بررسی مسیر تولید از ژیان تا شاهین در سالگرد تاسیس شرکت نشان می دهد

سرعت خیره کننده سایپا در جاده بیش فعالی

به گزارش پول نیوز ، در حالی سایپا پنجاه و نهمین سالگرد تاسیس خود را جشن می گیرد که در سال ۱۳۴۴ سراغ خودروسازی سیتروئن فرانسه رفت تا با تولید وانت آکا و سواری ژیان، اولین گام را در عرصه خودروسازی بردارد. سایپا از همان ابتدا همچون کودکی بیش فعال یک لحظه آرامش نداشت و در صنعت خودروسازی تلاشی بی پایان را نشان می داد به نوعی که سال‌ ۱۳۵۲ رنو ۵ را تولید و روانه بازار کرد و تنها یک سال بعد ژیان مهاری و ژیان پیکاپ را به محصولات خود افزود.

سایپا پس از پیروزی انقلاب به مالکیت دولت درآمد و سرپرستی آن به ایدرو واگذار شد. سایپا که همواره هوشمندانه بازار خودرو را رصد می کند، در سال 72 تولید پراید را کلید زد، خودرویی که با وجود انتقادهای گسترده، پرفروش ترین خودرو ایران بود و در حالی سال ۹۹ از خط تولید خارج شد که با وجود توقف تولید و پس از گذشت چهار سال، همچنان در شهرها و جاده ها حرکت می کند و مخاطبان خاص خودش را دارد. اگرچه ایمنی پایین مهمترین عیب پراید عنوان می شد، اما استهلاک پایین، قطعات ارزان، خراب نشدن، کم مصرف بودن و بسیاری گزینه های دیگر باعث شد تا در بین مردم کشوری که با بحران تورم و گرانی رو به رو هستند، جایگاه خوبی داشته باشد، جایگاهی که همچنان آن را حفظ کرده است. سایپا در دهه ۷۰ پراید استیشن و در دهه 80 پراید ۱۴۱ را تولید کرد و پس از تکمیل خط تولید خودرو کاروان، نمونه‌ای از آن را نیز تولید کرد. ریو دیگر محصول سایپا بود که آن هم به عنوان خودرویی کم مصرف با استهلاک پایین مطرح است.

در شرایطی که بنزین جدی ترین چالش کشور است و با وجود احداث پالایشگاه ستاره خلیج فارس و افزایش تولید بنزین، همچنان با معضل مصرف بالا رو به رو هستیم، سایپا اولین خط تولید خودروهای دوگانه سوز را در ایران راه اندازی کرد.

سایپا همواره بدنبال این بوده که از تمام توان خود بهره بگیرد که نیم نگاهی به بازارهای جهانی داشت به نوعی که درسال ۱۳۸۵ خط تولید پراید را در ونزوئلا و یکسال بعد کارخانه‌ سیویکو را برای تولید انواع پراید در سوریه احداث کرد. سال ۹۰ پراید ایران به سودان رفت و خط تولید محصولات خود را در سودان راه‌اندازی کرد.

از مهمترین مطالبی که در خصوص خودروسازان ایرانی مطرح می شود، تنوع محصول است. مردم هنوز خاطره تلخ پیکان را بخاطر دارند که پس از حدود 40 سال، در حالی به موزه رفت که بازار خودروهای جهان از کیفیت، سرعت، زیبایی و مصرف مناسب و بسیاری مزیت های دیگر برخوردار بودند. اما سایپا دست به طراحی و تولید محصولات جدید زد و تیبا و وانت ال ایکس زامیاد را به بازار فرستاد و رنو مگان و کیا ریو با گیربکس اتوماتیک را به بازار عرضه کرد.

همچنین بخوانید  پیشرفت سایپا در گرو پژوهش و نیروی انسانی کارآمد

در حالی به عنوان کشور خودروساز شناخته می شویم که در تولید به دیگر کشورها وابسته هستیم، اما سایپا مرز وابستگی را پشت سرگذاشت و سال ۸۷ از تیبا به عنوان مهمترین خودرو  انحصاری رونمایی کرد، خودرویی که تمام اجزای ان به صورت انحصاری ساخت داخل بود. تیبا ۲ سایپا ۱۵۱ و ایکس ۱۰۰ سه خودروی اختصاصی دیگر بود که سایپا در سال ۹۱ تولید کرد. در شرایطی که همگان سایپا را به عنوان خودروسازی با محوریت محصولات کم مصرف و سبک می شناسند، شاهین رونمایی شد تا تحولی در بازار خودرو رقم بخورد.

با استقبال جدی مردم از محصولات سایپا، افزایش تولید در دستور کار قرار گرفت و سایپا در اردیبهشت ۹۹ با تولید ۴۲ هزار و ۸۵۱ خودرو در رتبه اول خودروسازان قرار گرفت. البته سایپا به موازات تولید خودرو به خدمات پس از فروش هم توجه داشت و توانست رتبه نخست شاخص نمایندگی‌های خدمات پس از فروش را کسب کند.

سایپا همواره سعی کرده بروز حرکت کند که پایان دادن به خط تولید و مونتاژ بسیاری از خودروها این رویکرد را نشان می دهد. ژیان، پراید صبا، پراید نسیم، کاروان، سایپا۱۴۱، سایپا۱۳۲، سایپا۱۱۱            ، کیا ریو، سیتروئن زانتیا، چانگان ایدو، نیسان تیانا، نیسان قشقایی، نیسان رونیز، نیسان نیو مورانو، نیسان نیو پیکاپ، رنو پی کی، رنو ۵، رنو ۲۱، رنو مگان، داچیا ساندرو، رنو کولئوس و وانت شوکا از خودروهایی هستند که سایپا با تولید آنها خداحافظی کرد.

بی شک تکنولوژی حرف اول را در صنعت خودروسازی می زند و باید این تکنولوژی را در همکاری با دیگر کشورها بدست بیاوریم تا بتوانیم آنها را بومی سازی کنیم. به همین دلیل سایپا با شرکت‌های بزرگی مانند سیتروئن، رنو، نیسان، کیاموتورز، چانگان موتورز و برلیانس همکاری داشت که با لغو برجام از سوی طرف‌های خارجی تعلیق شد. اگر چه این قطع همکاری حرکت خوبی نبود، اما سایپا با اتکا به نیروهای داخلی، در مسیر پیشرفت با سرعت گام برداشت و انواع  محصولات با کیفیت مناسب را تولید کرد. در بین تولیدات سایپا، سراتو با استقبال خوبی رو به رو شد اما کمپانی کیا به دلیل تحریم‌ها با سایپا قطع همکاری کرد که تولید کیا سراتو آپشنال موقف شد. البته قبل از آن رنو، برلیانس و سیتروئن نیز به دلیل تحریم‌ها با سایپا قطع همکاری کرده بودند.

بحران آلودگی هوا جدی است و عامل اصلی این آلودگی، خودروهای بنزینی هستند. این آلودگی بر سلامتی مردم اثرات مخربی گذاشته و حتی لایه اوزون را سوراخ کرده است. برای مقابله با این معضل، تولید خودروهای برقی و جایگزین کردن آنها با خودرو بنزینی در دستور کار قرار گرفته به نوعی که اروپا و آمریکا پیش بینی کرده اند تا 2030 خودروهای بزینی از خط خارج و خودروهای برقی جایگزین آنها شوند. اما سایپا که همواره سعی کرده با تحولات روز همگام باشد، به سمت تولید خودرو برقی رفت و نخستین خودروی برقی ایران با همکاری مپنا و سایپا تولید خواهد شد. نکته مهم اینجاست که سایپا تاکید کرده خودرو برقی یک محصول انحصاری داخلی و بدور از وابستگی باشد.

از آنجا که بر خصوصی سازی و کاهش تصدی گری دولت تاکید می شود۵۱ درصد سهام سایپا در بورس واگذار شد تا ایدرو با ۳۵/۷۵ درصد، بزرگترین سهامدار سایپا شود و دولت با واگذاری ۱۷ درصد سهام خود، از حلقه سهامدارن سایپا خارج شد.

نکته مهم دیگر در صنعت خودروسازی، وجود کارخانه در تهران است که گروه خودروسازی سایپا نیز از این مقوله جدا نبود، اما سایپا سیاست تمرکز گرایی را کنار گذاشت و کارخانه سایپا کاشان را با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار خودرو در سال ۱۳۸۹ راه‌اندازی  کرد تا تمرکز زدایی را با جدیت دنبال کند و از مزایای آن بهره مند شود.

 

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

ایدرو
معدن سریدون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار