به گزارش پول نیوز، نظام بانکی به اندازه ای اهمیت دارد که بدون حضور بانک، امکان هیچگونه تراکنشی وجود ندارد، حتی تصور فعالیت پولی و مالی بدون نظام بانکی، به کابوس می ماند. با وجود آنکه فضای فیزیکی بانک، معنا و مفهوم خود را از دست داده، بیش از 80 درصد فعالیت های بانکی به فضای مجازی کوچ کرده و شعب بانک در آرامش بسر می برند، با این وصف همچنان وجود بانک از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شعب بانک از فضای فیزیکی به فضای مجازی منتقل شده و حجم مراجعات مردم به بانکها نه تنها کاهش نیافته، بلکه افزایش داشته است.
یکی از مهمترین بخشهایی که بانکها با جدیت درگیر آن هستند، تراکنش هاست. همانگونه که فضای فیزیکی بانک جایگاه خود را از دست داده، پول فیزیکی نیز جایگاه خود را از دست داده و پرداخت و دریافت در اندازه ای متفاوت، در فضای مجازی انجام می شود. در شرایط کنونی کمتر انسانی پول با خود حمل می کند و همانگونه که هر گونه دریافت از حقوق ماهیانه تا فروش کالا در کارت بانک انجام می شود، پرداخت هر مبلغی حتی مبلغ جزیی بابت خرید یک نان یک آدامس، به وسیله کارت بانکی انجام می شود که دستگاه دریافت کننده مبلغ، دستگاههای کارتخوان هستند که آنها نیز به وسیله بانکها مدیریت می شود. مهمتر آنکه هر پولی که پرداخت یا دریافت می شود، باید به حساب بانکها واریز شود.
آنچه از دریافت و پرداخت تفسیر می شود، تراکنش است. تراکنش ملاک همه چیز است. از گردش مالی یک کارگر یا کارمند که حقوق ماهیانه اش را دریافت و به مرور خرج می کند، تا سازمان امور مالیاتی که مالیات را بر اساس تراکنش ها محاسبه و دریافت می کند. اهمیت تراکنش به اندازه ای جدی است که نمایشگاهی با عنوان تراکنش به صورت مستمر برگزار می شود که دهمین نمایشگاه تراکنش ایران نیز با عنوان “آینده با هوش است” برگزار شد.
از آنجا که محور اصلی برگزاری نمایشگاه تراکنش، بانکها بودند، در مراسم افتتاحیه نمایشگاه تراکنش ایران، نشست تخصصی با عنوان «راهبردهای هوش مصنوعی از منظر مدیران بانکی» برگزار شد. در این نشست که مدیران عامل بانکهای مطرح و تاثیرگذار دعوت شده بودند، بانک صادرات ایران به عنوان یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین بانکهای کشور در نشست افتتاحیه دعوت شد.
مدیرعامل بانک صادرات ایران با تاکید بر اینکه بنا داریم از تمامی ظرفیتهای فناوری اطلاعات و هوشمندسازی برای رسیدن به بانکداری هوشمند استفاده کنیم گفت: در این راه فرهنگسازیهای لازم باید برای مشتریان، کارکنان، سیاستگذاران و حکمرانان پولی با جدیت در دستور کار قرار گیرد.
هوشمندسازی یک واقعیت انکار ناپذیر است که باید با تمام توان به سوی آن رفت و از آن بهره گرفت، اما چگونگی ورود به این عرصه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. محسن سیفی در این نشست تخصصی به تشریح چگونگی ورود به این عرصه پرداخت و گفت: چارهای جز حرکت پرشتاب از سمت بانکداری سنتی به سمت بانکداری هوشمند نداریم و در این مسیر از تمامی ظرفیتهای فناوری اطلاعات، هوشمندسازی و هوش مصنوعی استفاده خواهیم کرد.
نکته بسیار مهمی که امروزه انسان با آن رو به روست، ورود به عرصه های فناوری و نوآوری است. واقعیت اینجاست که درک انسان از شرایط بسرعت متفاوت با گذشته است و سرعت در تمامی عرصه ها خودنمایی می کند. مدیرعامل بانک صادرات ایران با درک درست از واقعیت سرعت در تمامی امور از جمله بانک گفت: بانکداری سنتی در حالی از شکل سنتی به الکترونیک، دیجیتال و هوشمند در حال تغییر است که طول عمر یک تکنولوژی تنها چند ساعت است. وی با تشریح جایگاه سرعت گرفتن در تمامی امور گفت: فاصله بین اولین اختراع و دومین اختراع بشر، سالهای بسیاری طول کشید، در حالی که امروز در هر ساعت با چند اختراع مواجه هستیم و سرعت اختراعات و حوزه فناوری با دههها و دورانهای گذشته قابل مقایسه نیست.
برای آنکه از نقطه ای به نقطه بالاتر برسیم، خواستن و درک شرایط ، گام اول است و ابزارهای گوناگونی برای اجرای خواستن نیاز داریم. مدیرعامل بانک صادرات ایران با تاکید بر اینکه برای قرار گرفتن در جایگاه درست به منظور رسیدن به بانکداری هوشمند، باید به نیازمندیها و زیرساختهای لازم دسترسی داشته باشیم گفت: همه بانکها تمایل دارند از هوش مصنوعی استفاده کنند اما آیا ابزارها و ساختارهای لازم برای این کار در اقتصاد ایران وجود دارد؟ سیفی با تاکید بر اینکه برای تحقق این هدف به ابزارها، محیط و ساختارهای مناسب نیاز است گفت: بسیاری از زیرساختها در اختیار بانکها نیست و فراتر از اختیارات آنهاست.
بی شک برای هر تحول یا رویکردی، نیازمند باور و صرف فعل خواستن هستیم، اما خواستن به تنهایی کافی نیست، بلکه باید فرهنگ آن را نیز بدانیم. باید بدانیم کجا هستیم، بنا داریم به کجا برسیم و هنگامی که به هدفگذاری دست یافتیم، چگونه رفتار کنیم. در این رابطه مدیرعامل بانک صادرات ایران با تأکید بر اینکه باید برای مشتریان، کارکنان، قانونگذاران و حکمرانان پولی فرهنگسازی دقیقی صورت بگیرد گفت: آیا همه مردم ما در اقصی نقاط کشور به اینترنت با کیفیت و پرسرعت دسترسی دارند؟ باید فرهنگسازی کافی در بین کارکنان و بدنه بانکها نیز انجام شود تا روند هوشمندسازی با مقاومت کمتری روبهرو شود.