22 شهریور 1403 - 13:03

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو

چه اشخاصی مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند؟

اشخاص مشمول مالیات بر ارزش افزوده

به گزارش پول نیوز، مالیات بر ارزش افزوده همانطور که از اسمش بر می‌آید، مالیاتی غیر مستقیم است که به واسطه خلق ارزش در مراحل مختلف تولید یا ارائه خدمات ایجاد می‌شود. این مالیات از مشتری و مصرف کننده نهایی دریافت می‌شود و تا 15 روز پس از پایان هر فصل به سازمان امور مالیاتی تسلیم می‌شود. به طور کلی ارزش افزوده یعنی تفاوت میان هزینه‌های منجر به تولید یا ارائه خدمات و درآمد حاصل از فروش کالای نهایی یا خدمات که باید مالیات این تفاوت به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود.

حالا که با مفهوم ارزش افزوده و این مالیات غیر مستقیم آشنا شدیم بیایید نگاهی به مشمولان قانون مالیات بر ارزش افزوده این مالیات و نحوه محاسبه آن بیاندازیم. در صورتی که سوالات شما پس از خواندن مقاله هنوز هم پا برجا بود می‌توانید از خدمت مشاوره مالیاتی آنلاین در کارمنتو کمک بخواهید. آن‌ها شما را در حل مشکل یاری خواهند کرد.

مالیات بر ارزش افزوده به چه مشاغل و خدماتی تعلق می‌گیرد؟

به طور کلی حدود 80 درصد مشاغل چه تولیدی و چه خدماتی جزو مشمولان مالیات بر ارزش افزوده هستند. با این وجود برخی کالاها و خدمات از لیست مالیات‌ بر ارزش افزوده معاف شده‌اند که به شرح ذیل هستند. هدف از حذف این کالاها و خدمات اثر مستقیمشان بر زندگی اکثریت خانوارهای ایرانی است.

کالاهایی که از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند در جدول زیر دسته بندی شده‌اند:

محصولات کشاورزی که هنوز فرآوری نشده‌اند. فرش‌های دستباف و صنایع دستی تولید داخل و ملزومات آن‌ها.
داروها و واکسن‌های انسانی و دامی. شمش‌های طلا و حواله‌های با پشتوانه 100% طلا. (اجرت و دستمزد ساخت شامل آن نیست.)
فرآورده‌های لبنی از قبیل شیر و پنیر و ماست، برنج، حبوبات، روغن‌های خوراکی، فرآورده‌های گوشتی و تخم ماکیان.

علاوه بر کالاهای فوق برخی خدمات نیز از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف شده‌اند.

خدمات چاپ و انتشار روزنامه و کتاب. خدمات درمان و توانبخشی و حمایتی.
خدمات بازار سرمایه و مشاوره در این حوزه. خدمات حمل و نقل درون و برون شهری.
خدمات مربوط به بیمه عمر، زندگی، کشاورزی و تکمیل درمان.

به جز موارد فوق بقیه مشاغل و کالاها مشمول ارزش افزوده خواهند بود. برای مشاغل مشمول این مالیات لزوم کمک گرفتن از یک متخصص با تجربه در این زمینه ضروری خواهد بود. دلیل این مهم آن است که احتمال اشتباه در محاسبه و جریمه در آن بسیار بالا است.

نحوه محاسبه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و مهلت تسلیم آن

بر اساس قانون سال 1402 مبلغ مالیات بر ارزش افزوده 9% شامل 6% مالیات و 3% عوارض است بیایید با یک مثال عددی این مسیر را بهتر درک کنیم:

فرض کنید یک شرکت مواد غذایی در صدد تولید رب گوجه فرنگی است. او برای هر شیشه رب گوجه فرنگی 1.5 کیلوگرم گوجه به ارزش 20.000 تومان خریداری می‌کند. همانطور که گفتیم این مواد چون محصولات کشاورزی فرآوری نشده هستند جزو مشمولان قانون مالیات بر ارزش افزوده نخواهند شد. علاوه بر آن نیاز به ظرف بسته بندی دارد که هر کدام به ارزش 5.000 تومان خواهد بود بنابراین مالیات بر ارزش افزوده‌ای که باید به دولت بپردازید به ازای هر شیشه 450 تومان است. بنابراین هزینه تمام شده او برای خرید مواد اولیه 25.450 تومان خواهد بود.

این کارخانه رب را با قیمت نهایی 35.000 تومان بعلاوه مالیات بر ارزش افزوده آن که 3.150 تومان است، با قیمت نهایی 38.150 تومان به توزیع کننده خود می‌فروشد. در این حالت تولید کننده باید تفاوت بین مالیات بر ارزش افزوده دریافتی و پرداختی‌اش را به دولت بدهد. این رقم برابر 2.700 تومان است.

حال توزیع کننده این شیشه رب را به قیمت 40.000 تومان به مصرف کننده می‌فروشد. مالیات بر ارزش افزوده در این مرحله 3.600 تومان است. بنابراین مصرف کننده باید مبلغ 43.600 تومان را برای خرید رب گوجه فرنگی پرداخت کند. در این میان توزیع کننده با توجه به مالیاتی که در وهله قبل پرداخت کرده است باید مبلغ 450 تومان را به ازای هر شیشه رب به دولت پرداخت کند.

در هر مرحله خواه تولید کننده باشد خواه توزیع کننده باید تا 15 روز پس از پایان هر فصل با مراجعه به سامانه مالیات بر ارزش افزوده اظهارنامه خود را تکمیل نمایند. با تکمیل این فرم، فیشی برای شما صادر می‌شود که باید آن را پرداخت نمایید. مشاوره مالیات به شما کمک می‌کنند محاسبات مالیات ارزش افزوده خود را دقیق‌تر انجام دهید و اظهارنامه خود را در مهلت مقرر تسلیم و مالیات متناسب را پرداخت کنید.

شاید بپرسید پرداخت مالیات بر ارزش افزوده اجباری است؟ باید گفت بله. عدم پرداخت این مالیات برای شما جریمه به همراه دارد.

نحوه محاسبه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده

جریمه عدم پرداخت مالیات بر ارزش افزوده چقدر است؟

در صورتی که شما اظهارنامه عملکرد مالیات بر ارزش افزوده خود را در تاریخ مقرر ثبت کرده باشید اما نسبت به پرداخت آن اقدام نکنید، به میزان 50 درصد مالیات قطعی جریمه خواهید شد. لازم به ذکر است این جریمه قابل بخشودگی نیست.

در صورتی که در موعد مقرر اظهارنامه عملکرد خود را تسلیم سازمان نکنید 2% مالیات قطعی شما، برای شما جریه در نظر گرفته می‌شود. البته در صورتی که با تاخیر اظهارنامه خود را ثبت کنید، تا یک ماه پس از موعد مقرر، این جریمه به ازای روزهای سپری شده محاسبه و به بدهی شما اضافه خواهد شد. برای اینکه این جریمه‌ها شامل حال شما نشود، بهتر است از خدمات مشاوره مالیاتی تلفنی آنلاین کارمنتو که بر بستر VOIP است، استفاده نمایید. به این ترتیب شما نگران تعطیلی‌ها یا عدم پاسخگویی از سوی کارشناسان نخواهید بود.

سخن پایانی

همانطور که در جریان هستید در لایحه بودجه این چند سال تاثیر مالیات در حال افزایش است. به این ترتیب اهمیت دانستن قوانین و کمک گرفتن از افراد متخصص در این حوزه روز به روز مهم‌تر خواهد شد. شما باید به طور حتم از تجربه بهترین متخصصان جهت کسب اطلاعات بیشتر در موضوع مشمولان ارزش افزوده استفاده نمایید.

برچسب‌ها:

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

e5f76453-9eef-43f3-9368-0985a19afdda
images_1726041501_66e14d9dd1ab4
همچنین بخوانید
آخرین اخبار