به گزارش پول نیوز، بی شک ایران در جمع 10 کشور حادثه خیز جهان قرار دارد، اما در مورد رتبه ایران از یک تا 10 اختلاف نظر وجود دارد. اگر حوادث ناشی از سهل انگاری و سومدیریت را نیز به حوادث طبیعی اضافه کنیم، زندگی کردن در ایران مانند زندگی کردن روی بمب ساعتی است. برای اثبات این ادعا کافی است به اظهارات معاون پیش بینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران کشور توجه کنیم. بهنام سعیدی ایران را از نظر مخاطرات طبیعی در رتبه چهارم قرار داد گفت: بیش از ۸۰ درصد از ایران را زلزله، سیل و خشکسالی تهدید میکند.
تهدید از زلزله تا سیل
اگر از واقعیت های موجود آگاهی پیدا کنیم و بدانیم در چه موقعیت جغرافیایی خطرناکی زندگی می کنیم، خواب راحتی نخواهیم داشت زیرا معاون پیش بینی و پیشگیری سازمان مدیریت بحران با اعلام اینکه حدود ۹۷ درصد ایران در معرض خطر زلزله با قدرت متوسط و بالا قرار دارد گفت: ۷۵ درصد مراکز جمعیتی در معرض خطر سیل و ۸۰ درصد در منطقه گرم و خشک قرار دارد. وی نبود کنترل آتش سوزی را باعث حوادث غیرقابل کنترل و غیرقابل جبران دانست و گفت: باید به مردم آموزش داده شود که در مواقع سیلاب و آتش سوزی چه رفتاری داشته باشند و تبعات آتش سوزی مراتع و جنگلها چیست، زیرا برخی از حوادث به دلیل ناآگاهی مردم سبب خسارت جانی میشود.
مدیریت بحران سریع و چابک
سعیدی با اعلام اینکه مدیر بحران میتواند از همه امکانات یک شهر در زمان بحران استفاده کند می گوید: مدیر بحران باید قاطع، چابک و تصمیم ساز باشد، زیرا مدیریت بحران مدیریت ثانیه هاست.
50 درصد حریق در خوزستان
باید بدانیم در کدام منطقه جغرافیایی قرار داریم و تهدید از کدام سو ما را تهدید می کند. به عنوان مثال تهدید برای افرادی که در نواحی گرم زندگی می کنند با مردمی که در نواحی سرد زندگی می کنند، متفاوت است به گونه ای که مدیرکل مدیریت بحران استانداری با اعلام اینکه در پنج ماهه اول امسال ۵۰ درصد آتش سوزیهای جنگلهای کشور در این استان رخ داده گفت: بیش از پنج درصد جنگلهای کشور در خوزستان با گرمای بالای 50 درجه قرار دارد که هرلحظه امکان آتش سوزی را رقم می زند. کیامرث حاجی زاده با اعلام اینکه استان خوزستان محل قرار گرفتن صنایع بزرگی همچون نفت، پتروشیمی و فولاد است گفت: با این حال خوزستان از داشتن حتی یک پایگاه اطفای حریق محروم است.
تهران در معرض تهدید جدی
اما کلانشهر تهران نیز حال خوبی ندارد. در تهران حدود یک میلیون پلاک وجود دارد که بیش از ۲۶۱ هزار پلاک فرسوده هستند، در حالی که میزان مقاومت خانههای بافت فرسوده پایتخت در مقابل زلزله بیش از پنج ریشتر نیست. شورای شهر تهران اعلام کرده چهار هزار و ۴۲۰ هکتار بافت فرسوده در تهران وجود دارد که شامل هفتدرصد این شهر میشود و ۳۷ درصد جمعیت تهران در آن ساکن هستند.
وقوع زلزله هر لحظه
زلزله شوخی است یا باید جدی بگیریم. مطالعات زلزلهشناسی نشان میدهد هر ۱۵۰ سال یکبار در تهران زلزله بالای ششونیم ریشتر رخ می دهد در حالی که ۱۲۰ سال از آخرین زلزله دورهای تهران میگذرد و در فاصلهای ۳۰ ساله تا زلزله شدید بعدی قرار داریم. رییس زلزلهشناسی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی میگوید: در تهران از یک سو موقعیت بافتهای فرسوده خطر زا و از سوی دیگر روند نوسازی و مقاومسازی بافتهای فرسوده کند است. بیتاللهی با اعلام اینکه ۳۷ درصد شهر تهران در بافتهای متراکم، ریزدانه و نفوذناپذیر ساکن هستند گفت: یعنی معابر تنگ هستند و در روز حادثه امدادرسانی به آنها به سختی انجام میشود و تلفات جانی زلزله افزایش مییابد. بافتهای فرسوده شمال تهران نیز مانند دارآباد، جماران، تجریش، فرحزاد، اوین درکه و درمجموع نوار خط شمالی، علاوه بر مقاومت ناچیز در برابر زلزله، روی حریم و در مجاورت گسل شمال تهران واقع شدهاند، بهویژه مناطق یک، پنج و شش که در خطوط شمالی دربردارنده بافتهای فرسودهاند.»
مدیریت بحران قبل و بعد از حادثه
اگر به وضعیت مردمی که در هر گوشه از کشور زندگی می کنند، توجه کنیم، تهدیدها بسیاری جدی تر از اینهاست. با وجود زندگی در چنین شرایطی، مردم برای بروز بحران تا چه اندازه چاره اندیشی کرده اند. از آنجا که در مقابل بروز حوادث طبیعی چاره ای نداریم، مدیریت بحران در دو بخش قبل و بعد از بروز بحران مطرح می شود. باید بدانیم که بعد از بروز بحران، همه چیزمان را از دست می دهیم و اگر جانی باقی بماند، تا چه اندازه می توانیم با آسوده خاطر به ادامه زندگی امیدوار باشیم.
مدیریت بحران با بیمه
واقعیت این است که باید بحران پس از حوادث را مدیریت کنیم که این مهم نیازمند آینده نگری است و آینده نگری تنها با خرید بیمه نامه امکان پذیر می شود. اما در خرید بیمه نامه باید دقت کنیم که بیمه نامه جامع و کاملی خریداری کنیم تا هنگام بروز حادثه خسارت پردازی بهتری صورت پذیرد.
طرح کوثر یک
بیمه کوثر با گستردگی در شرایط بیمه حوادث، خدمات مناسب تری ارایه می کند و طرحی با عنوان طرح کوثر 1 و 2 (طرح جامع خانه و خانواده) تعریف کرده که هر کدام امتیازهای ویژه ای دارد. در طرح کوثر یک، ساختمان، تاسیسات و اثاثه منزل مسکونی افراد در مقابل خطر آتشسوزی، صاعقه مستقیم، انفجار، زلزله و آتشفشان، سیل و طغیان آب، طوفان و تندباد، سرقت اثاثه منزل با شکست حرز و نیز مسوولیت مالی بیمهگذار در قبال خسارتهای ناشی از آتشسوزی وارد بر ساختمان و اثاثه همسایگان مجاور، غرامت فوت و نقصعضو، هزینه پزشکی، جبران هزینه اجاره و اسکان موقت بیمهگذار و افراد خانواده وی و هزینه پاکسازی بیمه میشود.
طرح کوثر دو
اما بیمه کوثر بر این باور است که می تواند خدمات بیشتر و بهتری در صورت بروز حادثه ارایه کند به همین دلیل طرح کوثر2 را ارایه کرده که در این طرح تعهدها نسبت به طرح کوثر1 افزایش قابلتوجهی دارد و علاوه بر آن، خطرهای اضافی نوسانهای برق، ریزش و فروکش چاه آب و فاضلاب و هزینه برگزاری مراسم ترحیم نیز تحتپوشش قرار میگیرد. بنابر این چنانچه فردی از کوثر بیمه نامه بخرد، از صفر تا صد بروز مشکلات در زمان حوادث را مدیریت کرده و از لحظه خرید بیمه نامه می تواند نسبت به حوادث احتمالی آینده مطمئن باشد.