رای اعتماد به کابینه چهاردهم، پزشکیان یا رهبری

به گزارش پول نیوز ، کابینه چهاردهم بی سابقه ترین کابینه در دوران جمهوری اسلامی است. پانزده وزیر بیش از 200 رای اعتماد و تنها 4 وزیر کمتر از 200 رای از نمایندگان گرفتند که بالاترین آنها 281 رای به وزیر دفاع بود. میانگین رای اعتماد به کابینه نزدیک به 240 رای است. با وجود آنکه انتقادهای بسیار تندی علیه برخی وزرای پیشنهادی مطرح می شد و رای گیری داخلی فراکسیون ها حکایت از آن داشت که حداقل 5 وزیر پیشنهادی نمی توانند از مانع رای اعتماد نمایندگان عبور کنند، تمامی وزرا توانستند رای اعتماد بگیرند.

بعد از محمد خاتمی که توانسته بود از مجلس برای تمام وزرای پیشنهادی رای اعتماد بگیرد، پزشکیان پس از 23 سال این داستان را با رکورد شکنی تکرار کرد و بار دیگر مجلس به تمامی اعضای کابینه پیشنهادی دولت اعتماد کرد. باورکردنی نبود. چگونه امکان دارد این همه رای مثبت به کابینه ای داده شود که با تندترین انتقادها رو به رو بود. مهمتر آنکه چگونه امکان دارد مجلسی اصولگرا بدین اندازه با دولتی اصلاح طلب تعامل کند که البته افراد بسیار تندرویی در بین آنها وجود دارد.

پزشکیان قول داده بود کابینه ای متشکل از تمامی تفکرات معرفی کند و این کار را هم انجام داد، اما چالش سهم خواهی از سوی بسیاری چهر های سیاسی و صاحب نظران مطرح شد و اینکه پزشکیان سهم همه گروهها از اصلاح طلب تا اصولگرای سنتی و پایداری چی ها را در کابینه داده است، رویکردی که باعث شده هر جناحی به نامزد جناح دیگر رای بدهد.

نگاه به این رای اعتماد رویایی، از زاویه دیگر به توانمندی وزرای پیشنهادی باز می گردد. آیا کابینه چهاردهم قرار است آنچنان تحولی در مدیریت کشور ایجاد کند که بدین اندازه، نظر مثبت مجلس نشینان را جلب کرده است؟ قرار است تورم کنترل و تک رقمی شود، قرار است تحریم ها برداشته شود؟ قرار است تولید و اشتغالزایی به شکوفایی برسد؟ قرار است دهها میلیون مستاجر، خانه دار شوند؟ قرار است دلار حداقل به قبل از دولت سیزدهم یعنی 25 هزار تومان، پراید به 130 میلیون، مسکن به 23 میلیون، سکه به 9 میلیون و… بازگردد، البته که تا اینجای کار چنین نظریه ای مردود است، زیرا بسیاری از نمایندگان مجلس تاکید کرده بودند که وزرای پیشنهادی برنامه عملیاتی ندارند یا برنامه هایشان با اسناد بالادستی همخوانی ندارد یا برنامه ها رویایی است و قابلیت اجرایی ندارد.

سخنان رییس جمهور که در پایان جلسات بررسی دیدگاهها و برنامه های وزرای پیشنهادی در صحن علنی جاری می شود، همواره تاثیرگذار بوده که سخنان پزشکیان به معنای واقعی کلمه این اهمیت را اثبات کرد. پزشکیان از هر دری وارد شد تا اثبات کند کابینه چهاردهم می تواند شق القمر کند، ادعایی که اثبات آن نه تنها مشکل، شاید غیر ممکن به نظر می رسد. فقط تفکر و جناح وزیر مطرح نیست، بلکه از فردا شاهد انتصابات اتوبوسی از تفکرات و باورهای گوناگونی خواهیم بود که نه تنها همسو نیستند، بلکه تفکراتی متضاد دارند. بی شک هر وزیر افرادی را منصوب خواهد کرد که با تفکر و باورهای خودش همسو باشد و این ادعا یا پیش بینی نیست، بلکه واقعیتی تلخ است. کافی است به لیست افراد توانمندی نظر بیندازیم که به خاطر تفکرات جناحی و سیاسی، خانه نشین شده و در مقابل افراد ناکارآمدی را ببینیم که بدون داشتن تخصص و تجربه و به دلیل خوش خدمتی یا از جان و مال هزینه کردن در ایام انتخابات، پست های کلیدی را در بدست آوردند، خطری که در تمامی سالهای گذشته شاهد بودیم و باید نگران تکرار آن در آینده باشیم.

اقدام دیگری که پزشکیان در صحن علنی انجام داد و به عنوان بدعتی خطرناک و نگران کننده از آن یاد می شود، هزینه کردن از رهبر انقلاب و دستگاههای امنیتی بود. پزشکیان پیش از رای گیری برای کابینه دولت چهاردهم گفت: هیچ وزیری را برای تقابل نیاوردم و در مورد هریک از پیشنهادها مشورت شده است. همه وزرای پیشنهادی هماهنگ شدند و آمدند. برخی ها که تفاهم نبود وارد لیست نکردیم. برای وحدت کوتاه آمدم و کوتاه هم می‌آیم. رییس دولت چهاردهم گفت: «با سازمان‌های امنیتی، وزرات اطلاعات و اطلاعات سپاه توافق کردیم.» پزشکیان گفت: امکان ندارد کسی را بدون مشورت آورده باشم. رییس جمهور در دفاع از ورزای پیشنهادی در صحن علنی مجلس گفت: «قبل از اینکه لیست وزرای پیشنهادی را بدهیم رهبر انقلاب عراقچی را قبول کردند و گفتند خوب است. پیش آقا بودم، همان‌جا گفت تلفن بزنید به صالحی که قبول کند. خانم صادق را به فرموده رهبر انقلاب برای وزارت راه انتخاب کردیم.»

اما این اظهارات نه تنها تعحب بلکه تاسف و اعتراض بسیاری از نمایندگان مجلس برانگیخت، بلکه در قالب تذکر یا مصاحبه با رسانه ها از این اظهارات پزشکیان انتقاد کردند. این اظهارات پزشکیان به نوعی چنین تداعی می کند که اگر نماینده ای به وزرای پیشنهادی رای ندهد، با رهبر انقلاب، سازمانهای امنیتی، وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه مخالفت کرده و در آینده سیاسی او تاثیر منفی خواهد گذاشت.

البته دیدگاه های متفاوت دیگری هم مطرح شد که به عنوان نمونه، حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران گفت: «از مزایای رهبری مستقر و مقتدر این است که در چنین مواقعی تایید ایشان کارساز است و پزشکیان قدرت رهبری را پشت سر دولت آورد و این آغاز یک دوره جدید از تعاملات در درون نظام است.» اما علی مطهری از زاویه دیگری به این موضوع نگاه کرد و گفت: « اینطور نیست که پزشکیان از رهبری هزینه کرده باشد، بلکه شفاف سازی کرد و واقعیات را گفت. نمایندگان را در جریان گذاشت که فلان وزیر مورد تاکید رهبری است تا این موضوع را بدانند و در رأی‌شان تاثیر بگذارد. به نظر من کار درستی است که مسائل پشت پرده‌ای نداشته باشیم.»

با تمام فراز و نشیب ها، کابینه چهاردهم تشکیل شده و اکنون منتظر هستیم تاثیرات مثبت آن را در سیاست داخلی و خارجی ببینیم. منتظر هستیم سیاست خارجی به سامان برسد، سیاست داخلی تعدیل شود، آشفته بازار اقتصادی مدیریت شود. سفره های خالی مردم پر شود، عقب افتادگی دستمزد با معیشت اصلاح شود، تکلیف گشت ارشاد و رفتارهای سلیقه ای مشخص شود و خلاصه  حال مردم که به معنای واقعی کلمه بد است، خوب شود. امیدواریم پزشکیان با همه فرق داشته باشد و به جای وعده درمانی، وعده هایشان را عملی کند و امیدواریم پزشکیان هر آنچه از نهج البلاغه حفظ کرده و به مناسبت های گوناگون مصداقی به آن ورود می کند، عملی کند تا شاهد حکومت عدل علی باشیم.

نویسنده : کورش شرفشاهی / روزنامه نگار

برچسب‌ها:

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

ماکو ساختمان
کاور شماره 6 خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار