به گزارش پول نیوز، سالهاست با شدیدترین تحریم ها رو به رو هستیم، تحریم هایی که درآمد دولت را بشدت کاهش داده و باعث شده فشار مضاعفی بر دوش مالیات پردازان اعمال شود. رشد مالیات ستانی باعث اعتراض ها و انتقادهای بسیاری شده اما چاره ای نیست و دولت همواره در اواسط سال یا ماههای پایانی اعلام می کند به اهداف تعییه شده دریافت مالیات دست پیدا کرده است. البته این همه ماجرا نیست و دولت به اشکال گوناگون بدنبال کسب درآمد است تا بتواند هنگام ارایه لایحه بودجه، بخش درآمد را با هزینه بالانس کند و بتواند به اندازه ای درآمد داشته باشد که جوابگوی هزینه ها به ویژه هزینه های جاری باشد.
بحران کسری بودجه
با وجود آنکه دولت به ویژه دولت سیزدهم در افزایش مالیات ستانی و روشهای دیگر کسب درآمد با قدرت وارد عرصه شده، باز هم تکافوی هزینه های کشور نشده و سالهاست با بحران جدی کسری بودجه رو به رو هستیم، کسری بودجه ای که به اشکال گوناگون و روشهای متفاوت تامین می شود. دولتها از استقراض تا برداشت از صندوق توسعه ملی و قربانی کردن بودجه عمرانی پیش پای بودجه های جاری و… را در کارنامه خود دارند، اما بدترین کاری که صورت می گیرد، فروش اوراق به اشکال گوناگون و بهانه های مختلف است، اوراقی که در قالب بدهی به دولتهای بعدی تحمیل می شود.
آسیب مناطق محروم
بدترین شکلی که برای تامین بودجه صورت می گیرد، جابجایی ردیف هاست که در بیشتر موارد، بودجه عمرانی تعدیل و حذف می شود تا هزینه های جاری با این روش تامین شود. نتیجه این رویکرد که سالهاست اتفاق می افتد و هرگز مجلس شورای اسلامی بدنبال اصلاح این روش غلط نبوده، عقب ماندگی کشور در حوزه های گوناگون از راهسازی تا مدرسه سازی، بیمارستان و بخشهای کلیدی کشور است. در این بین مناطق شهری، روستایی و نقاط محروم بیشترین آسیب را می بینند.
دراز کردن دست نیاز
برای آنکه قربانی شدن بودجه های عمرانی مدیریت شود، دولتها دست نیاز به سوی بنگاههای اقتصادی خدماتی و تولیدی دراز می کنند که از کارخانه های بزرگ تا بانکها و بیمه ها را شامل می شود. دولت در قالب این رویکرد، دست نیاز به سوی بنگاههای اقتصادی دراز می کند و به صورت غیر مستقیم آنها را به مشارکت دعوت می کند که همه ساله در گزارش مجامع شاهد هستیم که عددی به عنوان مسوولیت اجتماعی مطرح می شود و به تصویب می رسد. از آنجا که دولت نمی تواند بنگاههای اقتصادی را مکلف به مشارکت در طرح های عمرانی کند، عنوان مسوولیت اجتماعی را تعریف و به نوعی تحمیل کرده است.
چرا بانک
بی شک مسوولیت اجتماعی برای صنایع و معادن توجیه پذیر است، زیرا صنایع و معادن از لحظه شروع بکار تا بهره برداری، تاثیرات مخربی بر محیط زیست و زیرساختهای یک منطقه می گذارند که مشارکت در مسوولیت های اجتماعی توجیه پذیر است، اما مسوولیت اجتماعی برای بانکها هیچ توجیهی ندارد. بانکها به غیر از اینکه رونق یک منطقه را بدون تحمیل هرگونه هزینه رقم می زنند، هیچ زیانی به منطقه یا محله وارد نمی کنند. اما بانکها همواره احساس مسوولیت سنگینی را بر دوش خود احساس می کنند و در بسیاری از طرح ها و برنامه هایی که به نفع مردم به ویژه مردم مناطق محروم صورت می گیرد، حضور می باند.
از ساخت مدرسه تا راه
اگرچه انتقادهای بسیاری نسبت به بانکها صورت می گیرد، اما در واقع نقش قابل قبولی در رفع مشکلات با استفاده از منابع خود دارند. در حالی که هیچ فشار مستقیمی بر دوش بانکها وارد نمی شود، اما به اشکال گوناگون بانکها با درخواست های گسترده ای رو به رو هستند. از نمایندگان مجلس تا فرمانداران و دهیاری ها دست نیاز به سوی بانکها دراز می کنند و نیازهای خود را به صورت مکتوب تقدیم بانک می کنند و البته انتظار دارند بانک به درخواست آنها پاسخ دهد. مسوولیت اجتماعی بانکها از راهسازی تا مدرسه سازی و ساخت مراکز درمانی به مرحله اجرا در می آید.
گام های بلند بانک پارسیان
یکی از بانکهایی که عملکرد چشمگیری در عرصه مسوولیت اجتماعی داشته، بانک پارسیان است. با وجود آنکه بانک پارسیان خصوصی است و به هیچ عنوان پاسخگوی درخواست های دولت نیست، اما در عرصه مسوولیت اجتماعی عملکرد خوبی داشته و در مواردی ورود کرده که منافع آن به صورت مستقیم نصیب محرومان شده است. کافی است در بخش جستجوی فضای مجازی فعال شویم تا لیستی از خدمات بانک پارسیان در عرصه مدرسه سازی، درمانی و مواردی دیگر را مشاهده کنیم.
خدمت بدون خساست
بانک پارسیان هرگز مسوولیت اجتماعی را به بیلان بانک گره نزده و بدنبال بهانه تراشی برای فرار از مسوولیت اجتماعی نبوده است. آنجا که بانک پارسیان احساس کرده کودکان یک منطقه محروم از تحصیل محروم یا با چالش جدی رو به رو هستند، وارد شده و در نهضت مدرسه سازی رتبه بدست آورده یا هرجا که مردم یک منطقه محروم از نعمت درمان محروم مانده اند، بانک پارسیان به هر شکل ممکن برای درمان محرومان نقش آفرینی کرده، رویکردی که می توان عنوان خدمت بدون خساست را بر آن گذاشت. بانک پارسیان هرگز از رویکرد مسوولیت اجتماعی سواستفاده نکرده و منتی بر جا نگذاشته است.
ماندگاری در تاریخ
اتفاق مبارکی که برجای می ماند، نامگذاری مراکز آموزشی، درمانی و… به نام بانک پارسیان است. کودکانی که در مدارس ساخته شده بدست بانک پارسیان تحصیل کرده و بیمارانی که در مراکز درمانی ساخته شده بدست بانک پارسیان درمان شده اند، هرگز نام این بانک را فراموش نخواهند کرد و این تبلیغی ماندگار برای قدرشناسی است. رویکردی که انتظار می رود دیگر بخشهای اقتصادی را ترغیب و تشویق کند.