تحقیر تحریم ها با تولید کک اسفنجی در پالایش نفت بندرعباس

اجرای پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین در شرکت پالایش نفت بندرعباس، نه تنها نیاز کشور به کک اسفنجی را تامین می کند، بلکه امکان صادرات این محصول با ارزش را رقم می زند.

به گزارش پول نیوز ، تحقیر تحریم ها با تولید کک اسفنجی در پالایش نفت بندرعباس

برای آنکه یک صنعت شکل بگیرد و در سطح ایده آل تولید و بهره برداری شود، به گزینه های متعددی نیاز دارد. صنعت آلومینیوم یکی از مهمترین صنایع جهان است که کاربرد های گسترده ای دارد. اما برای ساخت آلومینیوم به کک اسفنجی نیاز داریم. کک اسفنجی نوعی کک نفتی است که با ویژگی های تخلخل و سطح ویژه بالای خود، از طریق فرایند کک سازی تاخیری تولید می شود که شامل حرارت دادن ماده اولیه (معمولاً زغال سنگ یا فراورده های سنگین پالایشگاهی با کیفیت پایین) تا دمای بالا در غیاب اکسیژن است.

پیشینه تولید کک نفتی

کلید تولید این محصول با ظرفیت ۲۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن در سال ۲۰۱۴ میلادی زده شد و چین به تنهایی ۴۹ درصد این محصول را تولید می کند. ۷۶ درصد مصرف کک نفتی در جهان به صنعت آلومینیوم، ۵ درصد به صنعت فولاد و بقیه به دیگر صنایع اختصاص دارد. نیاز آلومینیوم ایران به کک، سالانه ۲۰۰ هزار تن است که بخشی زیادی وارد می شود.

رشد نیاز به کک اسفنجی

در شرایطی که مجموعه های بزرگ تولید آلومینیوم در کشور راه اندازی شد، تولید آلومینیوم در داخل نیز افزایش یافت که به تبع آن نیاز به کک بیشتر شد. در حوزه تولید فولاد نیز به ۴۵ تن کک سبز در سال نیاز است که در چشم انداز ۱۴۰۴ ظرفیت تولید فولاد کشور که حدود ۵۵ هزار تن است، به حدود ۱۳۵ هزار تن در سال افزایش خواهد یافت. این آمار ها نشان می دهد برای تولید انواع «کک» و تامین نیاز صنایعی همچون فولاد و آلومینیوم، باید هدفمندتر از قبل گام برداشت و با تکیه بر دانش و توان داخل، به وابستگی وارداتی پایان داد و از خروج ارز جلوگیری کرد.

ایران جزو ۷ کشور برتر جهان

با توجه به اهمیت کک اسفنجی و تاثیراتی که بر تولید بسیاری از محصولات دارد، لازم است مجموعه ای برای تولید این محصول پیش قدم شود که شرکت پالایش نفت بندرعباس این مسوولیت را پذیرفت. نفت بندرعباس با تعریف ابر پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین، تولید کک اسفنجی را در دستور کار قرار داده به نوعی که با تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی در واحد های جدید این پالایشگاه، ایران جزو هفت کشور برتر جهان در تولید کک اسفنجی قرار می گیرد.

مدیریت بحران نفت کوره

بیشتر نفت ایران، نفت سنگین است که بدلیل وجود ناخالصی ها این نام را بخود گرفته است. در این بین شرکت پالایش نفت بندرعباس، مسوولیت سنگین تصفیه نفت سنگین را بر عهده دارد. نفت بندرعباس روزانه ۳۵۰ میلیون بشکه نفت را تصفیه می کند که ۲۶ درصد آن به نفت کوره تبدیل می شود. البته نفت کوره ارزش پایین تری نسبت به نفت دارد، اما فروش آن بخش قابل توجهی از هزینه های جانبی را تامین می کند. نفت کوره در نیروگاه ها مصرف می شود، اما بدلیل آلودگی های زیادی که دارد، مصرف آن در جهان محدود و البته ممنوع شده که ایران را نیز شامل می شود. در این صورت معلوم نیست نفت بندرعباس با این حجم ضایعات نفت کوره چه کار خواهد کرد.

بیشتر بخوانید:

تبدیل نفت کوره به فراورده

در این شرایط امکان فروش نفت کوره نیست، بدلیل گازسوز کردن، در نیروگاه ها نیز نباید مصرف شود، بنابر این باید چاره اندیشی کرد که شرکت پالایش نفت بندرعباس با تأکید طرح پیشران اقتصادی ارتقای کیفیت محصولات سنگین را با هدف تبدیل نفت کوره به فرآورده های سبک با ارزش افزوده بیشتر اجرایی کرد. در نتیجه این اقدام نفت کوره تولیدی به حداکثر ۱۰ درصد و گوگرد نفت کوره تولیدی از ۳.۵ به نیم درصد کاهش می یابد. مهمتر آنکه تولید ۱۰۰ درصد نیاز کک اسفنجی کشور محقق می شود.

تامین کُک اسفنجی نیاز کشور

در این رابطه مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: بهبود عملکرد اقتصادی، تولید محصول کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم کشور به میزان ۳۰۰ هزار تن در اجرای طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین این شرکت محقق می شود. احمد هاشمی با اعلام اینکه این طرح با هدف کاهش تولید نفت کوره و تولید فرآورده های با ارزش افزوده بیشتر و سازگار با محیط زیست و با محوریت تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور در دست اجراست گفت: عملیات اجرایی پروژه با استقرار پیمانکار از تابستان سال گذشته آغاز شد و هم اکنون کل پروژه با هفت درصد پیشرفت کلی، مطابق برنامه ریزی تعریف شده در حال اجراست و روند عملیات اجرایی در نشست های ماهانه با پیمانکار کنترل می شود.

تکیه بر دانش کشور

نکته مهمی که در طرح پالایش نفت بندرعباس وجود دارد، تکیه بر دانش بومی است به نوعی که هاشمی گفت: بهبود عملکرد اقتصادی، تولید محصول کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم کشور به میزان ۳۰۰ هزار تن در سال برای نخستین بار در کشور با تکیه بر دانش فنی کاملاً ایرانی و قطع وابستگی به واردات این محصول راهبردی است. وی با تاکید بر اینکه نه تنها دانش فنی را بدست می آوریم، بلکه می توانیم آن را به دیگر کشور ها صادر کنیم گفت: در گذشته این دانش را از کره جنوبی، ژاپن و دیگر کشور ها گرفته بودیم و با ژاپنی ها برای تولید کک اسفنجی به توافق رسیدیم، اما با تحریم ها، ژاپنی ها همه چیز را رها کردند در نتیجه نفت بندرعباس با نیرو های داخلی توافق کرد که این پروژه را اجرایی کنند و امروز نه تنها می توانیم آن را در داخل تولید کنیم، بلکه می توانیم تولیدات اضافه را به خارج کشور صادر کنیم.

برچسب‌ها:

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

اخبار مناطق آزاد
بیمه آسیا .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار