ماهاتیر محمد:

ترامپ «بر ضد کل جهان» است

در شرایطی که کشورهای هدف سیاست‌های تجاری آمریکا در بلاتکلیفی درباره تعرفه‌ها به سر می‌برند، دونالد ترامپ هفته جاری تمدید ۹۰ روزه تعلیق تعرفه‌های «روز آزادی» را تا اول آگوست اعلام کرد و همزمان تهدید به وضع تعرفه‌های جدید علیه برزیل و کشورهایی کرد که مواضعشان را ضد آمریکایی می‌داند. این وضعیت موجب شده است کشورهایی از آفریقای جنوبی تا ژاپن همچنان در مذاکرات گرفتار باشند و بسیاری احساس کنند به ناحق هدف قرار گرفته‌اند، هرچند به طور علنی همچنان مسیردیپلماتیک همچنان باقی می‌مانند. اما ماهاتیر محمد، نخست‌وزیر سابق مالزی و چهره کهنه‌کار سیاسی آسیا، به صراحت درباره رویکرد ترامپ می‌گوید: "این سیاست بیش از هر کس به خود آمریکا آسیب خواهد زد."

به گزارش پول نیوز ، ماهاتیر که این هفته صدمین سالگرد تولدش را جشن گرفت، به عنوان یکی از کهنسالان سیاست آسیایی شناخته می‌شود و بازگشت چشمگیرش به قدرت در سال ۲۰۱۸، بخشی از تاریخ سیاسی پرفراز و نشیب اوست. او تحولات قدرت‌های جهانی را دیده و با تلاش برای مدرن‌سازی مالزی، این کشور را در صدر جهانی شدن قرار داده است.

دکتر ماهاتیر، شما بیش از شش دهه در سیاست فعال بوده‌اید و حتی در ۹۲ سالگی دوباره به قدرت بازگشتید. در حالی که جو بایدن، رهبر جوان‌تر، صلاحیتش برای رهبری مورد بحث بوده است. نظر شما درباره سن و رهبری چیست؟

اگر بیماری مهلکی نگیرید، می‌توان عمر طولانی داشت. البته باید نظم زندگی داشت، چاق نشد، ورزش کرد و ذهن را فعال نگه داشت؛ فکر کردن، صحبت کردن، نوشتن، خواندن. اگر مغز فعال نباشد، توانایی‌اش را از دست می‌دهد. من همه این کارها را انجام می‌دهم.

احساس شما از رسیدن به صد سالگی چیست؟ چقدر می‌دانید که شاید آخرین نماینده نسل خود باشید؟

کمی ترسناک است. یعنی زمان نزدیک است که دیگر نباشی و این راحت نیست. اما باید پذیرفت که سرنوشت اجتناب‌ناپذیر است. وقتی هنوز هستی باید کاری انجام دهی، نه اینکه در تخت بخوابی و منتظر پایان باشی.

شما هنوز فعال هستید و نظر می‌دهید. آیا سن نباید مانعی برای رهبری باشد؟ وقتی در ۲۰۰۳ از سیاست کناره‌گیری کردید فکر می‌کردید سنتان زیاد است.

فکر می‌کردم سن توانایی‌ام را کاهش می‌دهد، اما حالا می‌بینم لزوماً چنین نیست، اگر سالم باشی می‌توانی کار کنی.

جو بایدن هم فکر می‌کرد کاملاً سالم و توانا است.

بعضی‌ها زودتر پیر می‌شوند. من به کار کردن به عنوان روشی برای فعال نگه داشتن ذهن و بدن اعتقاد دارم.

دونالد ترامپ هم به نظر شما همین طور است. او اجازه نداد سن مانعش شود.

ترامپ نسبتا سالم است اما مشکل او نگرش او است. ایده «آمریکا را دوباره بزرگ کنیم» دارد و فکر می‌کند باید با جهان مقابله کند که استراتژی خوبی نیست.

به وضعیت کنونی بازگردیم؛ سیاست‌های تجاری پرتنش ترامپ چه تاثیری روی مالزی و آسیای جنوب شرقی داشته؟

نمی‌توان تحت تاثیر سیاست‌های ترامپ نبود. او در دوره دوم علیه کل جهان است. با بالا بردن تعرفه‌ها می‌خواهد واردات را متوقف کند. اما این استراتژی بدی است چون اگر تعرفه‌ها بالا باشد، هزینه کالاهای وارداتی برای صنعت گران می‌شود و محصولات نهایی گران‌تر خواهد شد.

شما می‌گویید می‌توان تاثیر تعرفه‌های بالا را با اجتناب از آمریکا کم کرد؟

بله، تا حدی همین طور است.

آیا این تجربه شخصی مالزی است؟ مالزی برای سال‌ها به تعرفه‌ها و سهمیه‌ها متکی بود و سپس مجبور شد مدل اقتصادی‌اش را تغییر دهد. اگر مستقیماً با ترامپ حرف بزنید، چه می‌گویید؟

می‌گویم اشتباه می‌کند. استراتژی‌اش غلط است. آمریکا بیشتر از بقیه دنیا آسیب می‌بیند، چون صنایع آمریکایی که در خارج برای کاهش هزینه‌ها راه‌اندازی شده‌اند نمی‌توانند در کوتاه‌مدت به داخل بازگردند. پس آمریکا مجبور است همچنان با تعرفه‌های بالا این کالاها را وارد کند.

نظرتان درباره قدرت چین و نقش آن در منطقه چیست؟

چین، قدرتی است که کنترل نهایی‌اش در دست حزب کمونیست است؛ حکومتی اقتدارگرا که ثبات همسایگان را بر هم می‌زند و ادعاهای ارضی دارد، همان طور که مالزی در دریای جنوبی چین تجربه کرده است. چین تایوان را فتح نکرد بلکه از آن برای جذب فناوری و سرمایه استفاده کرد. رابطه چین و تایوان برای چین سودمند است.

آیا تایوان چنین برداشتی دارد؟

تایوان در زمینه سرمایه‌گذاری و فناوری با چین رابطه نزدیک داشته است. اگر چین می‌خواست، خیلی زود می‌توانست تایوان را اشغال کند.

تمرین‌های نظامی چین باعث نگرانی شده است. این رفتارها نشان‌دهنده همسایه‌ای صلح‌طلب نیست.

وقتی ناوهای آمریکایی به دریای جنوبی چین می‌روند، چه انتظاری دارید؟ چین چه کند؟

منظورتان ناوهای آمریکایی است؟

بله. وقتی عمداً به تایوان سفر می‌کنید و به آنها می‌گویید چین آنها را اشغال خواهد کرد، این چه معنایی دارد؟

منظور شما سفر نانسی پلوسی است؟

او بدون دلیل به تایوان رفت و بعد از آن تنش‌ها افزایش یافت. آمریکا از تایوان خواست سلاح بخرد و این تنش‌ها را بیشتر کرد.

در سطح جهانی، درگیری‌هایی مثل اوکراین، غزه و حملات آمریکا به ایران وجود دارد. شما در دوران جنگ جهانی دوم زندگی کرده‌اید. نظر شما درباره این سطح از خشونت چیست؟

همیشه جنگ و درگیری خواهد بود اما حل مشکلات با جنگ نیست. می‌توان مذاکره کرد یا حتی به دادگاه جهانی رفت. اما امروز خیلی‌ها فکر می‌کنند باید هر اختلافی با جنگ حل شود. مثل اتفاقی که بین روسیه و اوکراین افتاد.

یعنی شرایط اوکراین را نیز تحت تاثیر تحریک روسیه می دانید؟

بله. کشورهای متعددی که متحد روسیه بودند بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به ناتو پیوستند و روسیه نیز مشکلی در این زمینه نداشت، اما اوکراین مرز طولانی با روسیه دارد و وقتی عضو ناتو شود، این اتحادیه را به مرز روسیه می‌رساند که روسیه نمی‌پذیرد.

اما روسیه با اشغال اوکراین قوانین بین‌المللی را نقض کرده است.

وقتی که کشوری فعلانه به جنایت علیه بشتریت می پردازد و آن را دفاع از خود می‌داند، این قابل قبول نیست.

نظرتان درباره کشورهای عرب و اسلامی مثل امارات و بحرین که روابط دیپلماتیک با اسرائیل دارند چیست؟

باید قبول کرد که کشورهای مسلمان متحد نیستند اما همه چیز از تصرف زمین فلسطین برای تشکیل اسرائیل شروع شد.

آیا قبول دارید راه حل دو دولت برای فلسطینیان و اسرائیلی‌ها مناسب است؟

بله، الان بهترین راه حل برای پایان این جنگ طولانی و بی نتیجه، راه حل دو دولتی است چون عرب‌ها نمی‌توانند اسرائیل را حذف کنند.

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

گام استراتژیک منطقه آزاد قشم در مسیر انرژی پاک و صادرات_محور
آغاز فرایند رسمی ورود و شماره_گذاری خودروهای گذر موقت در منطقه آزاد اروند
آخرین اخبار