به گزارش پول نیوز، انرژی بزرگترین چالش ایران و جهان است. از مصارف خانگی تا صنایع کوچک و بزرگ به انرژی وابسته هستند. انرژی نیز در بخشهای گوناگون تعریف می شود که مهمترین آنها، انرژی های تجدید پذیر همچون خورشید، باد و آب است. البته سوخت های فسیلی، زغال سنگ و… نیز به تولید انرژی کمک می کنند، اما زیانهای این سوختها غیر قابل انکار است که از آلودگی هوا تا بروز انواع بیماری ها و تخریب لایه اوزون را شامل می شود. به همین دلیل فاصله گرفتن از سوخت های زیان آور و گام برداشتن در مسیر انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفته است.
صنایع در قربانگاه مصارف خانگی
با وجود آنکه صنایع سهم ناچیزی در مصرف انرژی دارند و مصارف خانگی بخش اصلی مصرف کننده انرژی هستند، صنایع همواره قربانی و در طول سال برق آنها قطع می شود که زیان های جبران ناپذیری بر سود صنایع و اقتصاد کشور برجای می گذارد.
ساخت نیروگاه
از آنجا که مصارف خانگی در اولویت دولت قرار دارد و اعتراض های گسترده صنایع در سالهای گذشته به جایی نرسیده، صنایع تصمیم گرفتند انرژی مورد نیاز خودشان را تامین کنند. به همین دلیل دست به ساخت نیروگاه زدند. اولین گام صنایع، ساخت نیروگاه سیکل ترکیبی بود که بسیاری از بخشها در این عرصه ورود کردند. اما این تازه اول ماجرا بود، زیرا روشن ماندن این نیروگاهها به گاز وابسته بود و در زمستان که مصرف گاز برای تامین گرما به خانه ها اختصاص می یافت، بازهم صنایع با قطع برق ناشی از قطع قطع گاز رو به رو می شدند.
ورود به انرژی های تجدیدپذیر
برای آنکه وابستگی صنایع به سهمیه های دولتی قطع شود، تولید برق از انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار صنایع قرار گرفت، در نتیجه ساخت نیروگاههای خورشیدی به صورت گسترده در دستور کار قرار گرفت که با خرید پنل های خورشیدی وارد مرحله اجرایی شد. این سیاست گذاری در تمامی کارخانه ها و شرکتهای بزرگ دنبال شد به نوعی که امروزه بسیاری از بنگاههای اقتصادی اقدام به تولید برق شخصی برای مصرف شخصی کرده اند.
بیشتر بخوانید:
نگاه خاص فولاد مبارکه به محصولات خاص
رونمایی از صناپ
در بین شرکتهایی که در عرصه انرژی های پاک ورود کردند، فولاد مبارکه اصفهان از جایگاه بالاتری برخوردار است. از آنجا که مبارکه در هر عرصه ای به صورت سیستماتیک ورود می کند، در عرصه تولید برق نیز شرکت صنایع انرژی های پاک فولاد (صناپ) را در سال ۱۴۰۱ راه اندازی کرد. صناپ با هدف توسعه انرژی های تجدیدپذیر و با سرمایه گذاری شرکت فولاد مبارکه اصفهان راه اندازی شد. این شرکت با پشتوانه دانش متخصصین داخلی خود و بهره مندی از تجربیات بین المللی، به دانش فنی طراحی و اجرای نیروگاه های تجدیدپذیر اقتصادی و زودبازده در عرصه انرژی های خورشیدی و باد دست یافته است.
هر که بامش بیش، برفش بیشتر
از آنجا که فولاد مبارکه اصفهان به عنوان برند صنعت فولاد در ایران و جهان شناخته می شود و نقش تعیین کننده ای در این عرصه دارد، در عرصه ساخت نیروگاه نیز باید با تمام توان ورود می کرد، به همین دلیل نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق را در دستور کار قرار داد که بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران و بیستمین نیروگاه بزرگ خورشیدی دنیاست. آفتاب شرق در سال ۱۴۰۱ کلنگ زنی شد و هم اکنون در آستانه بهرهبرداری فاز یک است. ابعاد این پروژه و میزان تولید برق آن بیشتر از کل ظرفیت تولید برق خورشیدی ایران، آن هم در یک نیروگاه و به صورت متمرکز است. البته ورود قدرتمندانه به این عرصه نشان می دهد “هرکه بامش بیش، برفش بیشتر”.
سرمایهگذاری ۵ میلیارد دلاری
برای آنکه به اهمیت پروژه های فولاد مبارکه پی ببریم، باید به آمارها استناد کنیم که بهتر است آن را از زبان مسوولان بشنویم. در این رابطه مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: پروژههای کوچک و بزرگ فولاد مبارکه با حجم سرمایهگذاری ۵میلیارد دلاری از بالادست تا پاییندست در دست اجراست. محمدیاسر طیبنیا با تاکید بر اینکه یکی از اهداف اصلی شرکت در شرایط فعلی، تمرکز بر توسعه پروژههایی است که به توازن زنجیره تولید فولاد و پایداری تولید کمک میکنند گفت: در این راستا، در حوزه انرژی نیز تلاشهای زیادی انجام شده و به تازگی فاز اول پروژه نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۹۱۴ مگاوات با حضور رییس جمهور به بهرهبرداری رسید.
نیروگاه 600 مگاواتی
عملکرد بسیار مهم فولاد مبارکه، ورود به تولید انرژی پاک است که به گفته مدیرعامل فولاد مبارکه، پروژه نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات تجدیدپذیر کلید خورده و اکنون در حال اجرای فازهای عملیاتی قرار دارد. این حجم تولید برق با انرژی خورشیدی در کشور بی همتاست و به نظر می رسد بخش قابل توجهی از برق مورد نیاز فولاد مبارکه را تامین خواهد کرد.
برق بادی در دستور کار
اما به نظر می رسد فولاد مبارکه بنای توقف ندارد و از هر چیزی که برق تولید کند و به رفع وابستگی تولید منجر شود، وارد می شود که باد یکی از آنهاست. مدیرعامل فولاد مبارکه اعلام کرده افزون بر نیروگاه خورشیدی، پروژههای دیگری در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر در دست اجرا هستند و در مراحل اولیه قرار دارند. طیبنیا با اعلام اینکه برنامه احداث نیروگاه بادی با ظرفیت ۲۰۰ مگاوات نیز در دستور کار شرکت فولاد مبارکه قرار دارد گفت: این نیروگاه بادی ظرف یکی دو ماه آینده با انتخاب پیمانکار آغاز خواهد شد.”