به گزارش پول نیوز ، در حالی که ادعا می شود بانک از سوددهی چشمگیری برخوردار است، بانکهای بسیاری را سراغ داریم که نه تنها سودده نیستند، بلکه بدلیل اقداماتی منفعت طلبانه یا در نتیجه سومدیریت، در مرز ورشکستگی قرار دارند. مدیریت این بانکها ادعا دارند که سیاستهای تحمیلی و اقتصاد دستوری باعث زیان و رسیدن به مرز ورشکستگی شده است.
یکی از انتقادهایی که همواره نسبت به اقتصاد دستوری در بانکها صورت می گیرد، تسهیلات تکلیفی است. از آنجا که با اقتصاد بشدت بیماری دست به گریبان هستیم، گرانی و تورم 45 درصدی بلای جان مردم شده، تورمی که بر بسیاری از جریانهای طبیعی زندگی اثرهای منفی و مخربی بر جای گذاشته است.
اگر انواع بزهکاری از سرقت و زورگیری تا تجاوز به عنف و خیانت شدید شده، ریشه آن در مشکلات مالی است. وقتی اقتصاد به اندازه ای بیمار است که حداقل حقوق 8 میلیون تومان و سبد معیشت 24 میلیون تومان است و نه تنها هیچ اقدام موثری در تعدیل آن صورت نمی گیرد، بلکه دولت در حالی پیشنهاد افزایش 20 درصدی حقوق را پیشنهاد می کند که بر تورم 45 درصدی اعتراف کرده، بزهکاری به وفور صورت می گیرد. از سوی دیگر کاهش ازدواج و فرزندآوری رقم می خورد که با افزایش سن امید به زندگی، خطر سالمندی جامعه و اقتصاد را تهدید می کند.
در این شرایط هیچ راهکاری به غیر از افزایش توان مالی با اختصاص تسهیلات کم بهره برای علاقمندی جوانان به ازدواج و زوج ها به فرزندآوری وجود ندارد. اما برای این مهم نیز دولت حاضر نیست بودجه اختصاص دهد و بار آن را بر دوش بانکها گذاشت. اما بانکها بسادگی زیر بار این تسهیلات تکلیفی نمی روند که نمونه آن را در بین بانکهایی شاهد هستیم که در انجام تعهدات کوتاهی کردند و کار بجایی رسید که این بانکها به جریمه نیز محکوم شدند اما تن ندادند.
در شرایطی که بسیاری از بانکها نسبت به انجام تعهدات بی تفاوت بودند، برخی بانکها در مسیر قانونمداری حرکت کردند و منافع ملی را به منافع شخصی ترجیح دادند. بی شک بانک ملت در صدر این بانکها قرار دارد. برای اثبات این ادعا، کافی است به گزارش بانک مرکزی استناد کنیم. بر اساس آمار و ارقام منتشر شده از سوی بانک مرکزی، بانک ملت در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در 11 ماهه ابتدای سال جاری 503.621 میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه ازدواج به 149.922 نفر از متقاضیان پرداخت کرده است. همچنین در بخش تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری هم موفق به پرداخت 95،028 میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه به 112،402 نفر از متقاضیان شده است.
گزارش بانک مرکزی حکایت از آن دارد که تا پایان بهمن ماه حدود 449.110 میلیارد ریال تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری از سوی نظام بانکی به 542.575 نفر از متقاضیان پرداخت شده و بانک ملت توانسته است با سهمی 21.3 درصدی از این تسهیلات، جایگاه نخست را در این زمینه کسب کند. بانک ملت از نظر مبلغ 35.895 میلیارد ریال و از نظر تعداد 40.782 فقره بیش از بانک دارای رتبه دوم، تسهیلات قرض الحسنه فرزندآوری پرداخت کرده که نشان می دهد با چه فاصله معناداری رتبه نخست را بدست آورده است.
گزارش بانک مرکزی نشان می دهد تا پایان بهمن ماه سال جاری، بیشترین میزان تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری در شبکه بانکی از سوی بانک ملت به متقاضیان پرداخت شده است.
شاید این ادعا از سوی کارشناسان مطرح شود که بانک ملت بابت پرداخت این میزان تسهیلات با کارمزد 4 درصد، به مشکلات مالی رو به رو شده اما نگاهی به مجمع عمومی فوق العاده بانک ملت نشان می دهد نقطه اوج این مجمع، درامدزایی بالایی را نشان داد که به سود انباشته منجر شده بود. درآمدزایی بانک ملت به اندازه ای بود که سهامداران سود قابل توجهی دریافت کردند و به افزایش 500 هزار میلیارد ریالی سرمایه از محل سود انباشته این بانک رای مثبت دادند. با این تصمیم سهامداران، سرمایه بانک ملت با 70.4 درصد افزایش به 1.210 هزار میلیارد ریال رسید تا همچنان بزرگ ترین بانک بورسی کشور باقی بماند.