
به گزارش پول نیوز ، هرچند این عرضه با آنچه دولت تحتعنوان طرح گشایش اقتصادی اعلام کرده است تفاوت دارد، اما به نظر میرسد تامینمالی نفتی، از مسیر عرضه اوراق برای ۲ میلیون بشکه دارایی با پایه نفتی، بیشتر به یک بازی تمرینی پیش از اجرای طرح اصلی دولت، برای فروش گسترده نفت خام به مردم، شبیه است. سررسید اوراق سلف استاندارد موازی که فردا عرضه میشود، ۲ ساله تعیین شده است. گفته میشود این موعد زمانی هنوز در چارچوب طرح گشایش اقتصادی، مورد تصویب نهادهای تصمیمگیر قرار نگرفته است.
بازی تمرینی طرح گشایش
او گفت: این اوراق طبق روال مرسوم انتشار اوراق تامین مالی شرکت ملی نفت ایران انجام میشود. طرح اعلامی رئیسجمهوری در صورت نهایی شدن الزامهای حقوقی و مقررات اجرایی آن در قالب یک برنامه و از طریق مراجع ذیربط اطلاعرسانی خواهد شد.
سید علی حسینی، مدیر عامل بورس انرژی اعلام کرد: اوراق سلف نفتی ۵۰۰ هزار بشکهای شرکت ملی نفت ایران که روز یکشنبه آینده در بورس انرژی عرضه میشود با آنچه ریاست محترم جمهوری در روز چهارشنبه گذشته در مورد آن صحبت کردهاند متفاوت است و به آن مربوط نیست. این اوراق طبق روال انتشار اوراق تامین مالی شرکت ملی نفت انجام میشود.
رفع ابهام
امسال ۲ هزار میلیارد تومان اوراق سلف نفتی منتشر میشود
تداوم ابهام در طرح پیشنهادی نفتی
ابهام درخصوص طرح پیشنهادی دولت برای پیش فروش نفت خام که در رسانهها به گشایش اقتصادی مشهور شد؛ موجب شده تا این قبیل گمانهزنیها رونق پیدا کند تا جایی که حتی اثرات این طرح بر بازار سرمایه نیز مورد بحث قرار گرفت. واقعیت آن است که درخصوص بسته پیشنهادی دولت به شورای هماهنگیهای اقتصادی سران سهقوه، هنوز هیچ خبر قطعی و یا جمعبندی مشخصی مطرح نشده و بعضا برخی از منابع آگاه عنوان کردهاند که پیشنهاد دولت مبنی بر پیشفروش نفت خام با مکانیزم احتمالی اوراق سلف استاندارد موازی مورد توجه و پذیرش قرار نگرفته است.
دو ساله بودن این اوراق و بهطور دقیقتر ایجاد تعهد برای دولت بعدی یکی از این ایرادات بوده اگرچه موارد دیگری نیز عنوان شده است. در هر حال تاکنون دو رویکرد اصلی برای استفاده از این ایده برای فروش نفت خام به مردم وجود دارد یکی انتشار اوراق سلف استاندارد موازی (با قابلیت خرید و فروش تبعی – در صورت نیاز) و دیگری استفاده از صندوقهای کالایی نفتی با امکان معاملات ثانویه و وجود بازارگردان به منظور قطعی بودن حداقل (کف) سود روزشمار قبل از سررسید است.
مسیر دوم گشایش اقتصادی
این پتانسیل اگر جدی گرفته شود حتی حجم و ارزش معاملات آن از بورس دبی موسوم به DME نیز فراتر خواهد رفت و ارزش این بازار در نهایت در رتبه چهارم جهان قرار میگیرد. هماکنون عرضه نفت خام صادراتی در بازار فیزیکی بورس انرژی صورت میگیرد و همچنین شاهد معاملات اوراق سلف استاندارد موازی نفت خام (سبک و سنگین) در بازار مالی بورس انرژی هستیم. در صورت ورود معاملات گواهی سپرده یا صندوقهای کالایی، زنجیره معاملات نفت در این بازار تکمیل شده و توانمندی بالقوه بزرگی برای داد و ستد و تأمین مالی و پوشش ریسک معاملات در بازار نفت خام پدید میآید؛ شاید یک فرصت تاریخی برای توسعه بازار مالی مبتنی بر نفت خام در بورس انرژی ایران شکل گرفته باشد که آیندهای به شدت روشن را در این خصوص به همراه دارد اگرچه کار کارشناسی آن به پایان نرسیده است. این پتانسیل معاملاتی را در آینده مورد بررسی دقیقتر قرار خواهیم داد.