به گزارش پول نیوز، در شرایطی که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامه علیه ایران به تصویب رساند شاهد واکنش روئسای مجلس شورای اسلامی و سازمان انرژی اتمی با محوریت راهاندازی مجموعهای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته بودیم. در این میان اما سیاست مذکرات از دستور کار وزارت خارجه خارج نشد و دیدار روانچی با نمایندگان اتحادیه اروپا و تروئیکا (بریتانیا، فرانسه و آلمان) برای از سرگیری مذاکرات هستهای روز جمعه در ژنو برای ازسرگیری مذاکرات هستهای پس از دو سال وقفه توانست پالس مثبت به بازار سرمایه کشور مخابره کند.
هر چند معاملهگران بورسی وزن چندانی به قطعنامه ندادند و عمدتا به خرید سهام پرداختند اما پالس مذاکرات ژنو ورق معادلات اغلب بازارهای مالی را بازگرداند. به طوری که نرخ دلار که در سطوحی بیش از 70 هزار تومان نوسان داشت تا محدوده 68 هزار تومان هم ریزش پیدا کرد. در این میان نرخ طلای 18 عیار و سکه امامی نیز رو به نزول گذاشتند. در بازار سرمایه نیز صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا خروج سنگین پول حقیقی را در 2 روز معاملاتی اخیر تجربه کردند.
در همین حال اما معاملهگران بورسی تحت تاثیر محرکهایی نظیر اخبار تسعیر ارز بانکها، اثرگذاری مطلوب مصوبه افزایش نرخ خودروییها در تعدیل نرخ سود سهام راهاندازی تالار ارز توافقی، چشمانداز کاهشی نرخ اخزا و مواردی از این قبیل با پیشتازی گروههای خودرویی و بانکی رو به صعود گذاشت.
هر چند انتظاراتی مبنی بر اصلاح قیمتها از سوی برخی از فعالان بازار در چند روز اخیر وجود داشت اما به حدی شدت ورود جریان نقد به گردونه معاملات طی چند روز اخیر بالا بود که شرایط برای استراحت یا حداقل شناسایی سود از سوی بازار فراهم نشد.
امروز در زمان بازگشایی بازار نیز خبری مبنی بر افزایش سرمایه ایرانخودرو به معاملهگران بورسی مخابره شد. همین رویداد نقش سوخت مجدد رشد قیمت سهام را ایفا کرد و موجب شد نرخها با قدرت بیشتری افزایش پیدا کنند.
اما نکته حائز اهمیت بازار روزهای اخیر به طور مشخص صفوف خرید را نشانه میرود. در شرایطی که پس از 4 سال شاهد بازگشت اقبال به بخش مولد اقتصاد کشور هستیم و سیاستگذار نیز تا حدودی در استراتژی قانونگذاری خود تجدید نظر کرده است، مشاهده میشود که وجود محدودیتهایی نظیر دامنه نوسان، حجم مبنا و… شرایط را برای معاملهگرانی که قصد تزریق منابع مالی خود به بازار سهام را دارند، سخت کرده است.
2 سناریو در اینجا مطرح میشود. نخست این که حقوقی سهام به دلیل اقبال معاملهگران نسبت به سهم، عمدتا ترجیح میدهد که در پروسه افزایش قیمت به نوعی فرسایش ایجاد کند تا بدین ترتیب شرکت در تعداد روزهای بیشتری با صف خرید همراه شود. در این نگرش عدم عرضه سهام یا عرضه قطرهچکانی با رویکرد حفظ سهام در سقف قیمتی روزانه با رویکرد کسب سود حداکثری صورت میپذیرد.
حال نباید فراموش کرد که اساسا بازگشت اعتماد سرمایهگذاران همیشگی نیست. اینکه ناشران عرضه سهام را از دستور کار خارج کردهاند نه تنها اقبال سهم را بیشتر نخواهد کرد بلکه با توجه به شرایط بازارهای موازی نظیر رمزارزها و جذابیتهایی که وجود دارد احتمال این که شاهد فرار سرمایه به دلیل طولانی بودن صفوف خرید به سایر بازارها باشیم نیز وجود خواهد داشت. این مهم در حقیقت تهدید جدی این روزهای پر رونق بورس تهران محسوب میشود.
در سناریوی دوم اما ناشران بر این باورند که پس از رکود چند ساله بورس تهران، این شیوه مدیریت صف، طبعا به طولانی شدن دوره رونق میانجامد. چرا که پاسخگویی به تقاضا طبعا به متعادل شدن قیمت سهام و بازگشت شرایط تعادلی بازار خواهد شد.
در شرایطی که یک هزار و 963 میلیارد تومان منابع حقیقی (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به گردونه معاملات بازار سهام وارد شده است، مشاهده میشود که صندوقهای سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات یک هزار و 877 میلیارد تومانی بالغ بر 715 میلیارد تومان ورود پول را تجربه کردند.
امروز دماسنج بازار سهام با 57 هزار و 930 واحد افزایش در سطح 2 میلیون 389 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم صعود 2.49 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با 2.19 درصد رشد همراه شد و تا سطح 757 هزار واحدی توانست پیشروی کند.
ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 9 هزار و 351 میلیارد تومانی قرار گرفت و یک هزار و 963 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی به گردونه معاملات وارد شد.