پروانه بندپی: آمار پوسیدگی دندان در ایران هرچند نگرانکنندهتر از میانگین جهانی نیست، اما در مقایسه با خودش آمار بالایی محسوب میشود و جای نگرانی و تامل دارد؛ واقعیت این است که هر ایرانی حداقل ۶ دندان پوسیده دارد و این آمار در کودکان بدتر است؛ ۸۰ درصد کودکان ۵ تا ۶ ساله حداقل ۵ دندان شیری پوسیده، پرشده یا کشیدهشده دارند.
به گزارش پول نیوز، در ایران علاوه بر این که خدمات دندانپزشکی تحت پوشش بیمه نیست و بسیاری از مردم توانایی مالی استفاده از این خدمات را ندارند، آموزشهای مرتبط با مراقبت از بهداشت دهان و دندان نیز بسیار ضعیف است. به طوری که بسیاری از افراد درست مسواک زدن را بلد نیستند، درباره اهمیت نخ دندان چیزی نمیدانند، حتی اگر توانایی مالی داشته باشند ۶ ماه یک بار نزد دندانپزشک نمیروند، استفاده از دهانشویه را کاری اضافی به حساب میآورند و پوسیدگی دندانها را موضوعی بدیهی و عادی میدانند.
۱۵ توصیه مهم برای داشتن دندانهای سالم
خیلی از مردم تصور میکنند مراقبت از دندان یعنی فقط مسواک زدن. تازه آن را هم بعضی شبها پشت گوش میاندازند. باور خیلی از از افراد این است که دندانها چه به آنها رسیدگی کنیم و چه نکنیم، پوسیده میشوند و از بین میروند. درحالیکه به گفته متخصصان، ۸۰ درصد بیماریهای دهان و دندان با آموزش درست و مناسب قابل پیشگیری است. علاوه بر این، کارشناسان میگویند مراقبت درست از دندانها باعث میشود که تمام دندانهای شما تا دوره سالمندی سالم بمانند و شما در پیری نه تنها بیدندان نشوید، بلکه دندانهای طبیعی خود را داشته باشید.
اما برای آن که دندانهای سالمی داشته باشید، باید راههای مراقبت از آن را یاد بگیرید و به آنها عمل کنید. دکتر علی تاجرنیا، دندانپزشک در گفتگو با همشهریآنلاین ۱۵ توصیه مهم در ارتباط با مراقبت از دندانها مطرح میکند که به شما کمک میکند تا با عمل کردن به آنها دندانهای سالمی داشته باشید و تا دوره پیری زندگی باکیفیتی را تجربه کنید.
این دندانپزشک میگوید: دندان فقط برای جویدن نیست؛ برای تکلم، زیبایی، کمک به بلع غذا و آرامش روح و روان هم هست. اگر اهمیت دندان را متوجه شویم، آمار پوسیدگی دندان در کشور به طرز چشمگیری پایین میآید.
در ادامه، توصیههای مهم این دندانپزشک را بخوانید.
۱. در قدم اول مراقبت کنید که دندانهایتان خراب یا پوسیده نشوند. چون هزینههای دندانپزشکی در همه جای دنیا گران است. شما هرچقدر هم پولدار باشید، باز هم هزینه دندانپزشکی از جیب شما بیشتر است.
۲. همیشه ۴ وسیله مرتبط با مراقبت از دندانها را در خانه داشته باشید؛ مسواک، خمیردندان، نخ دندان و دهانشویه.
۳. دندانی که پوسیده شده، هرچقدر زودتر و در مراحل اولیه پوسیدگی درمان شود، هزینههای درمانش کمتر است و عمر دندان هم بیشتر میشود. اگر پوسیدگی یک دندان در حد مینا و عاج باشد، معمولا با مبلغی منطقی در اکثر کلینیکها قابل درمان است. چون دندان در این مرحله هنوز زنده است. اگر خرابی دندان به عصب رسید و عصبکشی انجام شد، هم عمرش نصف میشود و هم هزینههای درمان آن دندان ۴ تا ۵ برابر میشود.
۴. متاسفانه خیلیها تا دنداندرد شدید نگیرند، به دندانپزشک مراجعه نمیکنند. درحالیکه برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها باید حداقل ۶ ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید.
۵. نوع مسواک و نحوه درست مسواک زدن مهمتر از برند خمیردندان است. مسواک باید بتواند خردههای غذا را با کمترین آسیب به دندان پاک کند. پس درست مسواک زدن را یاد بگیرید.
۶. از مسواکهای دارای الیافِ نرم استفاده کنید. مسواکهای سخت (Hard) در موارد خاص باید استفاده شوند و در خیلی مواقع هم در مدت زمان مشخص و کوتاه. نه برای همیشه.
۷. فکر نکنید اگر مسواک زبر و سفت باشد، یا مسواک را محکم روی دندانها بکشید، برای مراقبت از دندانها بهتر است.
۸. خیلی از مردم، استفاده از نخ دندان را یک کار اضافی میدانند. در حالی که نخ دندان مکمل مسواک است و باید بعد از هر وعده غذایی به خصوص شبها استفاده شود. در دهان همه ما بیشتر از ۷۰۰ نوع میکروب وجود دارد که بخشی از آنها مفیدند و بخشی مضر. مسواک، خردههای غذایی را حذف می کند و دهانشویه، تعداد میکروبهای دهان را کم میکند.
۹. دندانهای خود را به امید سفیدتر شدن، هیچ وقت با نمک نشویید. شستشو با نمک نه تنها دندانها را سفید نمیکند، بلکه باعث میشود مینای دندان نازک شود و به عاج برسد و دندانهای شما زرد شوند.
۱۰. در استفاده از خمیردندانهای سفیدکننده زیادهروی نکنید. این خمیردندانها نباید هر روز استفاده شوند. چون سایشدهنده مینا هستند و دندانها را به جای سفید کردن، زرد میکنند. خمیردندانهای سفیدکننده دوره محدودی دارند و نباید از آنها استفاده دائمی شود.
۱۱. دندانهای خود را سفت مسواک نکشید طوری که رد شانههای مسواک روی دندانها بماند. شیوه درست مسواک زدن باید بر اساس روشهای شبیه به ویبره کردن یا ماساژ دادن دندانها باشد. حرکات تند و با فشار دست، هم بافت لثه را تخریب میکند و هم به مینای دندان آسیب میزند.
۱۲. فکر نکنید روزانه ۱۰ بار مسواک زدن خوب است. این کار باعث سایش مینای دندان میشود. روزانه ۲ بار مسواک بزنید؛ نه کمتر و نه بیشتر. دقیقه و ثانیهاش خیلی مهم نیست. روش مسواک زدن مهمتر از زمان آن است. با این حال، اگر درست مسواک بزنید معمولا ۲ تا ۳ دقیقه طول میکشد.
۱۳. دهانشویهها باید بعد از مسواک زدن و قبل از خواب استفاده شوند. از دهانشویههایی استفاده کنید که باعث تغییر رنگ دندانها نشوند.
۱۴. بهتر است دهانشویه هر شب استفاده شود. اگر هفتهای یک بار هم استفاده کنید، بهتر از آن است که اصلا استفاده نکنید.
۱۵. اگر در بین روز ریزهخواری دارید و شیرینی، چای، شکلات و … میخورید، نیازی نیست تند تند مسواک بزنید. همین که شب قبل از خواب مسواک بزنید، اثر آن ریزهخواری را از بین میبرد. چون میکروبهایی که باعث پوسیدگی دندان میشوند، فقط وقتی چند ساعت خوابیم و دهانمان بسته است، فعال میشوند