به گزارش پول نیوز ،
به گزارش خبرنگار پول نیوز، شرکت فرابورس یکی از فعالترین مجموعه های بازار سرمایه در سال 97 و البته سال 98 بود. مجموعه ای که با وجود مدیران جوان و خوش فکری که دارد بسیاری از غیرممکن ها را ممکن کرده است اما؛ فرابورس از اواخر سال 97 با چالش جدیدی به نام بازار پایه روبهرو شد.
- بازار پایه
بازار پایه که در مدل قدیمی خود به الف، ب و ج تقسیم بندی می شد و البته سال ها مورد انتقاد اهالی و فعالان بازار سرمایه نیز قرار داشت. به خصوص در بازار ج، زیرا بر اساس قوانین حاکم بر این بازار، شرکت ها بدون هیچ استرس و ترسی فعالیت کرده و البته به هیچ کجا پاسخگو نبوده و هر چه دلشان می خواست به عنوان گزارش های ساختگی مالی منتشر می کردند و که این مهم باعث افزایش بی دلیل قیمت سهام آنها می شد.
به هر حال بازار سرمایه قبول کرد که یک بار برای همیشه این مشکل را حل کند و با اینکه در 2 نوبت با مقاومت هایی روبهرو شد اما دسته آخر توانست قوانین بازار پایه را کمی بهتر از قبل کرده و بازار داغ سودجوها را کمی خراب کند.
- عرضه اولیه
یکی از مهمترین اتفاقاتی که در بازار سرمایه رخ می دهد، عرضه سهام شرکت های جدیدالورود یا همان عرضه های اولیه است.
فرابورس در سال 98 با 14 عرضه اولیه، سهم خوبی از جذب تازه واردهای بورسی را به خود اختصاص داد.
زشریف، دکپسول، درهآور، هجرت، رنیک، بجهرم، دتوزیع، وآوا، فروی، کلر، ومهان، قرن، شصدف، شگویا و ساوه تمام عرضه های اولیه فرابورسی ها در سال 98 بودند.
کمترین کشف قیمت برای یک عرضه اولیه در فرابورس برای نماد «بجهرم» با قیمت 1990 ریال بود و البته این نماد در 12 روز توانست 40 درصد بازدهی برای خریداران خود به ارمغان بیاورد و بالاترین کشف قیمت نیز مربوط به سهام «فروی» بود و برای هر سهم، قیمت 31250 ریال بر تابلوی بورس نقش بست.
سهام «فروی» در 30 روز کاری 27 درصد سود به جیب سهامدارانش ریخت.
در سال 98 فرابورس به جزء عرضه های اولیه متعدد که در نیمه دوم با سرعت بیشتر و 2 به 2 انجام شد، شاهد گشایش نمادهای غویتا و فرابورس نیز بود.
- استارتآپها
یکی از زمینه های فعالیت در فرابورس، جذب فینتکها و استارتآپها و البته جذب سرمایه از VC ها برای گسترش فعالیت های این کسب و کارهای نوپا است.
برگزاری سه دوره نمایشگاه تخصصی با نام فین استارز که در آخرین مورد در اردیبهشت 98 تحت عنوان فاینکس 2019 برگزار شد نشان دهنده اهمیت این مدل کسب و کارها برای بازار سرمایه و البته فرابورس است.
در این رویداد که همزمان با نمایشگاه بورس، بانک و بیمه برگزار شد، برای حضور استارتآپها نیز برنامه ریزی شد و فین استارزپلاس جولانگاه استارتآپهای حوزه فین تک بود.
استارتآپهای فعال در حوزه های Regulatory Technology و بیمه در این دوره حضور پررنگی داشتندو البته فین استارزپلاس 2019 شاهد حضور ارزهای دیجیتال نیز بود.
مطمئنا این رویداد در سال جاری میلادی نیز با قدرت بیشتری خواهد شد اما؛ با توجه به شیوع ویروس کرونا و همه گیری آن، زمان برگزاری دور جدید این رویداد هنوز مشخص نیست.
- صندوق های سرمایه گذاری
در حال حاضر بیش از 200 صندوق سرمایه گذاری در بازار سرمایه فعالیت می کنند که اغلب آنها از زیرمجموعه های کارگزاری های بورسی و یا سبدگردان ها هستند.
در حال حاضر 18 صندوق سرمایه گذاری قابل معامله در فرابورس وجود دارند که توسط سبدگردانها و کارگزاری های معتبر مدیریت می شوند.
در این میان و با توجه به اهمیت نقش صندوق های جسورانه یا همان VC ها، فرابورس در جذب این صندوق ها نیز فعال بوده است. در حال حاضر و تا پایان سال 98، هفت صندوق جسورانه با نمادهای «آشناتک»، «آتی»، «آرمانی»، «تهران»، «فنابا»، «رویش» و «پارتین» در این بازار حضور دارند که البته بسیاری از ایشان نتوانسته اند در هدفگذاری اصلی خود که جذب و سرمایه گذاری در کسب و کارهای نوین و استارت آپ ها باشد، موفقیتی کسب کنند.
بی شک شرکت فرابورس ایران با توسعه فعالیت های خود در سال 99 می تواند به عنوان یک بال قوی در اقتصاد کشور و بازار سرمایه فعالیت کند اما؛ ان مهم نیازمند حضور شرکت های قدرتمند و مجموعه های بزرگ و البته بها دادن بیشتر به کسب و کارهای نوین خواهد بود.
بی شک یکی از انتقاداتی که همچنان می توان به بازار سرمایه و فرابورس وارد دانست ، ناتوانی این حوزه در کمک به جذب سرمایه برای کسب و کارهای نوپا و حضور استارت آپ ها در این بازار است که هر ساله قول آن داده می شود اما؛ در حد همان قول باقی می ماند.
باید دید در سال 99 که شروع آن با کرونا و البته سبزی شاخص های بورس بود، پایانش برای فرابورس چگونه خواهد بود.
محمد علی رفیعی