به گزارش پول نیوز ، تامین برق به روشهای گوناگون برقابی، سیکل ترکیبی، بادی، انرژی خورشیدی و… صورت می گیرد که در بخش برقابی، سدها نقش اصلی را ایفا می کنند. سدها از چند زاویه تاثیرگذاری مهمی دارند. از یک سو محل مناسبی برای جمع آوری آبهای جاری هستند که با این رویکرد می توان به ذخیره آب برای روزهای کم بارش، تامین آب مصرفی برای کشاورزی و شرب پرداخت. سدها به پرشدن ذخایر آب های زیرزمینی کمک شایانی می کنند و در بهبود شرایط جغرافیایی، تاثیرگذاری بسیاری دارند.
مزیت در کنار هزینه
سدها با وجود مزیت های بسیاری که برای صنعت، کشاورزی، گردشگری و… دارند، بخشهای هزینه بری هستند که از توربین ها تا لایروبی و احتمال آسیب ها را شامل می شوند. اگرچه تاکنون اتفاق خاصی برای سدهای کشور رخ نداده، اما هزینه های غیر قابل پیش بینی بسیاری برای سدها وجود دارد که ریسک پذیری در سدها را چند برابر می کند.
نبود برنامه برای مشکلات
هزینه های یک باره سدها باعث می شود بخش پرخرجی برای اقتصاد کشور باشند. یکی از نکات مهمی که در مورد سدها وجود دارد، قرارگرفتن آنها زیر پوشش وزارت نیرو است و چون وزارت نیرو برای هزینه های احتمالی این سدها پیش بینی لازم را نداشته، بروز هرگونه مشکل می تواند چالشی جدی برای وزارت نیرو ایجاد کند.
مدیریت حوادث و مشکلات احتمالی
برای مدیریت حوادث و مشکلات احتمالی، لازم است صندوقی برای پس انداز ایجاد شود تا بتوان از آن محل برای رفع مشکلات هزینه کرد که متاسفانه چنین رویکرد و ظرفیتی در وزارت نیرو تعریف نشده است. اما می توان با تعریف بیمه، این ظرفیت را ایجاد کرد. اگر قرار باشد سدها بیمه شوند، وزارت نیرو مکلف می شود حق بیمه سالیانه را در لایحه بودجه تعریف کند و پرداخت مستمر حق بیمه از محلی که در بودجه تعریف شده، این فرصت را می دهد تا سدها از تضمین قابل توجهی برخوردار شوند، رویکرد مثبتی که تاکنون توجهی به آن نشده است.
ورود بیمه دی به سدها
اما بیمه دی به این مهم ورود کرده و قرار بر این شده برای نخستینبار در صنعت بیمه کشور برای سدها و نیروگاههای برق آبی در حال بهرهبرداری، بیمهنامه صادر کند. در این رابطه سرپرست مدیریت بیمههای مهندسی و انرژی بیمه دی با تأکید بر چارچوب بند ج ماده 13 قانون مدیریت بحران کشور، مبتنی بر لزوم بیمه شدن اموال دولتی توسط دستگاههای اجرایی کشور گفت: پس از گذشت بیش از 70 سال از آغاز سدسازی در کشور، مصوبه قانونی مذکور از تاریخ 01 / 01 / 1403 لازم الاجرا شده و سدها و نیروگاههای کشور باید خود را تحت پوششهای بیمهای قرار دهند.
ضرورت مدیریت ریسک
حمیدرضا علیمحمدی با تاکید بر توجه به نیاز فزاینده کشور به تامین برق و با در نظر گرفتن ارزش سدها و نیروگاههای آبی بزرگ کشور و ریسکهای مربوطه، بیمه کردن آنها یک ضرورت اجتناب ناپذیر است گفت: شرکت بیمه دی در راستای انجام رسالت خود به عنوان یک بیمهگر، تلاش کرده تا در این مسیر، پیشگام صنعت بیمه کشور باشد.
ارزش گذاری در دستور کار
از آنجا که برای بیمه کردن باید مبنایی قرار گیرد و هر موردی که بیمه آن مطرح می شود، باید حق بیمه براساس قیمت مورد بیمه ارزش گذاری شود، سرپرست مدیریت بیمههای مهندسی و انرژی بیمه دی با اعلام اینکه بررسیهای کارشناسانه و ارزش گذاری دقیق 10 سد و نیروگاه برق آبی کشور در استانهای خوزستان و تهران به انجام رسیده گفت: این 10 سد با مجوزهای بیمه مرکزی ج.ا.ا در مرحله صدور بیمهنامه قراردارد.
اقدامی بی سابقه
سرپرست مدیریت بیمههای مهندسی و انرژی بیمه دی با تصریح بر این که صدور بیمهنامه برای سدها و نیروگاههای آبی در ایران که در مرحله بهرهبرداری و نگهداری قرار دارند، پیش از این سابقه نداشته گفت: تاکنون عدم الزام قانونی برای صنایع زیرساختی کشور، مانع از صدور چنین بیمهنامههایی بوده اما در پی این مصوبه و با وجود دانش فنی و مهارتهای تخصصی بیمه دی در این خصوص، این شرکت فعالیت در این زمینه را آغاز کرده و امیدوار است گامهای مطلوب و مؤثری را در راستای حفظ سرمایههای ملی بردارد.