به گزارش پول نیوز ، روشهای بسیاری برای کسب درآمد وجود دارد که هر کس با توسل به روشی، می تواند درآمدی بدست بیاورد تا بتواند هزینه های زندگی خود و اعضای خانواده اش را تامین کند. اما افرادی هستند که با توسل به روشهای ناسالم، درآمدهای سنگینی بدست می آورند که برای وارد کردن آنها به چرخه مالی، با چالشهای بزرگی رو به رو می شوند. پولهایی که با قاچاق مواد مخدر، فساد، رانت، قمار و بسیاری موارد دیگر بدست می آید، باعث حساسیت نظام پولی و مالی می شود و کسانی که این پولها را بدست می آورند، با توسل به راهکارهایی، اقدام به پولشویی می کنند.
وزارت اقتصاد در گزارش نظارت بر گردش وجوه، پولشویی را تنها یک جرم ندانست، بلکه نتیجه آن را ارتکاب جرایم مختلفی دانست که به صورت پولشویی نمود پیدا می کند. بنابراین پیشگیری از وقوع پولشویی و مبارزه با آن میتواند علاوه بر ثبات مالی و اقتصادی، موجبات گسترش امنیت در جامعه را نیز فراهم کند، لذا مبارزه با پولشویی از جهات مختلف اهمیت فوقالعادهای دارد.
وزارت اقتصاد تاکید کرده برای مبارزه موثر با پولشویی، باید اصول و استانداردهایی تدوین و اجرایی شود و هماهنگی و همکاری بین نهادهای مرتبط لازمه موفقیت در امر مبارزه با پولشویی هستند.
از آنجا که کشورها ساختارهای نظارتی متفاوتی برای مبارزه با پولشویی انتخاب کردهاند، در ایران نیز قانون مبارزه با پولشویی تصویب و آییننامههای اجرایی آن تهیه و ابلاغ شد. با این حال هماهنگی و همکاری ضعیف بین نهادهای مربوطه، ضعف در اجرای اصول و فرآیندها و مشکلات ساختاری از قبیل گستردگی حجم اقتصاد غیررسمی از جمله چالشهای مبارزه مؤثر با پولشویی در کشور محسوب میشود.
پولشویی با روشهای گوناگونی صورت می گیرد که یکی از آنها استفاده از شبکههای مهاجرت غیرقانونی است. بسیاری از مهاجران غیرقانونی که بدلیل شرایط اقتصادی، اجتماعی یا سیاسی ناامن کشور خود، به کشورهای دیگر مهاجرت میکنند، مدارک شناسایی معتبر ندارند و به همین دلیل در انجام فعالیتهای مالی خود با مشکلات زیادی مواجه می شوند که نبود شفافیت مالی میتواند زمینهساز بروز پولشویی شود. از جدی ترین اتفاقاتی که از سوی مهاجران غیر قانونی اتفاق می افتد، تراکنشهای کوچک و پراکنده است. اتباع غیرمجاز به دلیل ترس از شناسایی، تراکنشهای مالی کوچک و پراکندهای انجام می دهند که این تراکنشها میتواند شناسایی منابع واقعی پول را دشوار و به تسهیل پولشویی کمک کند. از آنجا که در کشور ما 10 میلیون مهاجر افغانی وجود دارد، خطر پولشویی به وسیله افغانها بسیار جدی است. مقابله با پولشویی ناشی از اتباع و مهاجران غیرقانونی چالشهای متعددی از جمله عدم شفافیت، فقر و نیاز مالی دارد. نبود مدارک شناسایی معتبر، شناسایی و ردیابی فعالیتهای مالی آنها را دشوار میکند و از سوی دیگر بسیاری از مهاجران به دلیل فقر و نیاز مالی، ممکن است به فعالیتهای غیرقانونی روی آورند و این موضوع باعث تشدید مشکل پولشویی میشود. مقابله با خطرات پولشویی اتباع و مهاجران غیرقانونی، راهکارهای موثری در تقویت نظارت مالی و ایجاد فرصت های قانونی نیاز دارد که نهادهای دولتی باید نظارت بر تراکنشهای مالی را تقویت کرده و با همکاری بانکها و مؤسسات مالی، امکان شناسایی فعالیتهای مشکوک را فراهم کنند.
چالش دیگر ترویج کارتهای اجاره ای و پرداخت وجه در معاملات به حساب نفر سوم است که تکرار آن باعث شده بانک مرکزی الزامات قانونی مبارزه با پولشویی را ابلاغ کند و شرایط جدیدی برای انتقال وجه در نظر بگیرد. یکی از عوامل اصلی در ارتقای سطح اثربخشی و کارایی نظام مبارزه با پولشویی در کشور، وجود تناظر و احراز تطابق بین “تراکنشهای بانکی اشخاص” با “جریان اسناد و اطلاعات مربوط به مبادلات کالاها و خدمات آنها” است.
بدلیل گسترش پولشویی و تبعات خطرناکی که بر اقتصاد کشور بر جای می گذارد، لازم است شرکت بهپرداخت ملت به عنوان شرکتی تاثیرگذار در تراکنش های مالی، احتمال هر گونه سواستفاده از پولهای مشکوک را به حداقل ممکن کاهش دهد. در این رابطه محمدمهدی تقیپور مدیرعامل شرکت بهپرداخت ملت بر مقابله با پولشویی تاکید کرد و در تشریح اقدامات صورت گرفته برای مقابله با افرادی که بدنبال روزنه های پولشویی هستند گفت: در سال ۱۴۰۳ یک مرکز تماس منسجم و یکپارچه برای بهپرداخت ملت ایجاد شد که با ۶۰ نفر کارشناس سرویسدهی انجام میدهد.
مدیرعامل بهپرداخت ملت با اعلام اینکه «در یک سال گذشته روی موضوع کاهش استفاده از رولهای کاغذی که برای رسیدهای تراکنشها استفاده میشود، تمرکز کردیم گفت: این برنامه ریزی و تمرکز موجب صرفهجویی تقریبی ۱۴۰میلیارد تومانی در هزینههای بهپرداخت ملت شد.
وی از استقرار سامانه رصد هوشمند ابزارهای مشکوک (رهام) خبر داد و گفت: با بهره گیری دقیق و درست از رهام توانستیم تقلب، پولشویی و قمار را در درگاههای بهپرداخت ملت به نزدیک صفر برسانیم.
تقی پور به تشریح تاثیرات مثبت فعال کردن و بکارگیری رهام پرداخت و گفت: عملکرد رهام به اندازه ای تاثیرگذار بوده که بانک مرکزی امتیاز ۱۰۰ از ۱۰۰ را به شرکت به پرداخت ملت داد و علاوه بر این، مرکز NOC و SOC را نیز راهاندازی کردیم.»