به گزارش پول نیوز ،
بومی سازی در شرایط تحریم برای تامین تجهیزات مورد نیاز صنایع ضروری است، چگونه فرایند بومی سازی را به شیوه ای صحیح اجرا می شود؟ بومی سازی در معنای کلی یک استراتژی و در معنای جزئی یک ابزار برای توسعه صنعتی محسوب می شود و محدود به شرایط تحریم نیست. تجربه رشد صنعتی کشور های نوظهور صنعتی (اصطلاحاً NIC یا newly industrialized countries) نشان می دهد که استراتژی توسعه صنعتی این کشور ها یا تماماً مبتنی بر بومی سازی بوده است یا ترکیبی از بومی سازی و ابزار های دیگر را به کار بسته اند.
برای مثال در کشور چین استراتژی “مسیر دوگانه” دنبال شد که به معنای رشد صنایع ساده مونتاژکار از یک سو و تقویت صنایع سازنده ماشین آلات (بومی سازی) از سوی دیگر بود. در بلند مدت این استراتژی بسیار موفق عمل کرد چرا که صنایعی که محصولات کمپانی های بزرگ غربی را مونتاژ می کردند، به مرور ماشین آلات خود را از صنایع ماشین ساز بومی تأمین کردند و از این طریق سهم ارزش افزوده صنعتی در اقلام صادراتی چین بیشتر و بیشتر شد. باید بگویم متأسفانه، ما در ایران به بومی سازی به عنوان یک راهبرد مقطعی نگاه می کنیم و تنها در تنگنا ها به یاد آن می افتیم، در حالی که برای اجرای صحیح بومی سازی باید یک استراتژی منسجم و یک اتاق تصمیم گیری متمرکز و بلندمدت در سطح ملی برای آن ایجاد شود.
چادرملو طی ۶ ماهه اول امسال این شرکت موفق شده است با استفاده از ظرفیت های ساخت داخل بیش از ۶۲۹ قطعه مورد نیاز در واحد های فعال در مجتمع های معدنی و صنعتی خود را بومی سازی کند که بیش از ۲۵ میلیون یورو صرفه جویی ارزی در پی داشته است.
تعداد قطعات بومی سازی شده در ۶ ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ افزون بر ۱۵۰ درصد رشد داشته است و میزان صرفه جویی ارزی حاصل از تولید قطعات در داخل کشور طی ۶ ماهه سالجاری برابر با عملکرد ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ بوده است.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو از ۲ دی ماه با حضور در نمایشگاه پدافند غیرعامل که در سالن میلاد نمایشگاه بین المللی تهران برپاست مهمترین دستآورد های ساخت داخل خود را به معرض دید بازدید کنندگان قرارداده است و در نخستین روز آغاز به کار این نمایشگاه سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور با حضور در غرفه این شرکت در جریان فعالیت های گسترده چادرملو در جهت داخلی سازی قطعات و تجهیزات مورد نیاز صنایع معدنی و فولادی کشور قرار گرفت.
ظرفیت سازی اصلی بومی سازی باید سرمایه انسانی و دانش باشد؛ اولویت شرکت سرمایه گذاری پارسیان در بومی سازی نیز علاوه بر تدوین استراتژی رشد صنعتی منطقه ای و ورود به سطحی ورای سطح بنگاه صنعتی منفرد، بومی سازی فرآیند ها و نیز ایجاد سازوکار های رشد تحقیق و توسعه است. در شرایط بهینه، واحد های تحقیق و توسعه هر بنگاه صنعتی باید منحصراً معطوف به محصول و فرآیند های آن بنگاه باشد، نه این که برای مثال مهندسی معکوس قطعات مورد نیاز را نیز خودش انجام بدهد. البته این کار در شرایطی توجیه پذیر است، اما اصل اقتصادی حکم می کند که واحد تحقیق و توسعه هر بنگاه اقتصادی در محصول و فرآیند های آن بنگاه “تخصصی” شود.
با بهره مندی از سرمایه انسانی توانمند و با بومی سازی و بهینه سازی فرآیند های تولیدی در شرکت های زیرمجموعه، بهره وری کارخانه هایش را از ظرفیت اسمی فراتر برد. در حوزه تأمین قطعات، ماشین آلات و مواد اولیه نیز ما در شرکت سرمایه گذاری دانش بنیان با تکیه بر تجربیات جهانی اقدام به تدوین راهکار هایی کرده ایم که تمامی خرید های بومی ما صرفاً از تأمین کنندگانی باشد که سهم هزینه تحقیق و توسعه از گردش مالی آن ها مطلوب باشد، خصوصاً واحد های دانش بنیان و دانشگاهی؛ حتی اگر این در بعضی از موارد به معنای خرید اندکی گران تر باشد.
شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها در دستیابی به اهداف بومی سازی شرکت مورد توجه قرار گرفته است، اولویت شرکت سرمایه گذاری از ابتدای تشکیل واحد بومی سازی حمایت و بهره مندی از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و استارت آپ معدنی در راستای تاب آوری اقتصادی و حمایت از ساخت داخل بوده است. واحد بومی سازی شرکت سرمایه گذاری با برقراری ارتباط موثر با پارک علم و فن آوری و شرکت مرتبط در زمینه فولاد وصنایع معدنی با ارزیابی این شرکت ها بر اساس استانداردها، بومی سازی گردیده است.