26 شهریور 1403 - 6:44

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو

کارنامه درخشان بانک ملت در سلامت مالی با رکوردزنی در حاشیه سود

به گزارش پول نیوز، تشکیل یا تاسیس هر بنگاه اقتصادی، اهداف گوناگونی دارد که در بسیاری از موارد رویکردی متفاوت دارد. اگرچه هدف از تاسیس هربنگاه اقتصادی، سوددهی است، اما امکان دارد یک بنگاه اقتصادی بدون رویکرد سوددهی و حتی زیانده باشد، زیرا اهداف مهمتری همچون منافع ملی را دنبال می کند. بنابر این امکان دارد بنگاههای اقتصادی بسیاری، از بودجه ملی بهره بگیرد تا نیازهای مردم را در مقطعی خاص تامین کند. البته این قبیل بنگاههای اقتصادی نیز پس از گذشت مدتی از نگاه هزینه بر به نگاه سودده یا رسیدن به نقطه سربسر تغییر روش می دهند.ماجرا برای تمامی بنگاههای اقتصادی به ویژه بنگاههای خصوصی متفاوت است. این بنگاهها به غیر از سود هدف دیگری را دنبال نمی کنند.

بنگاههای اقتصادی به بخش تولیدی و خدماتی تقسیم می شوند. بنگاههای تولیدی مسیر مشخصی دارند، به نوعی که مواد اولیه را در چرخه خاصی تبدیل به محصول نهایی کرده و می فروشند، اما بخش خدمات داستان متفاوتی دارد. بخش خدمات گستردگی بسیاری دارد که یکی از مهمترین آنها، بانک است. بانک نقش تسهیل گر در نقل و انتقال پول دارد و هیچ راهی به غیر از بانک برای معامله وجود ندارد. این بانکها هستند که به عنوان واسطی توانمند، بدون آنکه پولی به صورت فیزیکی جابجا شود، در قالب روابط بانکی معامله صورت می گیرد.

با توجه به نقش برجسته بانک، این سوال پیش می آید که هزینه های بانک در قبال خدماتی که ارایه می دهد، چگونه تامین می شود. بانک برای آنکه بتواند هر اقدامی انجام دهد، به نقدینگی نیاز دارد که در قالب دریافت سپرده تامین می شود، اما سپرده گذاران توقع دارند بابت پولی که به بانک می سپارند، سود دریافت کنند. بانکها برای آنکه در جذب سپرده موفق عمل کنند، در پرداخت سودسپرده با یکدیگر رقابت می کنند. اگرچه بانک مرکزی برای مدیریت این رقابت، درصد سودسپرده را به صورت سراسری اعلام می کند، اما بانکها به روشهای گوناگون، انگیزه سپرده گذاری در بانک خود را بالا می برند.

بانک برای آنکه از عهده پرداخت سودسپرده بر بیاید، سپرده ها را در قالب تسهیلات به متقاضیان واگذار می کند که بابت این تسهیلات، بهره دریافت می کند تا بتواند هزینه های بانک را پوشش دهد. این روال به نظر منطقی است، اما شاهد این هستیم که بخشی از نقدینگی بانک باید نزد بانک مرکزی سپرده گذاری شود، از سوی دیگر تسهیلات تکلیفی نیز دست بانک را می بندد، بنابر این بانک در بکارگیری تمامی نقدینگی های خود با چالش رو به رو است.

البته این همه ماجرا نیست و بانک با مشکلات دیگری رو به رو است که در ترازنامه دهن کجی می کند. واقعیت دردناک وجود تعداد زیادی تسهیلات گیرنده است که به دلایل گوناگون نه تنها از پرداخت اقساط خودداری می کنند، بلکه دچار ورشکستگی می شوند و سود به علاوه اصل تسهیلات در ابهام قرار می گیرد و حتی می سوزد.

با وجود تمامی چالشها، انتظار می رود بانکها زیانده و حتی ورشکسته باشند، تجربه تلخی که در خصوص موسسات مالی و اعتباری شاهد بودیم. اما مدیریت توانمند نه تنها قدرت عبور از چالشها و مشکلات را دارد، بلکه می تواند با ریشخند زیاندهی، سوددهی را ترسیم کند، اتفاقی که در بانک ملت شاهد هستیم.

همچنین بخوانید  بانک ملت پیشرو در فرهنگ سازی و ترویج استفاده از ریال دیجیتال

بانک ملت که عملکرد سه ماهه اول 1403 را بررسی کرده، از ثبت 191.583 میلیارد ریال تراز عملیاتی مثبت خبرداده که با این رکورد زنی توانسته در این شاخص کلیدی عملکردی، در جایگاه نخست بانک های بورسی قرار بگیرد. در شرایطی که تعداد بانکها، بیانگر فضای رقابتی جدی است و بانکهایی با سابقه دیرینه، بدنبال جذب مشتری و رسیدن به رکوردهای بالا هستند، بانک ملت توانسته از دیگر رقبا پیشی بگیرد و یک سروگردان بالاتر بماند.

نکته مهم برای بانک ملت، حضور در تالار شیشه ای است. بازار سرمایه به اندازه ای اهمیت دارد که دایم به وسیله فعالان بورسی رصد می شود و به عبارت بهتر، بورس و سهامداران به صورت مستمر عملکرد بانک ملت را زیر نظر دارند. این بانک که با نماد “وبملت” در تالار شیشه ای حضور دارد، در پایان خرداد 1403 سود خالص 79.616 میلیارد ریالی را محقق کرده، سودی که می تواند سهام بانک را ارزشمند کند، افزایش خریدار به نسبت فروشنده سهام را رقم بزند و باعث رونق بورس و البته اقتصاد کشور شود.

برای آنکه از اهمیت دستیابی بانک ملت به حاشیه سود باخبر شویم، باید تعریف درستی از آن داشته باشیم. حاشیه سود یکی از نسبت‌های سودآوری متداول برای سنجش میزان کسب درآمد یک شرکت یا یک فعالیت تجاری است که در حالت کلی از تقسیم سود به درآمد فروش شرکت به دست می‌آید و با درصد بیان می‌شود.

با وجود انواع مختلف حاشیه سود مانند حا‌شیه سو‌د ناخالص، عملیاتی و خالص، منظور از حا‌شیه سو‌د همان حا‌شیه سو‌د خالص است. اما سوال اینجاست که به چه دلیل اهمیت دارد، به‌طور کلی مفهوم حاشیه سود از سوی اعتباردهندگان و سرمایه‌گذاران به‌عنوان شاخص سلامت مالی، رشد شرکت و کارایی مدیریت استفاده می‌شود. بنابر این وقتی بانک ملت توانسته بالاترین درصد حاشیه سود را داشته باشد، یعنی در سلامت کامل مالی و مدیریتی بوده است.

سلامت در نظام بانکی اهمیت بسزایی دارد، رانت در پرداخت تسهیلات باعث می شود تسهیلات به افرادی واگذار شود که نقدینگی بانک به یغما برود و در نهایت اصل و سود پول به فنا برود، اما هنگامی که حاشیه سود بانک ملت رکوردزنی کرده، یعنی در واگذاری تسهیلات نهایت دقت صورت گرفت و پیگیری برای دریافت اقساط به صورت جدی بوده که اصل و سود برگشت چشمگیری داشته است.

بنابر این می توان چنین تصویر کرد که حاشیه سود یا تراز عملیاتی یکی از مهمترین شاخص های ارزیابی بانک ها و مابه التفاوت سود دریافتی بابت تسهیلات و سود پرداختی به سپرده های مشتریان است. وضعیتی که رضایت مشتریان و بانک را به صورت همزمان باعث می شود.

 

 

برچسب‌ها:

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

 تعاون1
+خودرو
همچنین بخوانید
آخرین اخبار