به گزارش پول نیوز ، در شرایطی که تحریم امکان هرگونه فعالیت اقتصادی را به چالش کشیده، درآمد ایران در بسیاری از زمینه ها را زیر فشار مستقیم آمریکا قرار داده و چالش های جدی در بسیاری از عرصه ها را رقم زده، با گسترش فعالیت های اقتصادی در بخشهای دیگر، دست آمریکا را در فشار علیه ایران بسته ایم و از ظرفیت هایی بهره می گیریم که ریشه در بخشش های خداوند دارد.
بی شک یکی از مهمترین بخشهای درآمدزا که هیچ تحریمی نمی تواند بر آن تاثیر بگذارد، جایگاه جغرافیایی ایران است. ایران در نقطه ای قرار دارد که کشورهای غرب و شرق برای عبور باید از فضای هوایی، زمینی و در برخی موارد دریایی ایران استفاده کنند، که بابت آن باید حق بین المللی با عنوان ترانزیت پرداخت کنند یا در قالب توافق نامه هایی که بین دو کشور بسته می شود، امتیازهایی بین دو کشور تعریف شود که البته در آن نیز سود چشمگیری وجود دارد.
البته کشورها می توانند مسیرهای دیگری را برگزینند که ناچار به استفاده از فضای ایران نباشند، اما بدلیل طولانی شدن مسیر، علاوه بر اینکه زمان بیشتری طول می کشد تا کالا به مقصد برسد، ناچار می شوند هزینه های بیشتری از جمله کرایه حمل و نقل، سوخت، دستمزد کارگر و بسیاری گزینه های دیگر را متحمل شوند.
این ظرفیت جغرافیایی باعث شده تا سیاستهای کلان کشور بر توسعه ترانزیت و تبدیل ایران به چهارراه حملونقل منطقهای قرار گیرد. بی شک گسترش ترانزیت کالا بهعنوان یک برنامه کاری پایدار، در رونق اقتصادی کشور تأثیرگذار بوده و بخشهای گوناگون کشور که از چنین ظرفیتی برخوردار هستند، یا با قدرت وارد این عرصه شده اند یا بر ترانزیت تاکید دارند.
سازمان منطقه آزاد انزلی یکی از بخشهای تاثیرگذار کشور است که می تواند پلی برای ترانزیت کشور باشد و درآمدهای چشمگیری از آن بدست بیاورد. به همین دلیل منطقه آزاد انزلی در چارچوب شرح وظایف راهبردی خود با نهادهای ملی و استانی، تکمیل و تداوم حلقههای زنجیره همکاری برای افزایش سهم کشور از بازار ترانزیت میان کشورهای همسایه را در دستور کار قرار داده است.
اکنون منطقه آزاد انزلی در چهار حوزه جاده ای، ریلی، دریایی و هوایی ظرفیت بزرگی برای ترانزیت است و به صورت مستمر این ظرفیت به شکوفایی می رسد که ترانزیت لوله های فولادی تركیه به تركمنستان از مسیر بندر كاسپین از جمله مهوترین آنهاست، اقدامی که برای نخستینبار در کشور صورت گرفت.
در این رابطه میثم محمدینژاد، معاون امور بنادر و حوزه خزر منطقه آزاد انزلی با تأکید بر اهمیت این مسیر ترانزیتی در اتصال ترکیه به آسیای مرکزی گفت: «بندر کاسپین آمادگی کامل دارد تا با صاحبان بار و فعالان حوزه لجستیک وارد مذاکره شده و همکاریهای دوجانبه و چندجانبه را گسترش دهد.» وی با اشاره به زیرساختهای موجود در بندر کاسپین افزود: تمامی شرایط لازم برای توسعه حملونقل ترکیبی در این مسیر فراهم است و تلاش داریم با ارائه خدمات منسجم، سهم حملونقل بندر کاسپین را در ترانزیت منطقهای افزایش دهیم. محمدینژاد با تاکید بر اینکه منطقه آزاد انزلی از تمامی ظرفیتهای خود برای تسهیل و تسریع در فرایند حملونقل بینالمللی بهره خواهد گرفت گفت: در مرحله نخست ۲۵ واگن از این محموله در بندر کاسپین تخلیه شده و روند ورود و تخلیه محمولههای بعدی که بیش از ۱۰۰۰ واگن پیشبینی میشود، در روزهای آتی ادامه خواهد داشت.این اقدام، گامی مهم در توسعه تعاملات اقتصادی و حملونقل منطقهای محسوب میشود و زمینهساز افزایش همکاریهای تجاری میان کشورهای منطقه خواهد بود.
به نظر می رسد ترکمنستان از خدمات ارزنده ای که منطقه آزاد انزلی در عرصه ترانزیت ارایه کرده، رضایت کاملی دارد زیرا حمل و نقل کالاهای ترکمنستان و ترکیه از طریق منطقه آزاد انزلی تازه وارد مرحله تازه ای شده به نوعی که محموله کود اوره ترکمنستان از مسیر این منطقه در قالب حملونقل ترکیبی کالا به مقصد ترکیه ترانزیت شد. این برنامه که با همکاری اداره کل راهآهن شمال ۲ کشور و حوزه نظارت گمرکات استان، بعد از شش ماه برای بار دوم به اجرا درآمد، گام مهمی در مسیر احیا و تداوم نقش ترانزیتی ایران در معادلات حملونقل بینالمللی کالا و کریدور شرق – غرب محسوب میشود.
در این رابطه مدیرکل راهآهن شمال ۲ با بیان اینکه کود اوره تولیدی ترکمنستان با حملونقل دریایی – ریلی توسط واگنهای فلهبر اروپایی بهسوی ترکیه ترانزیت شده گفت: فرایند بارگیری این محموله انجام و حدود سه هزار تن کود اوره به کشور ترکیه ارسال می شود.
رحمت رحمت نژاد با ابراز امیدواری نسبت به تداوم این روند افزود: در صورت رضایت صاحب کالا و هماهنگی بیشتر میان دستگاههای ذیربط، پیشبینی میشود حجم ترانزیت این محصول از بندر کاسپین تا پایان سال جاری به بیش از ۶۰ هزار تن بالغ شود.
از سوی دیگر سعید احمدی یکی از فعالان بخش خصوصی حملونقل بینالمللی در گیلان با تاکید بر اینکه ارسال کود اوره از طریق بندر انزلی خبر مهمی است گفت: مهمتر از آن، اعتماد ترکمنستان و مشتری نهایی در ترکیه به تداوم بهرهگیری از مسیر ترانزیتی ایران بوده که با همافزایی میان نهادی از طریق کاهش هزینههای لجستیکی و تسریع در عملیات حملونقلی، زمینه ایفای نقش بیشتری در زنجیره ترانزیت آسیای مرکزی به اروپا را فراهم میکند.