به گزارش پول نیوز، فعالیت اقتصادی از نظر قانون اساسی در سه بخش تعاونی، خصوصی و دولتی تعریف می شود. با وجود آنکه تاثیرگذاری هر یک از این بخشها، متفاوت است و باید از تمامی این ظرفیت های استفاده شود، متاسفانه بخش تعاون در محرومیت و مظلومیت قرار گرفته و توجه لازم به آن نمی شود به نوعی که مدتهاست دولت یک تاز عرصه اقتصادی شده و بخش تعاونی و خصوصی به گرد پای دولت هم نمی رسند.
بانک تخصصی تعاون
برای آنکه تعاونی قوت بگیرد و جایگاه اصلی خود را در اقتصاد بدست بیاورد، به حمایت های واقعی نیاز دارد که مهمترین بخش تعاونی، نقدینگی و سرمایه در گردش است. از آنجا که بانکها نگاه مهربانی به بخش تعاونی نداشته و ندارند و تعاونی ها نیز توان پرداخت بهره های کلان بانکی را ندارند، بانک تخصصی توسعه تعاون برای حمایت از تعاونی ها تشکیل شد. از انجا که تشکیل بانک با عملکرد آن فاصله دارد، بانک توسعه تعاون نیز نیازمند بررسی های همه جانبه است تا مشخص شود چقدر در تشکیل و توسعه تعاونی ها نقش داشته است.
اختصاص 70 درصد منابع به تعاونی
بدلیل اهمیتی که تعاونی ها در اقتصاد دارند، اتاق تعاون تشکیل شده تا متولی این بخش مهم اقتصادی باشد. برای آنکه مشکلات بخش تعاون بررسی و راهکارهای عملی ارایه شود، نشست تخصصی کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، اتاق تعاون ایران و معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد. مدیرعامل بانک توسعه تعاون در این نشست از نبود زنجیره به عنوان مهم ترین مشکل بخش تعاون یاد کرد و گفت: هر جا تعاونی موفق عمل کرده، یک زنجیره از تامین مواد اولیه تا ارایه محصول به بازار وجود داشته است. محمد شیخ حسینی با بیان اینکه در دنیا بانک های توسعه ای برای حمایت از جامعه هدف مشخص تشکیل می شود گفت: وظیفه بانک توسعه تعاون حمایت از بخش تعاون با اختصاص 70 درصدر از منابع به این بخش است.
تضاد در بخش تعاون
مدیرعامل بانک توسعه تعاون خطاب به اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: بانک توسعه تعاون در حوزه تامین مالی باید مثل بانک های تجاری رفتار کند و در حوزه تخصیص باید سیاست های توسعه ای را داشته باشیم که این دو مقوله در تضاد هم است. وی با اعلام اینکه از ابتدای تشکیل بانک توسعه تعاون 200 برابر سرمایه تسهیلات پرداخت کرده ایم گفت: این منابع از بازار تامین شده و با این روش نمی توان توقع اجرای سیاست های توسعه ای را داشت. مدیرعامل بانک توسعه تعاون با تاکید بر اینکه در همه شاخص ها به نسبت سهم خودمان از کیک شبکه بانکی پولی بسیار موفق عمل کرده ایم گفت: گواه این ادعا آمارهای رسمی است.
ناترازی در صفر
شیخ حسینی یکی از مشکلات شبکه بانکی را ناترازی بانک ها دانست و گفت: بانک توسعه تعاون در دوسال گذشته ناترازی را تقریبا به صفر رسانده و برای اولین بار هم سودده شده و امیدواریم تا پایان سال جاری هم زیان انباشته را به صفر نزدیک کنیم. وی به جذب منابع بانک در دوسال اخیر اشاره کرد و گفت: حدود 59 درصد کل منابع بانک در دوسال اخیر جذب شده و حدود 57 درصد تسهیلات پرداخی کل بانک از آغاز تاسیس هم طی دو سال اخیر بوده است. مدیرعامل بانک توسعه تعاون یکی از دلایل ناترازی بانک ها را ناترازی درآمد و هزینه اعلام کرد و گفت: با اینکه بانک توسعه تعاون بنگاه اقتصادی ندارد و بنگاه داری نکردیم، درآمدمان از هزینه مان بیشتر است و مهمتر از همه مطالبات غیرجاری ما حدود 4 درصد است که این عدد در بانکهای دیگر بالای 20 درصد است.
تجدید نظر در تکالیف بانکی
شیخ حسینی خطاب به رییس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: تقاضای ما از نمایندگان در حوزه قانون گذاری و خصوصا قانون بودجه این است که در تکالیفی که بر عهده یک بانک تخصصی می گذارند، تجدید نظر کنند، زیرا باعث می شود این بانک از سیاست اصلی خودش که ارائه خدمات به بخش تعاون است عقب بیفتد و همچنین در بحث افزایش سرمایه بانک هم کمک نمایندگان مجلس را خواستاریم.
قول مجلس به توسعه تعاون
بعد از گزارش شیخ حسینی در مورد عملکرد بانک توسعه تعاون، رییس کمیسیون اجتماعی مجلس با تقدیر از عملکرد مدیرعامل بانک توسعه تعاون گفت: امیدواریم دغدغه های نمایندگان کمیسیون اجتماعی مجلس هم توسط مدیرعامل بانک توسعه تعاون لحاظ شود و این جلسات قطعا برای رسیدن به یک الگو برای حل مسائل مختلف در بخش تعاون ادامه خواهد داشت.
حذف تکالیف و افزایش سرمایه
همچنین معاون تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به ارائه گزارش جامعی در حوزه تعاون پرداخت و با دفاع از عملکرد بانک توسعه تعاون، حذف تکالیف و همچنین افزایش سرمایه بانک را در راستای تقویت بانک توسعه تعاون به عنوان بازوی حمایتی بخش تعاون خواستار شد.