به گزارش پول نیوز ، در حالی که سالهاست با چالش جدی تحریم دست به گریبان هستیم و برای هر فعالیت اقتصادی موانع بسیاری پیش رو داریم، دست روی دست نگذاشتیم و با محور قرار دادن تولید در قالب نامگذاری سال، سعی کردیم هر کالا یا خدماتی که در نتیجه تحریم نتوانسته ایم از دیگر کشورها بخریم یا وارد کنیم، در داخل تولید کنیم. در بسیاری از موارد با مهندسی معکوس نسبت به تولید بسیاری از نیازهای کشور اقدام کردیم و حتی در برخی موارد فراتر از آنچه در جهان وجود دارد، در داخل کشورمان تولید کردیم.
اما اقتصاد یک رابطه برد برد است و نمی توان یک سویه نگاه کرد. اگر محصولی را تولید می کنیم، باید ارزیابی نیازها صورت بگیرد، هدفگذاری و برنامه ریزی شود و در نهایت با ظرفیت شناسی، سرمایه گذاری و فعالیت عملیاتی انجام شود. واقعیت این است که در شرایط کنونی با چالش جدی کمبود سرمایه دست به گریبان هستیم. از یک سو فرار سرمایه اقتصادمان را آزار می دهد و از سوی دیگر سرمایه های موجود رغبتی به فعالیت سالم اقتصادی ندارند و در مسیر دلالی بحران آفرینی می کنند. بدتر آنکه بدلیل چالشهای سیاست خارجی، سرمایه گذار خارجی جرات ورود به ایران را ندارد و در این زمینه نیز ناتوان هستیم.
از آنجا که سرمایه در کانون توجه هر فعالیت اقتصادی قرار دارد، بسیاری از فعالیت های اقتصادی که توجیه اقتصادی هم دارد، روی زمین می ماند و کشور از دستیابی به آن محروم می شود. این شرایط باعث شد تا رهبر انقلاب سال جاری را «سرمایه گذاری برای تولید» نامگذاری کند تا تمامی دستگاهها برای جذب سرمایه تلاش کنند. البته فراموش نکنیم در حالی اقتصاد دولتی بزرگترین چالش کشور است که تمامی سرمایه گذاری ها از سوی دولت صورت می گیرد و دولت نیز با کسری بودجه شدید دست به گریبان است.
با این پیش گفتار و سیاستگذاری برای جذب سرمایه، دستگاه مشخصی مسوولیت جذب سرمایه را به تنهایی بر عهده ندارد و هر مجموعه ای موظف است در مسیر مسوولیت ملی، به جذب سرمایه بپردازد. مسوولیتی که منطقه آزاد انزلی بخوبی درک و با قدرت به آن ورود کرده است.
از آنجا که منطقه آزاد انزلی در شمال کشور قرار دارد و ظرفیت های اقتصادی بسیاری برای همکاری با کشورهای اوراسیا دارد، فعالیت های مستمری برای جذب سرمایه و همکاری با کشورهای همسایه از سوی مدیریت منطقه آزاد انزلی صورت می گیرد که در جدیدترین اقدام، هیات سرمایهگذاران روسی با محوریت مدیران مرکز همکاریهای اقتصادی حقوقی ایران و روسیه، با مصطفی طاعتی مقدم مدیرعامل منطقه آزاد انزلی دیدار کرد و در خصوص امکانسنجی توسعه روابط میان دو کشور با محوریت نخستین منطقه آزاد شمال کشور به تبادل نظر پرداختند.
در این جلسه که اعضای هیاتمدیره و معاون اقتصادی و سرمایهگذاری سازمان منطقه آزاد انزلی حضور داشتند؛ سرمایهگذاران روسی نسبت به سرمایهگذاری در زمینه احداث اسکله و پسکرانه مجتمع بندری کاسپین، ابراز تمایل کرده و مقرر شد طی سه ماه آینده رایزنیهای فنی و اهلیتسنجی طرح سرمایهگذاری در دستور کار قرار گیرد. نکته بسیار مهمی که مطرح شده، بحث اهلیت سنجی است، رویکردی که نشان می دهد باید توانمندی شرکت روسی از نظر فنی و مالی بررسی و تایید شود تا به قرارداد منجر شود.
دومین محور توافق شده با این هیات سرمایهگذاری روسی که با همکاری آژانس دولتی همکاری ایران و روسیه از منطقه آزاد انزلی بازدید کرد؛ یکی از برندهای مطرح تولیدکننده صنایع غذایی روسی بود که خواستار عرضه محصولات خود در فاز تجارت و گردشگری منطقه شد. برایناساس توافق شد که بعد از طی مراحل اداری و عقد قرارداد با فعالان اقتصادی منطقه آزاد انزلی؛ محصولات این برند روسی در منطقه عرضه شود.
بزرگترین چالش کشور، واردات محصولاتی است که امکان تولید با کیفیت آنها در داخل وجود دارد که محصولات غذایی یکی از آنهاست. اما بدلیل آنکه روابط اقتصادی یک رابطه دو سویه است، منطقه آزاد انزلی این مورد را بخوبی درک و اعلام کرد که بهمنظور دوسویه بودن مسیر تجارت میان دو کشور و حمایت از واحدهای تولیدی صادرات محور کشورمان؛ کانتینرهای یخچالی که اقدام به واردات کالاهای مزبور میکنند، محصولات غذایی شیلاتی استان و کشور را به بازار روسیه صادر میکنند.
بازدید از مجتمع بندری کاسپین و فاز تجارت گردشگری و جلسه با فعالان اقتصادی منطقه آزاد انزلی از دیگر برنامههای هیات سرمایهگذاری روسیه بود.
این مذاکرات بدلیل ظرفیت و جذابیت های ویژه منطقه آزاد انزلی است که پس از شروع بکار خط کارگوی هوایی، اتصال مجتمع بندری کاسپین به خطوط ریل سراسری، زیرساختهای حملونقلی و ترانزیتی منطقه آزاد انزلی با کشورهای حوزه اوراسیا بهویژه روسیه تکمیل شده و راهبرد منطقه آزاد انزلی بر رایزنی با فعالان اقتصادی داخلی و خارجی پایه گذاری شده که در بهرهبرداری از کریدورهای ترانزیتی عبوری دارای منافع و ارزش افزوده هستند.