به گزارش پول نیوز ، طبق برآوردهای جدیدی که از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر شده است، رشد اقتصادی مرداد ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه در سال قبل، رقمی معادل ۲.۳ درصد را به ثبت رسانده است. این مرکز همچنین برآورد خود از رشد اقتصادی کل کشور در ماه تیر همین سال را ۱.۴ درصد اعلام کرده است. نکته قابل توجه در این گزارش، ماهانه بودن آمارهای ارائه شده است؛ اتفاقی که برای اولین بار از سوی مرکز پژوهشهای مجلس صورت میگیرد و با روش گزارشدهی فصلی توسط دو مرجع رسمی آماری کشور، یعنی مرکز آمار و بانک مرکزی، متفاوت است.
جزئیات بیشتری از نتایج این برآوردها که صبح روز یکشنبه منتشر شد، نشان میدهد که علاوه بر رشد کلی اقتصاد، وضعیت رشد اقتصادی بدون احتساب بخش نفت نیز در این دو ماه مورد سنجش قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، رشد اقتصادی بدون نفت در تیر ۱۴۰۳ معادل ۰.۶ درصد و در مرداد ۱۴۰۳ برابر با ۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته برآورد میشود. این ارقام اهمیت درآمدهای نفتی و تولید نفت در رشد کلی اقتصاد ایران را برجسته میکند.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش خود، آمارهای تفکیکی رشد ارزش افزوده در بخشهای عمده اقتصادی برای ماههای تیر و مرداد ۱۴۰۳ نسبت به ماههای مشابه سال قبل را نیز ارائه داده است. در ماه تیر ۱۴۰۳، بخش «کشاورزی» رشد ۲.۸ درصدی، بخش «نفت خام و گاز طبیعی» رشد قابل توجه ۹ درصدی و گروه «صنایع و معادن» رشد ۱.۳ درصدی را تجربه کردهاند. با این حال، گروه «خدمات» در این ماه با رشد منفی بسیار اندکی معادل ۰.۰۱- درصد مواجه بوده است.
در ماه مرداد ۱۴۰۳، آمارهای بخشها کمی متفاوت است. بخش «کشاورزی» رشد مثبت ۳ درصدی را ثبت کرده است. بخش «نفت خام و گاز طبیعی» نیز با وجود کاهشی نسبت به تیر، همچنان رشد مثبتی معادل ۵.۴ درصد داشته است. نکته نگرانکننده در آمار مرداد، رشد منفی ۱.۶ درصدی گروه «صنایع و معادن» است که نشاندهنده چالشهایی در این بخش کلیدی اقتصاد است. گروه «خدمات» اما در مرداد بهبود یافته و رشد ۲.۳ درصدی را به ثبت رسانده است.
اقدام مرکز پژوهشهای مجلس در انتشار ماهانه آمارهای رشد اقتصادی، با هدف کاهش تأخیر در دسترسی به اطلاعات بههنگام اقتصادی صورت گرفته است. این مرکز در تشریح علت این اقدام اعلام کرده است که داشتن تصویری بهموقع و قابل اعتماد از وضعیت بخش حقیقی اقتصاد برای تصمیمگیریهای اقتصادی در سطح سیاستگذاری بسیار حیاتی است. در حالی که مراجع آماری کشور، مشابه بسیاری از کشورهای دیگر دنیا، اولین برآوردهای رشد اقتصادی هر فصل را حداقل سه ماه پس از پایان آن فصل منتشر میکنند (مانند انتشار آمار رشد اقتصادی بهار ۱۴۰۳ در پایان تابستان).
مرکز پژوهشها با هدف کاهش این تأخیر و فراهم کردن امکان واکنشهای بههنگامتر سیاستگذاران نسبت به تغییر روندها در بخشهای مختلف اقتصادی، تلاش کرده است در چارچوب حسابهای ملی ماهانه و با استفاده از دادههای ماهانه در دسترس، برآوردی از رشد اقتصادی و رشد ارزشافزوده فعالیتهای عمده برای هر ماه ارائه و منتشر کند. انتشار این آمارها میتواند ابزار جدیدی برای پایش دقیقتر وضعیت اقتصاد و اتخاذ تصمیمات مقتضی در زمان مناسب فراهم آورد و به افزایش شفافیت در دادههای اقتصادی کشور کمک کند، هرچند که ممکن است در آینده با آمارهای رسمی نهایی که توسط مرکز آمار یا بانک مرکزی منتشر میشوند، تفاوتهایی داشته باشد.