به گزارش پول نیوز ، تعاملات مالی نقش برجسته ای در اقتصاد ایفا می کند و به جرات می توان ادعا کرد هیچ مجموعه ای بدون بهره گیری از نظام پرداخت، نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد. واقعیت این است که سالهاست پول فیزیکی در اشکال گوناگون، به عنوان واسطه جایگاه خودش را از دست داده و کمتری کسی حاضر به همراه داشتن پول است، اما همچنان پول مهمترین واسط در تمامی معاملات است که از فضای فیزیکی به فضای مجازی کوچ کرده است.
بالا رفتن قیمت ها، سقوط ارزش پول ملی، تنوع خرید کالاهای ضروری و لوکس و بسیاری گزینه های دیگر باعث شده تا معاملات وارد پیچیدگی های جدی تری شود. اگرچه پول از حالت فیزیکی به مجازی تبدیل شده، اما همین تبدیل با چالش های بسیاری دست به گریبان است و گزینه های بسیاری فعال شده تا معاملات در فضای مجازی را تسهیل کند.
تعدد گزینه های معامله در فضای مجازی، صنعتی با عنوان پرداخت الکترونیکی را رقم زده که ایران نیز از این غافله دور نمانده و در سالهای اخیر رشد چشمگیری را رقم زده است. رشد صنعت پرداخت الکترونیکی به تشکیل ۱۲ شرکت منجر شده که خدمات پرداخت (PSP) را در داخل کشور ارایه می دهند.
شاید به ظاهر PSPها نقش زیادی در نظام پرداخت نداشته باشند، اما این باور درست نیست و ریشه در ناآگاهی دارد. به عبارت بهتر چنانچه به مطالعه جامع در این زمینه بپردازیم، نه تنها به اهمیت آنها پی می بریم، بلکه متوجه نقش حیاتی شرکتهای پرداخت می شویم.
شرکتهای خدمات پرداخت (PSP) واسطههای تاثیرگذاری هستند که نقش کلیدی میان کسبوکارها و نظام بانکی ایفا می کنند و تاثیرات شگرفی در مدیریت و تسهیل تراکنشهای مالی دارند. شرکتهای پرداخت از ابزارها، نرم افزارها و روشهای گوناگونی برای ارایه خدمات بهره می گیرند تا تسهیل معاملات را رقم بزنند که مهترین آنها دستگاههای کارتخوان (پوز) است که به صورت روزمره و هنگام هرگونه معامله، با آن رو به رو می شویم و همواره کارتهای بانکی مان را باید وارد این دستگاهها کنیم تا مبلغ خرید را بردازیم. درگاههای پرداخت اینترنتی و اپلیکیشنهای موبایلی دیگر روشهای پرداخت هستند که تنوع پرداخت هنگام خرید کالا یا خدمات را رقم می زنند. این روشهای خرید سرعت و امنیت در پرداختها را افزایش می دهد و باعث آرامش خاطر مشتریان می شود.
البته شرکتهای پرداخت روند رو به رشدی را در پیش گرفته اند و همواره بدنبال خلاقیت و نوآوری هستند که ادامه این مسیر می تواند به صورت مستمر تحول آفرین باشد. به عبارت بهتر شرکتهای پرداخت فقط وظیفه تسهیل تراکنشهای مالی را بر عهده ندارند، بلکه زیرساختهای حیاتی برای گسترش اقتصاد دیجیتال ایجاد می کنند.
اگرچه تشکیل 12 شرکت در صنعت پرداخت الکترونیکی نشانگر اهمیت آن است، اما رقابت شدیدی را رقم زده و باعث شده هر کدام از این شرکتها در تلاش برای ارایه خدمات بهتر و مناسب تر باشد، تا بتوانند در قله رقابت قرار گیرند که سالهاست شرکت «بهپرداخت ملت» با سهمی بیش از 20 درصد از بازار، همواره دیگر رقبا را پشت سرگذاشته و مشتریان را به سوی خود جلب و جذب کرده است.
بی شک کسب رتبه برتر ناشی از خدمات مناسب، خلاقیت، نوآوری و تحولاتی است که به پرداخت ملت به صورت مستمر رقم می زند. در این رابطه مدیرعامل شرکت بهپرداخت ملت به تشریح عملکرد شرکت پرداخت و با اشاره به جایگاه پیشروی بهپرداخت ملت در صنعت پرداخت گفت: شرکت بهپرداخت ملت بهعنوان یکی از پیشگامان پرداختهای اینترنتی و موبایلی در کشور، رتبه نخست را در این حوزه دارد.
محمدمهدی تقیپور با تاکید بر اینکه شرکت بهپرداخت ملت همواره تلاش کرده با ارائه راهکارهای نوآورانه، نقش موثری در تسهیل جریان پرداخت کشور ایفا کند گفت: با تمرکز بر یکپارچهسازی سرویسهای پرداختی و مالی، در شرکت بهپرداخت ملت به دنبال آن هستیم که بتوانیم مسیر تامین مالی مشتریان را نیز تسهیل کنیم.»
شرکت بهپرداخت ملت هرگز بدنبال توقف نبوده و تلاشهای مستمری برای شناسایی و بکارگیری روشهای نوین بکار بسته که مدیرعامل شرکت بهپرداخت ملت از همکاری مشترک با تامین سرمایه ملت در ارائه برخی سرویسهای نوین خبر داد و گفت: در این همکاری تلاش شده مسیر سرمایهگذاری مشتریان در صندوقهای مالی یا پروژههای ملی تسهیل شود و منابع مالی آنها به شکل هدفمند به سمت گزینههای مطمئن هدایت شود.»