به گزارش پول نیوز ، در حالی رهبر انقلاب سال 1404 را «سرمایه گذاری برای تولید» نامگذاری کردند که تولید با چالش جدی بی توجهی سرمایه دست به گریبان است. از یک سو شاهد فرار سرمایه به خارج از کشور هستیم و از سوی دیگر سرمایه ها به سوی واسطه گری و دلالی می روند و کمتر سرمایه داری رغبت می کند سرمایه خود را در مسیر تولید به جریان بیندازد.
آمار بانک مرکزی حکایت از آن دارد که از ۱۳۹۱ حدود ۱۱ میلیارد دلار در سال فرار سرمایه اتفاق افتاده که دلایل متعددی همچون تحریم، سقوط ارزش پول ملی، بی ثباتی و شرایط وخیم اقتصادی مطرح شده است. آخرین گزارش بانک مرکزی حکایت از آن دارد که خالص حساب سرمایه ایران در ۹ ماه اول سال 1402 به منفی ۲۰ میلیارد و ۱۹۳ میلیون دلار رسیده که بیانگر فرار بیش از ۲۰ میلیارد دلار سرمایه از ایران بوده، رقمی که در مقایسه با دوره مشابه، یک چهارم رشد داشته است.
بحران دیگر هجوم سرمایه ها به سوی دلالی است هیچ کس باور نمی کرد قیمت دلار در مدت کوتاهی از 47 هزار تومان به بالای 100 هزار تومان برسد، اما رسید و پیش بینی ها حکایت از دلار 250 هزار تومانی دارد. هنگامی که بی ثباتی بدین اندازه بر اقتصاد حاکم باشد، مردم تلاش می کنند به هر شکل ممکن جلوی بی ارزش شدن پول ملی را بگیرند و در نتیجه به سوی خرید دلار، سکه، خودرو، مسکن یا هر کالای دیگر می روند و شکل بدتر، جریان سرمایه های کلان به سوی دلالی است.
در این شرایط عده ای سرمایه دار که عاشق کشور ایران و از عنوان دلالی گریزان هستند، به سوی تولید می روند، اما بی ثباتی اقتصادی برای آنان نیز دردسرساز می شود و با کمبود سرمایه رو به رو می شوند. تنها امید تولیدکنندگان در این آشفته بازار اقتصادی، نظام بانکی و دریافت تسهیلات برای تولید است که در این مورد نیز با کم لطفی برخی بانکها رو به رو می شوند.
اما نمی توان همه بانکها را به کم لطفی به تولید متهم کرد و بی شک بانک توسعه تعاون در پیشانی حمایت از تولید قرار دارد. بانک توسعه تعاون با ارایه آمار تسهیلات پردازی در 11 ماهه سال 1403 نشان داد که تا پایان بهمن ۵۵ درصد تسهیلات را به بخش صنعت پرداخت کرده و بخش خدمات با ۲۹ درصد، مسکن ۶ درصد، کشاورزی ۵ درصد و بازرگانی با 5 درصد در رتبههای بعدی سبد تسهیلات پرداختی بانک توسعه تعاون قرار دارند.
البته این تمام ماجرا نبود و اقدامات قابل توجهی در اسفند ماه صورت گرفت تا حمایت قاطع بانک توسعه تعاون از تولید اثبات شود که امضای تفاهمنامه همکاری میان بانک توسعه تعاون و گروه صنعتی بارز برای گسترش فعالیتهای مشترک اقدامی قابل توجه بود. مفاد این تفاهم نامه نشان می دهد که زمینههای جدیدی را برای توسعه تعاملات اقتصادی و خدمات بانکی میان طرفین فراهم میآورد.
بانک توسعه تعاون اعلام کرده، تفاهمنامه همکاری با گروه صنعتی بارز که هدف اصلی آن توسعه و ارتقای تعاملات مالی و بانکی میان طرفین است، میتواند در زمینه تولید و ایجاد اشتغال نقش مهمی ایفا کند. این تفاهمنامه به منظور ارائه خدمات بانکی متنوع و تخصصی به گروه صنعتی بارز و معرفیشدگان از سوی آن، در چارچوب قوانین و مقررات جاری بانک امضا شد که از جمله خدمات مورد نظر در این تفاهمنامه دادن تسهیلات مالی، مشاورههای بانکی و پشتیبانی برای توسعه فعالیتهای اقتصادی بارز است.
شاید این تفاهم نامه زیاد مهم تصور نشود، اما شناخت گروه صنعتی بارز می توان بیانگر اهمیت این تفاهم نامه باشد. بارز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تایر در ایران است و چندین شرکت زیرمجموعه با عناوین بارز کرمان، بارز کردستان، بارز لرستان و سیرجان دارد. این گروه با هدف تولید محصولات با کیفیت بالا و پاسخگویی به نیازهای بازار داخلی و خارجی، جایگاه ویژهای در صنعت تایر ایران دارد.
اما علی سرزعیم، سرپرست بانک توسعه تعاون به عنوان عالی ترین مقام اجرایی بانک پس از امضای این تفاهمنامه با تاکید بر اینکه بانک توسعه تعاون با توجه به ظرفیتهای بالای خود میتواند ضمن گسترش فعالیتهای دو طرف، نقش موثری در تولید و اشتغالزایی ایفا کند گفت: این تفاهمنامه فرصتی است تا بتوانیم با همکاری نزدیکتر با گروه صنعتی بارز، گامهای موثری در راستای رشد اقتصادی کشور برداریم.»
از سوی دیگر مدیرعامل گروه صنعتی بارز نیز در تشریح دلایل ورود به این تفاهم نامه، با تأکید بر توانمندیهای بانک توسعه تعاون، ابراز امیدواری کرد که با بهرهگیری از پتانسیلهای موجود در این همکاری، شاهد نتایج مثبتی برای هر دو طرف باشیم. جمال میرزایی افزود: «گروه صنعتی بارز با تکیه بر تجربه و توانمندیهای خود در صنایع مختلف، به دنبال استفاده از ظرفیتهای بانک توسعه تعاون برای تسهیل فعالیتهای اقتصادی و توسعه بیشتر است.»