به گزارش پول نیوز،
از هنگامی که انقلاب اسلامی به پیروزی رسید، پایان وابستگی و رسیدن به خودکفایی با قوت و قدرت در دستور کار قرار گرفت. با این سیاستگذاری توانستیم در بسیاری از زمینه ها به اهداف تعیین شده دست یابیم و نیاز های داخلی را تامین کنیم. اما هنوز تا رسیدن به تحقق خودکفایی فاصله بسیاری داریم. شرایط اقتصادی نشان می دهد که باید بیشتر تلاش کنیم.
بحران تحریم ها
نکته بسیار مهمی که سیاستگذاری های خودکفایی را تحت تاثیر مخرب قرار می دهد، کینه توزی های بی پایان و البته تشدیدکننده است. دشمن در تمامی سال های گذشته روش های گوناگون از جنگ تحمیلی تا ترور، تهاجم فرهنگی و بحران آفرینی ها را در دستور کار قرار داده که در تمامی موارد به همت تلاش ملت ایران، شکست را تجربه کرده، اما دست برنداشته و آخرین حربه یعنی جنگ اقتصادی را در دستور کار قرار داده، جنگی که با ابزار تحریم شروع شده و با جدیت دنبال می شود. اما در این زمینه نیز تعهد و توان داخل بسیار کارآمد بوده است.
صنعت پیشتاز نفت
ابزار تحریم قلب اقتصاد ایران یعنی صنعت نفت را هدف قرار داده و بحران را از این محل سیاستگذاری کرده و پیش می برد. صنعت نفت ایران که وابستگی شدیدی به خام فروشی داشت، از این تحریم، لطمه های بسیاری خورد، اما با آینده نگری به سوی بی اثرکردن تحریم ها نفتی شد. مهمترین رویکرد برای مقابله با این تحریم ها، ایجاد صنایع پایین دستی در صنعت نفت بود که صنعت پتروشیمی نقش برجسته ای ایفا کرد.
بحران فرار مغز ها
با توجه به گسترش دانشگاه ها و افزایش فارغ التحصیلان دانشگاهی، استفاده از تحصیل کردگان داخلی اهمیت ویژه ای پیدا کرد، به ویژه آنکه شاهد فرار مغز ها هستیم. آمار ها حکایت از کوچ نخبگان دارد به نوعی که از رتبه های برتر المپیاد های دانش آموزی تا برگزیدگان کنکور و فارغ التحصیلان دانشگاهی با پیگیری های سوال برانگیز کشور های اروپایی و آمریکایی، جذب این کشور ها می شوند.
استفاده از دانش بومی
آمار وحشتناک فرار نخبگان، حساسیت بالایی در رده های بالای تصمیم گیری کشور ایجاد کرد و مقام معظم رهبری با درک درست از این بحران، حمایت از دانش بنیان ها را در قالب نامگذاری سال سیاست گذاری کردند. آیت الله خامنه ای بار ها در خصوص اهمیت دادن به دانش بنیان ها بیانات ارزشمندی را مطرح کردند و در فراز هایی فرمودند: حمایت از شرکت های دانش بنیان داخلی، هزینه ها را کاهش می دهد؛ بهره وری را افزایش می دهد؛ کیفیت محصول را افزایش می دهد، محصولات را رقابت پذیر می کند؛ یعنی در بازار های جهانی، ما می توانیم از این محصولات به عنوان محصولات رقابت پذیر استفاده کنیم.
بیشتر بخوانید:
ولایتمداری با درک درست
از آنجا سیاستگذاری های رهبر انقلاب باید با جدیت پیگری شود، پتروشیمی مارون با قدرت به این مهم ورود کرد و نه تنها در سال دانش بنیان به این سو حرکت کرد، بلکه این سیاستگذاری را در دستور کار قرار داد و در اولین نمایشگاه (ایران پتروکم) که در آخرین روز های ۱۴۰۲ برگزار شد، با هدف حمایت از شرکت های دانش بنیان داخلی و گسترش باورمندی تولید داخل جهت اعتماد عملی به نخبگان و دانشمندان جوان ایرانی؛ سه قرارداد همکاری را با شرکت های دانش بنیان داخلی، امضا کرد.
قرارداد زمینه ساز
اینکه در روز های پایانی سال با شرکت های دانش بنیان قرارداد همکاری امضا شود، بیانگر آن است که پتروشیمی مارون برای آینده برنامه دارد و قصد دارد پله های ترقی را با بهره گیری از توان دانش داخلی با سرعت بیشتری طی کند. به همین دلیل قرارداد طراحی مهندسی، تامین، نصب و راه اندازی سانتریفیوژ جداسازی آب از بنزین واحد الفین را برای نخستین بار در کشور در بین پتروشیمی های الفینی امضا کرد. در شرایطی که آب یکی از چالش های همیشگی بنزین است، ساخت و بکارگیری این سانتریفیوژ ها برای جداسازی آب از بنزین، اهمیت بسیاری دارد.
مدیریت چالش کاتالیست
بدلیل اهمیتی که کاتالیست ها دارند، بکارگیری آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اما بدلیل پیچیدگی های خاصی که ساخت کاتالیست دارد، در انحصار کشور های معدودی قرار دارد که از صادرات آن، سود های کلانی بدست می آورند. اما پتروشیمی مارون با قرارداد بومی سازی ساخت کاتالیست نقره واحد های اتیلن اکساید برای نخستین بار در کشور، گام بزرگی برای پایان دادن به وابستگی در این زمینه برداشت. همچنین قرارداد مهم دیگری که در این زمینه بسته شد، استحصال نقره از کاتالیست مستعمل بود که با این رویکرد می تواند از ضایعات، ارزش افزودده بدست آورد.
جلوگیری از خروج ارز
یکی از جدی ترین چالش های ناشی از تحریم ها، تحریم های ارزی و نقل و انتقالات پولی و مالی با دیگر کشورهاست. به همین دلیل بکارگیری ارز در عرصه های حساس، اهمیت بیشتری دارد. جالب اینکه ارزبری قرارداد های دانش بنیانی پتروشیمی مارون ۵۵ میلیون دلار است که در نتیجه تولید آن در داخل کشور، از خروج ارز جلوگیری می کند و به عبارت بهتر این قرارداد های مارون، نقش بسزایی در رفع مشکلات فنی و فرایندی ناشی از تحریم ها و کاهش وابستگی به شرکت های خارجی به همراه دارد.