به گزارش پول نیوز،
حمل ونقل شهری یکی از مهمترین مسائلی است که در همهء دوره ها در برنامه ریزی شهری مورد توجه قرار گرفته است. در طول تاریخ حمل ونقل، بین دسترسی و انواع خدمات حمل ونقلی با توسعهء نواحی شهری ارتباط متقابل و تنگاتنگی وجود داشته است و این واقعیت که در طول تاریخ تمدن سکونتگاه های بشری همواره به شدت تحت تأثیر گونهء رایج جابه جایی عصر خود بوده اند، جای هیچ گونه تردیدی نیست.
با رشد و گسترش بی رویهء شهر ها و در نظر نگرفتن ارتباط منطقی بین برنامه ریزی شهری و برنامه ریزی حمل ونقل، مشکلات عدیده ای ایجاد شد و شهرسازان و برنامه ریزان نوگرا به مطالعهء راهکار هایی برای تغییر وضعیت پرداختند. در این شرایط مفهوم «توسعه با محوریت حمل ونقل عمومی» شکل گرفت. امروزه توسعهء محدوده های شهری برمبنای حمل ونقل عمومی، یکی از مهمترین مباحث توسعهء شهری است و با برنامه ریزی در این مورد می توان به توسعهء شهری جهت داد.
یکی از شبکه های حمل ونقل عمومی شبکهء مترو است. ورود این وسیله به شبکهء حمل ونقل عمومی-باتوجه به ویژگی های خاصی که این وسیله نسبت به سایر وسایل دارد-تغییرات عمده ای در گردش ترافیک و حمل ونقل در شهر ها ایجاد کرده است و متعاقب آن آثاری بر تعادل جذب جمعیت و ظرفیت توسعهء مناطق می گذارد، آنچه که اهمیت دارد شناخت میزان و نحوهء تأثیرگذاری این شبکه بر توسعهء شهری است.
مشکلات و قابلیت های ناشی از احداث شبکهء مترو و تدوین راهکار هایی برای بهره گیری مطلوب از قابلیت ها و فرصت های موجود می تواند به پیشرفت توسعه خطوط مترو کمک کند.
با تعیین ضوابط برای چگونگی مداخله و تغییر در کاربری اراضی اطراف ایستگاه های مترو و با برنامه ریزی در مورد اراضی اطراف ایستگاه های مترو و با حمایت و سیاستگذاری های صحیح بخش عمومی شبکهء مترو می تواند در تحقق راهبرد توسعه در شهر ها نقشی اساسی و محوری ایفا نماید و به محرک مهمی در اصلاح ساختار شهری تبدیل شود.
باتوجه به اینکه احداث شبکهء مترو در شهر های ایران در حال گسترش است، بی توجهی به رابطهء متقابل حمل ونقل عمومی و توسعهء شهری منجر به توسعه ای نابسامان می شود و بدین ترتیب از ظرفیتی که می تواند در ساماندهی بافت شهری، کاهش بار ترافیکی، کاهش آلودگیهای زیست محیطی و استفاده از انرژی مؤثر باشد، بهره برداری لازم نخواهد شد.
عواملی در جذب مسافر برای شبکهء مترو مؤثر است: نحوهء توزیع خطوط و ایستگاه ها در سطح شهر، کیفیت شبکه های ارتباطی رقیب، مانند شبکهء بزرگراهها، شبکهء دسترسی پیاده و دوچرخه، میزان مالکیت وسایل نقلیهء شخصی، شبکه های حمل ونقل عمومی، چون اتوبوس، مینی بوس و تاکسی، نحوهء توزیع کاربری ها و فعالیت ها در سطح شهر ، کیفیت ارتباط و اتصال ایستگاه با سایر شبکه های حمل ونقل -موقعیت استقرار بر نقش ایستگاه ها نقش ایستگاه عمدتا به موقعیت استقرار آن و نوع مبدأ و مقصد و به عبارتی هدف های سفر مربوط می شود. در ارتباط با توسعهء اراضی پیرامون ایستگاه شهری باید عنوان کرد که باتوجه به اینکه ایستگاه شهری در داخل یا لبه های بافت اصلی شهر واقع شده، هم تولیدکننده و هم جاذب سفر است.
مسعود درستی مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران و حومه گفت: نبض توسعه اقتصادی و پویایی افراد در زندگی شهری و روستایی در دستان ارزشمند فعالان عرصه حمل ونقل می تپد و قطعاً تمامی خدمتگزاران در این عرصه از هیچ تلاشی برای توسعه و پیشرفت فروگذار نیستند.
وی با بیان اینکه متروی تهران به عنوان پاک ترین مجموعه حمل ونقل در کشور، توانسته جایگاه خوبی را در بین کشور های دیگر کسب کند، افزود: متروی تهران از نظر طول خطوط، تعداد خطوط و ایستگاه ها رتبه اول در خاورمیانه را دارد و از نظر طول خطوط در جهان رتبه ۲۰ و در آسیا جایگاه ۱۶ را دارد.
وی تصریح کرد: افراد زیادی در زمینه ساخت و توسعه سامانه مترو زحمت کشیده اند. این سرمایه عظیمی است که امروز در دست ما قرار گرفته و باید در نگهداری از آن تلاش کنیم؛ اگرچه در این راه نیازمند حمایت همه جانبه بخش های مختلف در کشور هستیم.
درستی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۲۹ رام قطار AC و ۴۲ رام قطار DC در خطوط یک، دو، سه، چهار، شش و هفت مترو و ۲۶۰ واگن دوطبقه و ۶۶ لوکوموتیو در خط ۵ مترو در حال سرویس دهی به شهروندان هستند گفت: بهره برداری از مترو کار سخت و پر مسئولیتی در کشور است چرا که روزانه میزبان میلیون ها مسافر هستیم و در مناسبت های ملی و مذهبی نیز خدمات زیادی به شهروندان ارائه می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران و حومه در ادامه با اشاره به اینکه یکی از راه های نجات تهران از بحران آلودگی هوا توسعه شبکه مترو است افزود: به جای هزینه کردن برای درمان افرادی که از آلودگی هوا آسیب می بینند باید هزینه های لازم برای توسعه و نگه داشت مترو تأمین شود.
وی خاطرنشان کرد: اگر هوای پاک می خواهیم و خودمان را خادم مردم می دانیم باید بهترین خدمات را در شهر زیرزمینی ارائه دهیم تا شرایط برای کاهش استفاده از خودرو شخصی و به تبع آن کاهش آلاینده ها فراهم شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری متروی تهران و حومه گفت: در حال حاضر متروی تهران و حومه با هفت خط و ۱۴۴ ایستگاه، ذاتاً منطبق بر اهداف زیست محیطی عمل می کند و توانستیم از ابتدای بهره برداری از مترو ۱۰ میلیارد ۵۹۹ میلیون ۱۳۶ هزار و ۶۹۶ سفر را با متروی تهران و حومه را به ثبت برسانیم.
وی در پایان گفت: همکاران من در تمامی بخش ها برای فراهم کردن یک سفر سبز با امنیت کامل و آسوده برای شهروندان، ۲۴ ساعته در تلاش هستند چرا که هر نوع اختلال یا تعطیلی در روند کار متروی تهران با توجه به حجم مخاطبانی که روزانه از آن استفاده می کنند، می تواند در شهر اختلال ایجاد کند و همین کارکردن در شرکت بهره برداری متروی تهران را متفاوت تر از هرکجای دیگری می کند. در پایان بار دیگر این روز را به تمامی همکارانم تبریک گفته و از همراهی و همدلی تمامی آن ها قدردانی می کنم اگرچه می دانم این زحمات با هیچ چیز قابل ستایش نیست.