واردات 80 درصدی كره مصرفي

صابر درينژاد: بيش از 70درصد شير خام كشور به صورت سنتي توليد ميشود. اين درحالياست كه هنوز نيمي از ظرفيت اسمي كارخانجات توليد شير خالي و بدون استفاده باقي مانده است. بهگونهاي كه مصرف شير و لبنيات به صورت فله و غيرپاستوريزه در برخي از مناطق كشور به 70درصد نيز ميرسد.

به گزارش پول نیوز ، جام جم : مديرعامل شركت صنايع شير ايران با بيان اين مطلب افزود: شير خام توليدي كشور در سال گذشته براساس آمار رسمي منتشر شده از سوي جهاد كشاورزي، 8ميليون و 300هزار تن بوده است كه تنها سي درصد از اين مقدار و حدود 2ميليون و 400هزار تن از آن از طريق صنعتي توليد شده است.

محمود نجفي عرب با تاكيد برتبعات توليد شير خام به صورت سنتي و مصرف آن به صورت فله، هشدار داد: تب مالت (كه يكي از مشكلات اصلي سازمان بهداشت است) به هيچ وجه از طريق مصرف شيرها و لبنيات صنعتي، به دليل پاستوريزه بودن آنها، منتقل نمي شود.

نجفي مصرف شير فله را در صنايع توليد بستني و محل هايي كه به صورت غيراستاندارد اقدام به فروش سرشير، ماست و ديگر لبنيات غيرپاستوريزه مي كنند دانست و گفت: با توجه به اينكه در روش سنتي توليد شير بين 30 تا 40 ساعت زمان لازم است تا شير به كارخانه هاي توليد مواد لبني برسد، امكان انتقال بيماري در آن بسيار بالا است.

وي ادامه داد: در سال جاري پيش بيني مي شود توليد شير كشور به حدود 9ميليون تن برسد كه 4ميليون و 400هزار تن آن جذب بخش صنعتي خواهد شد. با درنظر گرفتن ظرفيت 9ميليون و 900هزار تني توليد صنعتي شير در كشور درخواهيم يافت كه تنها نيمي از ظرفيت توليد شير صنعتي در كشور به كار بسته مي شود.

مديرعامل شركت صنايع شير ايران با بيان اينكه هم اكنون مصرف سرانه مصرف شير و لبنيات در كشور كمتر از 90كيلوگرم در سال است، اظهار داشت: اين درحالي است كه بنا بر آخرين آمار رسمي منتشر شده، مصرف سرانه شير در اتحاديه اروپا بين 350 تا 400كيلوگرم و متوسط مصرف جهاني بيش از 190كيلوگرم است.

قرار بود طي برنامه چهارم توسعه، سرانه كشور به حدود 180كيلوگرم برسد كه تا امروز تنها نيمي از آن محقق شده است.

وي ادامه داد: به دليل همين مسائل امروزه شاهد هستيم سن ابتلا به پوكي استخوان در بين خانم هاي ايراني به 45 تا 50 سال رسيده، درحالي كه متوسط جهاني سن ابتلا به اين بيماري 75 سال است. نجفي با انتقاد از قيمت 490 توماني شيرخام در كشور خاطرنشان كرد: قيمت جهاني هر كيلو شيرخام بين 21 تا 33 سنت يعني رقمي در حدود 200 تا 330تومان است.

اين در حالي است كه در سال جاري با توجه كاهش جهاني قيمت نفت، علوفه و از همه مهمتر جو (كه بخش عمده اي از هزينه هاي توليد شير خام را دربرمي گيرد) بايد در قيمت داخلي شيرخام اثرگذار مي شد.

ناگفته نماند جو كه در برهه اي از زمان قيمتش از 360تومان هم فراتر رفت، امروز به حدود 200تومان رسيده است.

تفاوت قيمت جهاني شيرخام با قيمت شيرخام توليد شده در كشور باعث شده توليدكنندگان داخلي امكان حضور در بازارهاي جهاني را نداشته باشند و فرصت رقابت در بازارهاي صادراتي را از دست بدهند.

وي در ادامه با بيان اينكه شيرخام در قيمت تمام شده شير 80درصد و در كيفيت آن 90درصد اثرگذار است، گفت: يكي از چالش هاي جدي كه ما امروزه داريم اين است كه استاندارد لبنيات تنها در بخش صنعتي اجباري است. در حالي كه در دنيا اين استاندارد از بخش علوفه آغاز شده و تا بخش مصرف ادامه مي يابد. نجفي افزود: البته در شوراي عالي استاندارد، مصوبه هايي را براي استاندارد شير در بخش سنتي داريم، اما هنوز اقدام عملي در اين راستا صورت نگرفته است.

كوتاهي آموزش و پرورش

مديرعامل صنايع شير ايران با اشاره به اينكه شير در مدارس 143هزار تن و مصرف خانوارها يك ميليون و پانصدهزار تن است، اظهار داشت: پيش از اين در مهدهاي كودك نيز شير ارائه مي شد، اما امسال شير به مهدكودك ها نرسيد و فقط در مدارس دولتي و مقطع دبستان و راهنمايي آن هم به صورت يك روز در ميان شير توزيع شد.

وي نقش آموزش و پرورش را در اين امر بسيار مهم خواند و گفت: خود آموزش و پرورش از موضوع اعطاي شير به مدارس كم دفاع كرد وگرنه اين امكان وجود داشت كه روزي فرا رسد كه در ميان تمام دانش آموزان در تمام مقاطع تحصيلي شير توزيع شود.

مصرف شير خشك در سوسيس و كالباس

وي در رابطه با شيرخشك هاي آلوده به ملامين چيني گفت: صنايع شير ايران در سال جاري حدود 10هزار تن شيرخشك توليد كرده كه بخش عمده اي از آن را نيز صادر كرده است. بنابراين نيازي به مصرف شيرخشك هاي وارداتي نداشته ايم، چون شيرخشك تنها ماده اي است كه در ماست آن هم فقط به ميزان يك درصد مصرف دارد. اما در مورد مصرف شيرخشك در ديگر بخش ها نيز بايد گفت، واردات شيرخشك كشور از حدود 8هزار تن در سال گذشته و به حدود 2هزار تن در سال جاري رسيده است و حوزه مصرف آن نيز در توليد لبنيات نبوده است، بلكه در بخش هايي همچون توليد شيريني، شكلات، سوسيس و كالباس بوده است.

توليد 20درصد نياز

نجفي در پايان سخنانش در خصوص اينكه چه مقدار از شير كشور صرف توليد كره مي شود گفت: هم اكنون در كشور حدود 40هزار تن چربي نياز است كه تنها 20درصد آن در داخل توليد مي شود و 80درصد مابقي از طريق مبادي رسمي وارد مي شود.

قيمت مصوب اجرا نمي شود

از سوي ديگر همزمان با اين مصاحبه، رييس هيات مديره مركز همكاري هاي امور دام هم گفت: قيمت خريد شير از دامداران مصوب شده، اما به دليل اختلاف نظر در تامين اعتبار، هنوز اجرايي نشده و معلق مانده است.

جواد وكيلي گيلاني در گفت وگو با «ايسنا» هم اظهار كرد: طبق اين مصوبه هر كيلو شير با تامين سبوس دولتي 519 تومان و با تامين سبوس آزاد كيلويي 529 تومان بايد از دامداران خريداري شود، اما وزارت بازرگاني معتقد است بايد مابه التفاوت شير يارانه اي از 300 ميليارد تومان اختصاص يافته براي خسارت خشكسالي تامين شود، اما وزارت جهاد كشاورزي نمي پذيرد و عنوان مي كند اين منبع براي موارد ديگر هزينه شده است.

وي اظهار كرد: قيمت خريد شير از دامداران كيلويي 430 تومان بوده كه با 15 درصد افزايش از سوي كارخانه هاي لبني به كيلويي 450 تا 480 تومان رسيده است، اما تامين كننده هزينه تمام شده آن نيست و از سوي ديگر اين افزايش قيمت به دليل افزايش تقاضا در فصل زمستان و تامين شير يارانه اي مدارس است و اين شرايط ماندگار نخواهد بود.

دامداران هم متضرر شده اند

وكيلي با بيان اينكه دامداران از پايين بودن قيمت خريد شير، فروش نرفتن دام، واردات بي رويه شيرخشك و گوشت متضرر شده اند، تصريح كرد: بازار از گوشت هاي وارداتي و دام زنده وارداتي از كشورهاي پاكستان و هندوستان اشباع شده و دام سنگين داخلي (گاو و حتي گوساله) خريدار و مشتري ندارد و خريد و فروش آن در حد بسيار كم و با 300 تومان كاهش قيمت در هر كيلو (از كيلويي دو هزار و 700 تومان به كيلويي دو هزار و 400 تومان) انجام مي شود.

برچسب‌ها:

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

ماکو
دفاتر مسافرتی - میلیاردها تومان به مردم بدهکار شدیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار