلوچستان از سفرهای استانی دولتهای قبل خاطره خوبی ندارند، زیرا حجم بزرگی از مصوبات سفرهای استانی قبل بر زمین مانده و دردی از آلام مردم محروم این استان کاسته نشده، محرومیتهایی که از گذشته همچنان مردم مظلوم این استان را میآزارد.
مطالعه قبل از سفر
لازم بود قبل از آنکه رییس دولت چهاردهم به این استان محروم سفر کند، مطالعه جامع و کاملی در خصوص این استان به عمل میآورد تا پای خود را جای پای اشتباه دولتهای قبل نگذارد. اکنون منتظر مصوبات این سفر استانی هستیم، اما اجرای این مصوبات اهمیت بیشتری دارد. مردم استان محروم سیستان و بلوچستان امیدوار هستند هنگامی که مسعود پزشکیان در دور دوم سفر استانی به سیستان و بلوچستان وارد شد، سربلند در مقابل مردم این استان بایستد و با افتخار اعلام کند که مصوبات اولین سفر استانی ۱۰۰ اجرایی شده است.