به گزارش پول نیوز ،
به گزارش خبرنگار پول نیوز، برق به عنوان یک صنعت زیربنایی در توسعه اقتصادی کشور و ایجاد زیرساخت های توسعه، نقشی ارزنده و اساسی در اقتصاد ایران دارد و بسترهای لازم را برای پویایی و رشد کشور در زمینه های گوناگون فراهم میسازد.
در حال حاضر صنعت برق کشور مانند بسیاری صنایع دیگر سالهاست که بار سنگین تحریم ها را به دوش می کشد و در تلاش است تا با تمام این چالش ها دریچه ای نو ئر این صنعت ایجاد کند. خصوصی سازی و ایجاد فضای رقابتی، تنوع در سبد تولید، بهره گیری از انرژی های نو و توجه به مسایل زیست محیطی، افزایش بهره وری، مدیریت مصرف، کاهش تلفات، مهندسی ارزش، رشد اعتلای توان نیروی انسانی، بهینه سازی تاسیسات موجود و … از جمله اقدام های مهمی است که در سال های اخیر از سوی کارگزاران این صنعت مادر با جدیت دنبال می شود.
سال 98 را می توان به عنوان سال مدیریت مصرف در این صنعت نامگذاری کرد. بررسی های آماری نشان میدهد که تا زمستان سال 98 رکورد مدیریت مصرف شکسته شده و فرهنگ صحیح مصرف بین مشترکین این صنعت نهادینه شده است.
به گفته مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق و معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی توانیر، با صرفه جویی ۳هزار و ۷۵۴مگاواتی، رکورد مدیریت مصرف برق شکسته شد و در بخش مشترکین خانگی نیز از ۲۹میلیون مشترک، مصرف برق ۲۴ میلیون خانوار زیر الگوی مصرف تعریف شده بود و همچنین ۸میلیون از این ۲۴میلیون خانوار، نیز نسبت به سال گذشته هم مصرف برق کمتری داشتند که بر اساس تعرفه های وزارت نیرو و مطابق مصوبه هیات دولت، معادل ۷درصد در تعرفه های آن ها کاهش قیمت صورت گرفت.
رضا اردکانیان وزیر نیرو نیز درباره عملکرد این صنعت بیان کرد: از تابستان ۹۷ برای به صفر رساندن خاموشیها در تابستان ۹۸ برنامهریزی شد که تحقق این هدف مستلزم وارد مدار شدن چند هزار مگاوات نیروگاه جدید، کاهش اوج بار و عملی کردن تعهدات صادرات انرژی به کشورهای همسایه بر اساس قراردادهای موجود بود که خوشبختانه هر سه مورد انجام شد.
وی اضافه کرد: حدود ۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید اعم از تجدیدپذیر و حرارتی در تابستان ۹۸ وارد مدار شد و علاوه بر این ۱۱ برنامه مدیریت مصرف انجام و اوج بار مصرف بهگونهای مدیریت شد که به همین میزان ۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات اوج بار کاهش یافت که همین میزان به معنای ساخت ۵ هزار مگاوات نیروگاه جدید با چندین میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید بود.
وی در این چارچوب به تحقق سومین رکورد کشور در صادرات برق در تابستان ۹۸ با بیشترین میزان صادرات انرژی براساس توافقها با کشورهای همسایه با خاموشی صفر اشاره کرد.
وی همچنین از فراهم کردن ظرفیت بالایی برای تهاتر بدهیهای وزارت نیرو طبق قانون بودجه ۹۹ به بخش خصوصی برای کاهش فشار بر این بخش در عرصه تولید خبر داد.
درباره کارنامه صنعت برق در حوزه روستایی نیز باید گفت این صنعت موفق عمل کرده به طوری که با صرف بیش از 46 میلیارد تومان اعتبار، هزار و 824 خانوار روستایی از نعمت برق بهرهمند شده و در کل از ابتدا تا پایان سال 98 تعداد 140 روستا از نعمت برق برخوردار شدند.
برای برقرسانی به این تعداد روستا 283 کیلومتر شبکه فشار متوسط و 86 کیلومتر شبکه فشار ضعیف احداث و 188 دستگاه ترانسفورماتور با ظرفیت 6 هزار و 410 کیلوولت آمپر نصب شد که در مجموع با صرف بیش از 46 میلیارد تومان اعتبار همراه بود. مجموع روستاهای برقدار کشور، هم اکنون 57 هزار و 420 روستا با 4 میلیون و 502 هزار و 74 خانوار روستایی است.
از اوایل سال 98 با وقوع سیلاب در شهرهای مختلف وزارت نیرو و صنایع برق کشور با چالش های جدی در زمینه قطع برق روستاها و شهرها مواجه شدند اما؛ توانستند با مدیریت صحیح از این چالش ها عبور کنند و در کل اگر نگاهی جامع به صنعت برق بیندازیم با قاطعیت می توان گفت که این صنعت در اقتصاد کشور همواره نقش مثبتی داشته است.
امروز ما سازنده اکثر تجهیزات مورد استفاده در صنعت برق هستیم و با تحولات در سازهها، تجهیزات و سیستمهای بهرهبرداری دنیا همراهیم. حتی در صنعت نیروگاهی که یکی از پیچیدهترین صنایع دنیاست و تخصصهای متعددی از جمله مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی شیمی و ابزار دقیق را میطلبد، موفق عمل کردهایم و حرفی برای گفتن داریم. در واقع نه تنها خودکفا شدهایم بلکه در دنیا میتوانیم وارد عرصه رقابت شویم. به طوری که حتی در مناقصات بینالمللی میبینیم که ایران در رقابت سالم شرکت میکند و برنده پروژههای ساخت نیروگاه میشود. در مورد ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت نیز امروز بیش از ۹۵ درصد به خودکفایی دست یافتهایم و حتی صادرات به کشورهای دیگر داشتهایم.