به گزارش پول نیوز ، ایران در یادداشت توضیحی به گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) به شورای حکام، تأکید کرد که غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم طبق معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای (NPT) ممنوع نیست. این یادداشت، پاسخ ایران به ادعاهای مطرحشده درباره فعالیتهای هستهایاش و اتهامات مربوط به ذرات اورانیوم غنیشده است.
ایران اعلام کرد که هیچ مدرک معتبری دال بر خطر اشاعهای در موضوعات باقیمانده وجود ندارد. تمام مواد و فعالیتهای هستهای ایران بهطور کامل به آژانس گزارش و راستیآزمایی شدهاند. تهران همچنین تلاشهای گستردهای برای شناسایی منشأ ذرات اورانیوم کشفشده انجام داده و مقامات امنیتی ایران اخیراً سرنخهایی یافتهاند که نشاندهندهی دخالت خرابکاری یا اقدامات خصمانه در آلودگی این مکانهاست. ایران درج موضوعات غیرمرتبط در گزارش آژانس را مغایر با حرفهایگری و بیطرفی این نهاد دانست.
غنیسازی ۶۰ درصدی ایران، که تحت نظارت کامل آژانس انجام میشود، در پاسخ به خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ و عدم اجرای تعهدات از سوی طرفهای غربی آغاز شد. طبق گزارش IAEA در دسامبر ۲۰۲۴، ایران ماهانه حدود ۹ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصدی تولید میکند و ذخایر آن تا اکتبر ۲۰۲۴ به 182.3 کیلوگرم رسیده بود. این سطح غنیسازی، که یک گام تا سطح تسلیحاتی (۹۰ درصد) فاصله دارد، از نظر فنی طبق NPT برای مقاصد صلحآمیز مجاز است، اما در چارچوب برجام، ایران متعهد به غنیسازی تا 3.67 درصد بود.
ایران در این یادداشت، اتهامات را بخشی از کارزار سیاسی برای فشار بر تهران دانست. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، گزارشهای آژانس را «تبلیغاتی» خوانده و تأکید کرده که فعالیتهای هستهای ایران شفاف است. تهران همچنین از آژانس خواست تا به جای تمرکز بر اتهامات بیاساس، به خرابکاریهای احتمالی، مانند حادثه نطنز در ۲۰۲۱، توجه کند.
یادداشت ایران به شورای حکام، که پیش از نشست ژوئن ۲۰۲۵ منتشر شد، نشاندهندهی موضع دفاعی محکم تهران در برابر فشارهای غرب است. ایران با تأکید بر حقوق خود تحت NPT، خواستار توقف سیاسیکاری در آژانس و تمرکز بر دیپلماسی برای احیای برجام شد. این یادداشت میتواند زمینهساز مذاکرات جدید باشد، اما با توجه به قطعنامههای احتمالی علیه ایران، تنشها ممکن است تشدید شود. برای پیگیری تحولات، همراه باشید.