به گزارش پول نیوز ، همراه دکتر رحیملویی هستیم با یاداشت اختصاصی ، ارز تجاری ؛
دلار تجاری، زنگ ها برای که به صدا در می آید؟
همه مصیبت دلار در عبارتی ساده خلاصه می شود؛« چرا دلار گران می شود؟» ولی آیا در ایران دلار گران می شود یا ریال ارزان؟
در یک اقتصاد سالم و مبتنی بر مکانیزم بازار قیمت ارزهای خارجی در الگویی هم بسته با قدرت اقتصادی آن کشور و از طریق مکانیزم تامین و تقاضای ارزهای خارجی شکل می گیرد.
در ایران علاوه بر خلق کارکردهایی ویژه برای دلار من جمله حفظ ارزش دارایی ها، سرمایه گذاری، ذخیره احتیاطی ، وسیله مبادله محلی و …. تا حکمرانی اقتصادی در کشور بویژه از سال ١٣٨٩ به بعد و اوج گیری تحریم ها دلیل محدودیت جدی تامین ارز و شکل گیری ضرورت های کنترل تقاضا گردید و از سال ١٣٩٧ با ظهور پدیده ترامپ و کاهش موثر درآمدهای ارزی فضای رانت جویی از دلار در اقتصاد اوج گرفت به نحوی که کلید داری سامانه های عرضه و تخصیص ارز دروازه های سودجویی ها و خروج سرمایه از کشور و بهشت رانت و فساد شد.
به نحوی که دکتر همتی اخیرا اعلام نمودند در سال ١۴٠٢ بیش از ١٧٠٠ همت رانت ارزی در کشور توزیع شده است. همزمان با چنین فاجعه ای ثبت رکورد تاریخی ١۶/٨ میلیارد دلار کسری تراز تجاری و خروج بیش از ٢٣ میلبارد دلار سرمایه از کشور در کنار افت حاشبه سود تولید از ٢٢ به ١٣ درصد از آثار همین رویکرد و سوداگری رانت حویان با عاملیت بانک مرکزی در سامانه نیما بود.
خروج از تله راتت ارزی و توفف دور باطل سیاست تضعبف اقتصادی از مسیری همانند ارز تحاری امروز ضرورتی اجتناب ناپذیر است که بایستی با حذف ارز ترجیحی و بازنگری بنیادین در نظام توزیع یارانه ها و انتقال از مبدا و طول زنحیره تامین به مصرف کننده نهایی و نیز خروج از لیست سباه FATF و برقراری تعامل با اقتصاد جهانی تکمیل شود.