به گزارش پول نیوز، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. این مناطق بدلیل معافیت ها و مزیت هایی که نسبت به سرزمین اصلی دارند، از ظرفیت های قابل توجهی برخوردار هستند. همچنین این مناطق در شرایطی که از تحریم ها رنج می بریم، با استقلالی که نسبت به سرزمین اصلی دارند، می توانند ارتباطات تاثیرگذاری با جهان داشته و از سد تحریم ها با درایت عبور کنند. بدلیل بار مسوولیتی که بر دوش این مناطق گذاشته شده، باید نهایت همکاری با آنها صورت پذیرد.
ظرفیت های خاص مناطق ویژه و آزاد باعث استقبال چشمگیر سرمایه گذاران از این مناطق شده و همین استقبال انگیزه توسعه مناطق را رقم زده که در قالب طرح جامع از سوی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد به مرحله اجرا درآمده است. طرح جامع راهبردی ساختاری هر منطقه ویژه اقتصادی شامل ویژگیهایی از جمله تعیین چشمانداز، هدف و راهبرد، جانمایی و تدقیق کاربریها و صنایع پیشنهادی در منطقه ویژه، بررسی ویژگیهای آب و برق و سوخت منطقه ویژه بررسی فرصتها و پتانسیلهای آن و مواردی از این نوع است.
منطقه ویژه اقتصادی لامرد نیز با قوت و قدرت در این عرصه ورود کرده و طرح جامع خود را تهیه و مراحل آن را طی کرده که با پیگیری های دبیرخانه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور، به تصویب هیات وزیران رسید. طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی لامرد به عنوان مهمترین سند چشم انداز توسعه منطقه، سرانجام پس از پیگیریهای مستمر و فشرده، از طریق دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی کشور و با حمایتها و ارشاد های سازمان ایمیدرو، به تصویب هیات وزیران رسید.
از آنجا که روند تهیه و تصویب طرح جامع، مسیری طولانی است و بررسی، پیش بینی و برنامه ریزی های گسترده ای را نیاز دارد، طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی لامرد در سال گذشته در دبیرخانه شورای عالی مناطق تایید شده بود و سرانجام در جلسه بیستم تیر ماه ۱۴۰۳ توسط هیات وزیران تصویب و توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ شد.
طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی لامرد شامل بررسی مطالعات فنی و اقتصادی با استانداردهای بین المللی و برشمردن ظرفیت های بالقوه این کانون صنعتی، نقشه راه جدیدی برای توسعه این قطب بزرگ تجاری، صنعتی، تعیین کاربری ها، فضاها و نقشه ها، میزان شاغلان و بررسی محدودیت های طراحی و مطالعات در حوزه طرح های سرمایه گذاری، بررسی زیر ساخت های آب، برق، گاز، مخابرات و سایر نیازهای صنایع و پیش نیازهای توسعه ای، جزئیات افق آتی مرتبط با توسعه و بارگذاری صنایع و ظرفیت آن ها است.
اهمیت طرح جامع زمانی اثبات می شود که تبعات آن مشاهده شود و مردم منطقه و البته اقتصاد کشور از آن نفع ببرد. بی شک با تصویب طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی لامرد تحولات قابل توجهی رقم می خورد و علاوه بر تسریع در فعالیتهای زیرساختی و سرمایهگذاری منطقه، امکان انجام اقدامات اصلاحی در راستای تسهیل سرمایهگذاری را فراهم می آورد.
البته بر اساس اعلام مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، تاکنون طرح جامع 12 منطقه ویژه تصویب شده و بقیه مناطق نیز تا پایان سال تعیین تکیلف میشوند و دیگر منطقهای را نخواهیم داشت که بدون طرح جامع فعالیت کنند. طرح جامع مهمترین رکن ما برای نظارت بر تمامی عملکرد مناطق ویژه است. جواد عباسپور با تاکید بر اینکه همه عملکردها در مناطق ویژه و آزاد براساس طرح جامع مصوب است گفت: تا زمانی که طرح جامعی نباشد، نمیتوان نظارت دقیق بر منطقه و فعالیتهایش داشت.
مدیر هماهنگی امور مناطق ویژه اقتصادی دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اعلام اینکه 64 منطقه ویژه مصوب داریم که از این بین 32 منطقه در حال فعالیت است افزود: به مرور که مناطق بخواهند شکل بگیرند باید ابتدا طرح جامع را مصوب کنند و بعد راهاندازی شوند. الان 30 منطقه داریم که در حال آمادهسازی برای شروع فعالیت هستند و این مناطق در سالهای بعدی که فعالیت خود را آغاز میکنند، باید طرح جامع داشته باشند.
عباسپور با تاکید بر اینکه مجلس شورای اسلامی قانون تصویب کرده که باید مناطق ویژه اقتصادی باید براساس طرح جامع مصوب مجوز صادر کنند گفت: اعضای وزارتخانهها و سازمانهای عضور شورایعالی مناطق آزاد طرحهای جامع را تصویب میکنند و در این بین وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی، اقتصاد، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت صمت و در مجموع 15 دستگاه عضو شورایعالی مناطق آزاد در بررسی طرحهای جامع مشارکت دارند.