به گزارش پول نیوز ، بیکاری بزرگترین معضل کشور است و سالهاست در خصوص دلایل بروز بیکاری بحث و بررسی صورت می گیرد. برای آنکه بیکاران بتوانند وارد بازار کار شوند، نیاز به علم و مهارت دارند، اما این مهم صورت نمی گیرد، زیرا این دو گزینه کنار هم قرار نمی گیرند. آمارها حکایت از آن دارد که بیش از 40 درصد بیکاران جامعه را فارغ التحصیلان دانشگاهی تشکیل می دهند و هنگامی که بررسی های جامعی در این زمینه صورت می گیرد، مشخص می شود که تحصیل کردگان دانشگاهی از دانش لازم برخوردار هستند، اما توان فعالیت در بنگاههای اقتصادی را ندارند زیرا مقوله مهارت با دانش متفاوت است.
بیگانگی صنعت و دانشگاه
به همین دلیل سالهاست بیگانگی صنعت و دانشگاه به عنوان یک چالش مطرح است و برای آنکه ارتباط بین علم و تجربه برقرار شود، طرح های بسیاری به مرحله اجرا درآمد که بدلیل هزینه بر بودن، هرگز اجرایی نشده است. کارفرمایان به ویژه کارفرمایان بخش خصوصی بدنبال متخصصان با تجربه می گردند، افرادی که بتوانند از لحظه ورود به کارگاه، مسوولیت را بر عهده بگیرند و کارآیی داشته باشند، در حالی که فارغ التحصیلان دانشگاهی با کار در کارگاه بیگانه هستند.
خصوصی سازی گران
برای رفع این چالش، بخشی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در قالب سازمان آموزش فنی و حرفه ای تعریف شد تا مسوولیت آموزش فن و حرفه به بیکاران را بر عهده بگیرد. اما بدلیل هزینه بر بودن آموزش فنی و حرفه ای برای وزارت کار، خصوصی سازی آموزش ها در دستور کار قرار گرفت و آموزشگاههای آزاد در رشته های گوناگون فعال شدند. اگرچه این رویکرد موفق بود، اما آموزشگاهها مبالغ کلانی برای آموزش می گیرند و فردی که بیکار است، توان پرداخت این هزینه های آموزشی سنگین را ندارد.
مهارت آفرینی در کارخانه
در این شرایط که اشتغالزایی و مهارت به یکدیگر گره خوردند، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طرحی تعریف کرد که بر اساس آن، شرکتهای معتبر و کارخانه های بزرگ در امر آموزش و مهارت نقش آفرینی کنند و عنوان خیرین مهارت آموزی کلید خورد. در نتیجه شرکتها و کارخانه های بزرگی وارد این عرصه شدند و تاثیرات قابل توجهی نیز داشتند. این شرکتها ریسک آموزش مهارت به بیکاران را پذیرفتند و البته از بین افرادی که اموزش می دادند، نخبگان و افراد با استعداد را جذب می کردند. در نتیجه خیرین آموزش مهارت به یک فرهنگ تبدیل شد.
خیرین مهارت آموز
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای آنکه به فرهنگ مهارت آموزی در کارخانه ها بها بدهد و فرهنگ خیرین مهارت آموزی را نهادینه کند، جشنواره ملی مهارتآموزی را برگزار کرد که در این جشنواره با تشریح اهمیت مهارت آموزی، خیرین مهارت آموزی را مورد تقدیر قرار داد.
برگزاری جشنواره
سومین جشنواره ملی مهارت با شعار “مهارت، پل کارآفرینی و اشتغال پایدار” با حضور سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رضا مراد صحرایی وزیر آموزشوپرورش، حمیدرضا حاجی بابایی نایبرییس مجلس شورای اسلامی و مهرداد عظیمی رییس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور برگزار شد که پس از تشریح اهمیت مهارت آموزی و تاثیراتی که بر اشتغالزایی و مقابله با بیکاری دارد، آن بخشهایی که در این زمینه موثر عمل کرده اند، مورد تقدیر قرار گرفتند.
خودنمایی فولاد مبارکه
یکی از مهمترین و بزرگترین شرکت هایی که در زمینه مهارت آموزی بخوبی عمل کرده و چشمگیر ظاهر شده بود، شرکت فولاد مبارکه بود که بهعنوان خیّر مهارتآموزی در کشور با اهدای لوح و تندیس جشنواره به محمدجواد براتی مدیر روابط عمومی این شرکت مورد تکریم قرار گرفت و قدردانی شد.این جشنواره به تفکیک در چهار بخش شناسایی و تجلیل از فعالان و پیشکسوتان مهارتآموزی، شناسایی و تکریم خیرین مهارتآموزی، انتخاب و معرفی سفیران مهارت و انتخاب و معرفی بنگاههای اقتصادی سرآمد در حوزه مهارتآموزی برگزار شد و در بخش خیرین مهارتآموزی از شرکت فولاد مبارکه با اهدای تندیس و لوح تقدیر تجلیل شد.
توسعه مهارت با نیک اندیشان
در این تقدیرنامه که به امضای عظیمی معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور رسیده آمده است: ایجاد اشتغال گسترش فرهنگ کار مهارتآموزی و توانمندسازی حرفهای جوانان این جز با همتی سترگ و عزمی راسخ محقق نخواهد شد. خیرین مهارتی با فهم عمیق نسبت به ضرورت توسعه مهارت و اشتغال، یاریگر فرزندان پر استعداد این مرزوبوم در نیل به افقهای روشنه آینده هستند اکنون که توسعه و ارتقای مهارت و اشتغال جوانان کشور به همت نیکاندیشان خیرخواه به پدیدهای امیدبخش در کشور تبدیل شده است. وظیفه خود میدانیم نیت خیر و تلاش ارجمند شما را در این راه صمیمانه ارج نهیم امیدوارم خداوند بزرگ شما را در این مسیر خوش فرجام توفیق روزافزون عنایت فرماید.
تعطیلی مهارت آموزی دولتی
برای آنکه اهمیت فولاد مبارکه در زمینه مهارت آموزی بخوبی مشخص شود، کافی است بدانیم بسیاری از سوله های مهارت آموزی متعلق به وزارت کار که سالها آموزش رایگان مهارت را بر عهده داشت، تعطیل و مسوولیت بر دوش بخش خصوصی گذاشته شده است به نوعی که مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان تهران گفت: برونسپاری وظایف و اختیارات و واگذاری بخش از تصدیهای اداره کل آموزش فنی و حرفهای استان تهران به آموزشگاههای آزاد را آغاز کردهایم که با رفع نقایص احتمالی، آن را در کل استان تهران اجرا و پس از آن به کل کشور تعمیم میدهیم.
افزایش آموزشگاههای آزاد
حمیدرضا خانپور از 2200 آموزشگاه آزاد فعال در سطح استان تهران خبر داد و گفت: تا پایان سال جاری به 3700 آموزشگاه آزاد فعال خواهد رسید. وی از ارائه 80 درصد آموزشهای فنی و حرفهای در استان تهران از طریق آموزشگاههای آزاد خبر داد و گفت: کمتر از 20 درصد آموزشها از طریق مراکز 31 گانه ثابت دولتی ارائه میشود. مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان تهران گفت: متاسفانه فضای کسب و کار در کشور چندان مساعد نیست. ما از این نظر در بین 189 کشور دنیا رتبه 125 را داریم که رتبه قابل دفاعی نيست.