به گزارش پول نیوز ، صنعت نفت مهمترین بخش اقتصاد ایران را تشکیل می دهد. اگرچه وابستگی اقتصاد به نفت، آسیب پذیری کشورمان در این عرصه را بیشتر کرده، اما جایگاه ایران در صنعت نفت غیر قابل انکار است. از هنگامی که تحریم ها صنعت نفت را نشانه گرفت، تازه متوجه شدیم که وابستگی تا چه اندازه خطرناک است و می تواند تهدید آمیز باشد و از همان زمان فعال کردن ظرفیت های دیگر اقتصاد بشدت مطرح شد.
ظرفیت غیر قابل انکار نفت
اگرچه بسیاری از فعالان اقتصادی بر تعطیل کردن صنعت نفت و اقتصاد نفتی تاکید می کنند تا بتوان ظرفیت های دیگر را بخوبی فعال کرد، اما واقعیت این است که نمی توان و نباید چنین خطای بزرگی را مرتکب شد. در شرایطی که روزانه 130 میلیون لیتر بنزین مصرف می کنیم و حدود 115 میلیون لیتر بنزین در داخل تولید و بقیه را وارد می کنیم، نشان می دهد که نمی توان صنعت نفت را تعطیل کرد، بلکه باید با ایجاد صنایع پایین دستی، این ذخایر عظیم را به فراورده تبدیل کرد.
جلوگیری از خام فروشی
آنچه در صنعت نفت و گاز اهمیت ویژه ای دارد، صنعت پتروشیمی است. اینکه نفت یا گاز را به صورت خام صادر کنیم، از چند زاویه قابل انتقاد است که مهمترین آنها، خام فروشی است. نکته مهمتر نادیده گرفتن ایجاد صنایع پایین دستی است. در حالی که فروش نفت خام بسادگی قابل پیگیری است، فروش فراورده های نفتی به روشهای گوناگون و بدون قابلیت پیگیری انجام پذیر است. از سوی دیگر فراورده و محصولات نفتی مشتریان بسیاری دارد که حاضر هستند آن را به قیمت مناسب خریداری کنند، در حالی که برای فروش نفت خام باید چراغ بدست دنبال مشتری بگردیم و به قیمتی بسیار پایین تر از قیمت های جهانی بفروشیم.
افزایش کارخانه پتروشیمی
بدلیل اهمیتی که صنعت پتروشیمی دارد، ساخت کارخانه های پتروشیمی افزایش چشمگیری داشته است. پتروشیمی صنعتی است که با سرمایه گذاری مناسب ایجاد می شود، از همان ابتدا به سوددهی می رسد و در سریعترین زمان ممکن اصل سرمایه باز می گردد. مهمترین علتی که این روند را سبب می شود، وجود ذخایر نفت و گاز به عنوان خوراک پتروشیمی هاست که به وفور در کشورمان وجود دارد.
ضرورت هماهنگی بین پتروشیمی ها
برای آنکه بتوان به این مهم دست یافت، نیاز به هماهنگی بین تولیدکنندگان پتروشیمی اهمیت ویژه ای دارد. البته شرکتهای بسیاری که در زیر مجموعه یک هلدینگ فعالیت می کنند، در قالب همکاری های تاثیرگذار، رکوردهای چشمگیری را رقم می زنند. یکی از این مجموعه ها گروه سرمایهگذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس است. مدیرعامل این گروه با اعلام اینکه میانگین تولید در پتروشیمیهای گروه پترول به ظرفیت اسمی رسیده گفت: با بهرهبرداری از طرحهای تازه نیز حدود ۷۰۰ هزار تن به ظرفیت تولید این گروه افزوده میشود.
ظرفیت اسمی بالا
نکته بسیار مهمی که در مجموعه های تولیدی وجود دارد، ترسیم ظرفیت اسمی است. هر بنگاه اقتصادی که به اندازه ظرفیت اسمی فعالیت کند، یعنی توانسته هدفگذاری ایجاد آن مجموعه را تامین کند. امروزه شرکتهای بسیاری را سراغ داریم که حتی 30 درصد ظرفیت اسمی نیز فعالیت نمی کنند که نشان می دهد سرمایه گذاری ها به هدر رفته است. اما رشید قانعی با تاکید بر اینکه شرکتهای پتروشیمی گروه پترول با ظرفیت اسمی در حال تحقق میانگین تولید هستند گفت: این ظرفیت اسمی از میانگین تولید ۷۹درصدی شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس نیز بالاتر است.
حرکت در مسیر رکوردشکنی
اگر بپذیریم که هدف از یک بنگاه اقتصادی، رسیدن به سود است، باید بپذیریم که افزایش تولید می تواند گام موثری در سوددهی باشد. در این راستا مدیرعامل گروه سرمایهگذاری پتروشیمی خلیج فارس گفت: مجموع تولید گروه پترول از ۹۷۵ هزار تن در سال مالی ۱۴۰۰ به ترتیب با ۳۰درصد و ۳۸ درصد افزایش به یک میلیون و ۳۰۷ هزار تن در سال مالی ۱۴۰۱ و یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن در سال مالی ۱۴۰۲ رسید یعنی حدود یک میلیون تن تولید شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه گروه در سه سال اخیر افزایش یافته و امیدواریم این افزایش تولید برای امسال نیز محقق شود.
شتاب در مسیر نوآوری
قانعی با اشاره به حدود یک میلیون تن افزایش تولید شرکتهای پتروشیمی زیرمجموعه گروه در سه سال اخیر گفت: با بهرهبرداری از طرحهای نو، حدود ۷۰۰ هزار تن به ظرفیت تولید این گروه افزوده میشود. وی با بیان اینکه تولید پلیاتیلن پتروشیمی ایلام با ۱۰۵ درصد ظرفیت اسمی در حال انجام است گفت: با بهرهبرداری از پتروشیمی گچساران بخشی از چالش تأمین خوراک پتروشیمی ایلام مرتفع شد.وی با اشاره به اینکه پتروشیمی ارومیه از تولید با ۶۰درصد ظرفیت اسمی به ۱۰۰ درصد رسیده گفت: واحد پلی آلومینیوم کلراید (PAC) پتروشیمی ارومیه آماده گشایش است که با استقرار کامل دولت چهاردهم، زمان بهرهبرداری مشخص میشود.
بهره برداری واحد کود
از آنجا که کشاورزی اهمیت بسیاری دارد و برای افزایش تولید به کود نیاز است، ناچار هستیم کود مورد نیاز را از دیگر کشورها ت امین کنیم که گروه سرمایهگذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس در این زمینه نیز بخوبی عمل کرده و مدیرعامل این شرکت از بهرهبرداری واحد تازه کود پتروشیمی ارومیه خبر داد و گفت: محصول این واحد برای نخستین بار در کشور تولید میشود. قانعی با اشاره به اینکه فاز نخست طرح پتروشیمی ارغوان گستر ایلام راهاندازی شده گفت: عملیات فاز دوم این مجموعه نیز در حال تکمیل است و پاییز امسال بهبهرهبرداری رسمی میرسد.
از تجهیزات تا اعتبار
برای انکه یک بنگاه اقتصادی به موفقیت برسد، باید اعتبار لازم را تامین کند و بتواند تجهیزات لازم را وارد کند که مدیرعامل گروه سرمایهگذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس با اعلام اینکه تجهیزات واحد نهایی طرح پتروشیمی صدف پس از هشت سال وارد سایت شده و این طرح امسال راهاندازی میشود گفت: تأمین مالی طرحهای پتروآرمند لردگان و نگین سنقر در حال انجام است و به ۷۰ درصد پیشرفت رسیدهاند.
چالش تامین خوراک
اگر صنایع بزرگ همچون فولادسازی ها، مس و حتی صنایع کوچک درگیر قطع برق هستند، صنعت پتروشیمی از معضلی دوگانه رنج می برد به نوعی که قطع برق از یک و قطع گاز از سوی دیگر بحران آفرین شده به نوعی که قانعی از توقف فعالیت پتروشیمی لردگان بهدلیل قطع گاز خبر داد و گفت: این منطقی نیست که واحدهای تولید اوره در حالی که از دولت مطالبات انباشتهای دارند که پرداخت نمیشود، بهخاطر بدهی گازی، گاز آنها قطع شود؛ منتظریم تا سازمان برنامه و بودجه جدید مستقر شده و مشکل را حل کند.