به گزارش پول نیوز ، بررسی دادههای تسهیلات کلان بانک مرکزی نشان میدهد که شرکت مسکن و ساختمان جهان، یکی از زیرمجموعههای مهم بانک شهر، بیش از ۱۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات از این بانک دریافت کرده است. این رقم سرسامآور، سوالات جدی را درباره محل هزینه شدن و توجیه اقتصادی آن مطرح میکند.
وامهای کلان از بانک شهر به شرکت زیرمجموعه؛ سرنوشت نامعلوم ۱۰ هزار میلیارد تومان پول؟
سرمایهگذاری عظیم در پروژه برج ملاصدرا؛ ۳۸۰۰ میلیارد تومان برای یک ساختمان ۴۰ طبقه
نگاهی به صورت مالی شرکت مسکن و ساختمان جهان تا پایان ۹ ماهه سال گذشته نشان میدهد که مانده سرمایهگذاری این شرکت در بخش املاک به حدود ۳ هزار و ۹۲۰ میلیارد تومان رسیده است. نکته قابل توجه اینجاست که بخش عمدهای از این سرمایهگذاری، دقیقاً حدود ۳۸۰۰ میلیارد تومان آن، مربوط به پروژه عظیم برجسازی در زمین ملاصدرا در تهران است. این یعنی حجم عظیمی از منابع بانکی، در یک پروژه ساختمانی متمرکز شده است.
برج ۴۰ طبقه با ابعاد خیرهکننده؛ ۱۶۱۰ واحد اداری و فضاهای تجاری
جزئیات این پروژه ساختمانی که در وبسایت شرکت جهان نیز به آن اشاره شده، ابعاد آن را بیش از پیش روشن میکند. این برج قرار است در ۴۰ طبقه و با مساحت ناخالص حدود ۴۳۸ هزار و ۵۵۰ متر مربع ساخته شود. بخش عمده واحدهای این برج (۱۶۱۰ واحد) اداری و مابقی به کاربری تجاری اختصاص خواهد یافت. ساخت چنین برجی نیازمند منابع مالی بسیار کلان و بلندمدت است.
سوال بیپاسخ: آیا وامهای کلان بانکی، سر از برجسازی درآوردهاند؟
با کنار هم گذاشتن این آمار، یک تصویر نگرانکننده شکل میگیرد: تسهیلات بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومانی از بانک شهر به شرکت زیرمجموعهاش، و سپس سرمایهگذاری ۳۸۰۰ میلیارد تومانی همین شرکت در یک پروژه ساختمانی واحد. این فاصله معنادار بین وام دریافتی و سرمایهگذاری اعلام شده در پروژه ملاصدرا، به علاوه ابهام درباره چگونگی و چرایی تزریق این حجم پول به بخش املاک، سوال مهمی را که در تیتر خبر نیز مطرح شده بود، تقویت میکند: آیا وامهای کلانی که انتظار میرود در راستای تولید یا تسهیل فعالیتهای اقتصادی کلان کشور هزینه شوند، سر از پروژههای سوداگرانه ملکی درآوردهاند؟ شفافسازی در این خصوص از سوی بانک شهر و شرکت مسکن و ساختمان جهان، ضرورتی انکارناپذیر است.