به گزارش پول نیوز ،
به گزارش خبرنگار پول نیوز، همانطور که با شیوع کرونا در چین، اقتصاد این کشور چه در میزان صادرات و چه در میزان واردات تحت تاثیر قرار گرفت، با شیوع این ویروس در ایران نیز به نظر میرسد اقتصاد ایران باید خود را آماده مواجهه با تبعات آن کند.
با توجه به تحريمهاي صورت گرفته از سوی آمریکا و محدوديت در دريافت درآمدهاي نفتي، صادرات غيرنفتي و ارز حاصل از این صادرات، براي اقتصاد ايران اهميت بسيار بالايي دارد.
حال با انتشار خبر شیوع کرونا در ایران، بسیاری از کشورهایی که با ایران مراودات اقتصادی داشتند ترجیح دادند، محدودیتهایی را در مسیر ارتباط خود با ایران تعیین کنند. گواه این امر همین که در روزهای گذشته كشورهايی مانند عراق، كويت، امارات متحده عربی، تاجیکستان، ترکیه و پاکستان، آسمان خود را به روی هواپيماهای ايرانی بسته و تعدادی از مرزهای زمينی نيز مسدود شده است.
در این باره محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات اظهار می دارد: بسته شدن مرزها امری خارج از اختیار ما است و طرف مقابل به این نتیجه رسیده که برای سلامت شهروندانش باید ارتباط خود را با ایران قطع کند. حالا ما باید شرایطی به وجود آوریم که آنها به این نتیجه برسند که اوضاع تحت کنترل است و از گستردگی شیوع آن کاسته شده است این تنها راهحلی است که میتوانیم مرزها را باز کنیم.
البته روز گذشته مرز افغانستان باز شد اما همچنان سایر مبادی مرزی ما بسته است، ضمن آنکه مرزهای هوایی نیز فقط به امارات و قطر محدود شده که تعداد پروازهای آنها نیز انگشت شمار است.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران می گوید: دولت تمهیداتی را برای جلوگیری از ضرر و زیان صادرکنندگان در نظر گرفته که در حال حاضر بر روی کاغذ باقی مانده است.
۳۵ درصد، رشد منفی صادرات
محمد لاهوتی درباره تاثیر کرونا بر صادرات کشور اظهار کرد: طی دو هفته اخیر نسبت به دو هفته قبلتر ۳۵ درصد رشد صادرات منفی بوده و نسبت به مدت مشابه سال ۹۷ نیز صادرات ۲۰ درصد کاهش داشته است.
رئیس کنفدراسیون صادرات افزود: بسیاری از کشورها مثل ترکمنستان مرز خود را بستند و عراق نیز اعلام کرد به مدت یک هفته مرز خود را خواهد بست و به دلیل اینکه حجم صادرات ما به عراق زیاد است بر حجم صادرات اثر خواهد گذاشت.
وی گفت: برای حمایت از صادرات دولت یکسری مصوبات مانند تعویق پرداخت اقساط تسهیلات بانکی، لغو برگزاری هیاتهای حل اختلاف مالیاتی و موکول شدن آن به سال ۹۹، تمدید معافیتهای سازمان مالیاتی تا فروردین ماه و همچنین گمرک یکسری شرایط را برای ورود موقت در نظر گرفته و تمدید کرده که البته این موارد روی کاغذ انجام شده است.
لاهوتی با بیان اینکه بسته حمایتی ضرر و زیان صادرکنندگان و بستهای که ضرر صادرکنندگان را جبران کند هنوز ابلاغ نشده است تصریح کرد: ضمن اینکه درباره استمهال تسهیلات نیز شعب بانکی عنوان میکنند هنوز دستورالعملی ابلاغ نشده و لازم الاجرا نیست.
قطر هنوز ممنوعیتی برای کالاهای ایرانی وضع نکرده، اما رئیس اتاق بازرگانی ایران و قطر میگوید تجارت با این کشور از موضوع شیوع کرونا در ایران بسیار متاثر شده است.
عدنان موسیپور میگوید کویت مانع از ورود کشتیهایی میشود که کار اداری آن تمام شده و هزینههای گمرکی را نیز پرداخت کرده باشد و کشور قطر، موضع متعادلتری را در پیش گرفته و بیشتر جنبه هزینه، مالی و پولی با ایران را رعایت میکند.
بر اساس آخرین آماری که گمرک از تجارت ایران در ۱۱ ماهه سال ۹۸ منتشر کرده، صادرکنندگان ایران توانستهاند بیش از ۳۸ میلیارد دلار صادرات داشته باشند که هرچند از نظر ارزشی نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر بوده اما از نظر وزنی افزایش نشان میدهد. در شرایطی که پیشبینی میشد، صادرات ایران در سال جاری نیز از مرز ۴۰ میلیارد دلار عبور کند، باید دید آمار اسفند با وجود ورود کرونا به کشور چگونه رقم خواهد خورد.
اما از لحاظ واردات، با توجه به اینکه براساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، میزان واردات در دو هفته منتهی به سیزدهم اسفند سالجاری، نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته، ۵/ ۳۵ درصد از نظر وزنی و ۱/ ۵ درصد از نظر ارزشی رشد داشته است، بهنظر میرسد درخصوص واردات مشکل چندانی وجود ندارد و کالاهای وارداتی به سهولت وارد کشور میشوند.
این محدودیتهای اعمال شده در چند روز اخیر، ممکن است ماهها برقرار باشد و اقتصاد ایران را که پس از ۱۸ ماه رکود شدید ناشی از بازگشت تحریمهای ثانویه دولت ترامپ نشانههایی از بهبود بروز داده بود، در هم بکوبد و اکنون این ویروس بهگونهای ایران را منزوی کرده است که تحریمها نکردند و تدابیر دولت و مسئولان نیز فقط بر روی کاغذ است و گویا تصمیم به عملی کردن آن نیست.