به گزارش پول نیوز، دایم سخن از تولید و حمایت از تولیدکننده به میان می آید. اهمیت تولید به اندازه ای بالاست که رهبر انقلاب سالهای متمادی تولید را در نامگذاری سال گنجانده اند تا مسوولان را متوجه اهمیت تولید کرده و مسیر را برای این مهم اماده کنند. قرار بر این است مشکلات تولید مرتفع شود و همه چیز در مسیر تسهیل قرار گیرد. اما در عمل، شرایط به نوع دیگری رقم می خورد.
تولید و تولیدکننده با مشکلات بسیاری دست به گریبان است. در حالی که قرار است تولید در پیشانی مبارزه با تحریم ها قرار گیرد، در مسلخ آسایش و آرامش مصرف خانگی قربانی می شود. آمارها حکایت از آن دارد که مصارف خانگی در شلختگی شدیدی قرار دارد. مردمی که به هیچ عنوان درک درستی از مقابله با گرما ندارند و به جای آنکه دمای خانه و محیط کار را مدیریت کنند، میزان برودت را به اندازه ای بالا می برند که پنجره ها را باز می کنند تا با ورود مقداری گرما، تعادل هوای محیط تنظیم شود.
هزینه برق مصرفی هم پایین است و یارانه قابل توجهی به برق خانگی پرداخت می شود، در نتیجه هرچقدر هم مصرف بالا برود، تاثیر چندانی بر هزینه های زندگی نمی گذارد، به همین دلیل مصرف برق در ایران به هیچ عنوان با استانداردهای جهانی برابری نمی کند. با کسانی که مصارف خارج عرف دارند نیز برخورد جدی نمی شود.
تاوان این همه بی برنامگی و سودمدیریت را صنایع می دهند. کارخانه هایی که با قطع برق، ناچار می شوند تولید را متوقف کنند و زیان ناشی از آن را در بیلان عملکرد پایان سال ترسیم کنند. بدتر آنکه مدیران کارآمد و توانمندی که با دلسوزی شبانه روزی، سوددهی مجموعه را بالا برده اند، قطع برق باعث می شود هنگام ارایه گزارش به مجمع، اگر شرمنده نشوند، نتوانند از رکوردشکنی های خیره کننده خبر بدهند.
یکی از مهمترین صنایعی که افتخارات بسیاری برای اقتصاد کشور رقم زده و نام ایران را در جهان پرآوازه کرده، صنعت فولاد است. فولادسازان کشور با تلاش شبانه روزی موفق شده اند جایگاه ایران در صنعت فولاد را به رتبه هفتم جهان ارتقا دهند و این در حالی اتفاق افتاده که قطع برق همچون بلای خانمان سوز بحران آفرین شده است.
بی شک فولاد مبارکه در بین فولادسازان از جایگاه رفیعی برخوردار است. رکوردزنی های پی در پی و تولیدات متنوع باعث شده فولاد مبارکه یک سروگردن بالاتر از رقبا قرار گیرد. این قدرت نمایی مبارکه بدلیل آینده نگری و مقابله با بحران هایی همچون قطع برق است که با احداث نیروگاه های گوناگون مدیریت شده است.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه گفت: فولاد مبارکه در حال حاضر با توجه به اجرای ۲ فاز نیروگاه سیکل ترکیبی شهید کاظمی و سرمایهگذاری در نیروگاه شهید باکری سمنان با سهم ۵۰ درصدی، ۸۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده و تحویل وزارت نیرو میدهد.
سیدامیر طباطباییان با یادآوری اینکه صنایع هر ساله با ناترازیهای برق مواجه هستند گفت: این ناترازیها باعث شده صنعت طی سالهای اخیر دچار چالشهای جدی شود. وی با هشدار نسبت به اینکه امسال نیز ناترازی برق بیش از سال گذشته است گفت: این ناترازی ها باعث شده محدودیتهای بسیار سنگینتری برای صنایع، به ویژه صنایع فولادی اعمال شود.
مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه با اشاره به آمار وزارت نیرو گفت: این وزارتخانه اعلام کرده در سال گذشته ۱۰ تا ۱۲ هزار مگاوات و امسال نیز حدود ۱۵ تا ۱۷ هزار مگاوات کسری برق وجود دارد، این در حالی است که کل صنعت فولاد حدود ۶ تا ۷ درصد از مصرف برق را در شرایط عادی به خود اختصاص میدهد و این سهم در شرایط اعمال محدودیتها به کمتر از ۲ درصد میرسد.
با این وجود فولاد مبارکه دست روی دست نگذاشته و در اسفند ۱۴۰۰ قرارداد ساخت نیروگاه را امضا کرد. در ادامه تعهد تجهیز سه ماهه کارگاهها، دریافت مجوز از وزارت راه برای جابجایی توربینها، اجرای پروژه در ۱۶ هزار متر مربع زیر بنا و ۷ متر اختلاف سطح را انجام داد. سرعت انجام کار در این پروژه به اندازه ای جدی و سریع بوده که ۶۰ هزار تن بتن ریزی، ساخت ۳۰۰۰ تن اسکلت فلزی، ۱۱۷ هزار تن خاکبرداری، رکورد ۱۶۰۰ متر مکعب بتنریزی در یک روز، فعالیت ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر ساعت کار نیروی متخصص کشور، فعالیت ۴ میلیون نفر ساعت در پروژه رقم خورده است. این در حالی است که همکاری ۷۲ شرکت در اجرای پروژه با سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیون یورویی صورت گرفته که هر کدام از این اعداد و ارقام حکایت از کار جدی و سریع دارد.
این تنها بخشی از تلاش فولاد مبارکه برای مقابله با قطع برق بوده و ساخت نیروگاه خورشیدی گام بلند دیگری است. نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور است که با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات و با سرمایهگذاری کامل گروه فولادمبارکه کلنگ زنی شده است. این نیروگاه در زیربنایی به وسعت ۱۲۰۰ هکتار و در طول سه سال با استفاده از پیمانکاران داخلی به صورت کامل ساخته میشود و به بهره برداری می رسد.
با وجود این همه تلاش و پیگیری های صورت گرفته، محدودیتهای برق اعمال شده به فولاد مبارکه در ماههای خرداد و تیر سال جاری ۲۵۰ هزار تن افت تولید و عدم تامین به موقع نیاز بازار و مشتریان را به همراه داشته، اعداد و ارقامی که بیانگر زیان به تولید و ایجاد مانع برای تحقق جهش تولید است. سوال مهمی که باید پاسخ آن داده شود، این است که چه کسی باید این زیان به اقتصاد را پاسخ دهد و جبران کند.