به گزارش پول نیوز ، با توجه به قرار گرفتن ایران بر بستر انواع بلایای طبیعی، انتظار می رود استقبال مردم از بیمه بسیار زیاد باشد، اما بیمه در ایران به دو عنوان خودرو و درمان منحصر می شود. گویا مردم از هیچ مورد دیگری نگران نیستند و باور دارند که اگر بیمه درمان و خودرو داشته باشند، از هیچ زاویه دیگری مورد تهدید قرار نمی گیرند.برای اثبات این ادعا، کافی است به گزارش بیمه مرکزی که بر مبنای گزارش تحلیلی آمار عملکرد بازار بیمه در 5 ماهه اول سال 1403 بر اساس ارقام خوداظهاری شرکتهای بیمه در سامانه سنهاب منتشر شده، توجه کنیم.
حق بیمه تولیدی و خسارت پرداختی
بیمه در دو بخش حق بيمه توليدي و خسارت پرداختي تعریف می شود و چنانچه این دو بخش متناسب باشد، شرکت های بیمه زیان نکرده اند. گزارش بیمه مرکزی حکایت از آن دارد که حق بیمه تولیدی شرکتها در 5 ماهه اول سال 184.5 هزار میلیارد تومان(همت) بوده که در مقابل 80.1 هزار میلیارد تومان خسارت پرداخت شده است. یعنی شرکتهای بیمه حدود 100 همت سود کرده و مبالغ حق بيمه توليدي و خسارت پرداختی نسبت به 5 ماهه اول سال گذشته به ترتیب 65.5 و 50.8 درصد رشد دارد. رشتههای بیمه درمان و زندگی با 46.5 و 11.8 درصد سهم از حق بیمه و رشد حق بیمه معادل 92.9 و 68.6 درصد، موجبات رشد 65.5 درصدی حق بیمه تولیدی بازار در این مدت را فراهم آورده است.
چهار شرکت برتر
برای آنکه بدانیم صنعت بیمه چه وضعیتی دارد، باید عملکرد شرکتها را مورد نقد و بررسی قرار دهیم. اکنون 30 شرکت بیمه و دهها کارگزاری در سطح کشور فعالیت می کنند اما مقایسه عملکرد نشان می دهد که رشد 65.5 درصدی حق بیمه تولیدی بازار بیشتر متأثر از عملکرد شرکتهای بیمه دی، ملت، کوثر و سینا به ترتیب با 12.7، 7.7، 5.6 و 3.2 درصد سهم از حق بیمه و رشد حق بیمه آنها بین 912.7 و 69.1 درصد بوده است.
رشد خسارت پردازی
آمار بالای خسارت پردازی همچون چاقویی دو لبه است. خسارت پردازی اگرچه متعهد بودن شرکتهای بیمه و قرار گرفتن در کنار بیمه گذار بوده، اما از سوی دیگر نشان می دهد که تا چه اندازه در زمینه فرهنگ رانندگی و زندگی بی مسوولیت عمل می کنیم. براساس آمار بیمه مرکزی، رشد بالای 50.8 درصدی خسارت پرداختی، بیشتر ناشی از عملکرد رشتههای درمان، بدنه اتومبیل، حوادث راننده و آتش سوزی با سهم عمده در بازار (به ترتیب 43.4، 9.4، 3.6 و 2.5 درصد و در مجموع با 58.9 درصد سهم) و رشد بالای خسارت پرداختی در آنها معادل 56.5، 50.3، 61.4 و 81 درصد بوده است.
از درمان تا شخص ثالث
برای آنکه بی توجهی مردم به بیمه را مورد بررسی قرار دهیم، کافی است بدانیم سهم 4 رشته بیمه درمان، شخص ثالث-مازاد، زندگی و بدنه اتومبیل به ترتیب 46.5، 21.9، 11.8 و 4.9 درصد در مجموع 85.1 درصد از پرتفوی حق بیمه تولیدی در بازار است و 14.9 درصد بقیه حق بیمه به 12 رشته دیگر اختصاص دارد. این در حالی است که خسارت های عمده ای در این 12 رشته واقع می شود که زندگی مردم را تحت تاثیر قرار می دهد. البته بیشترین سهم از خسارت پرداختی در بازار بیمه همچنان به 4 رشته درمان، شخص ثالث-مازاد، زندگی و بدنه اتومبیل به ترتیب با 43.4، 27، 9.9 و 9.4 درصد در مجموع 89.7 درصد اختصاص دارد و 10.3 درصد بقیه خسارت در 12 رشته دیگر پرداخت شده است.
خسارت هایی که نمی دانیم
این میزان خسارت و خسارت پردازی نشان می دهد که تا چه اندازه در شرایط بحرانی قرار داریم. البته این آمارهای خسارت پردازی است و افراد بسیاری که از داشتن بیمه محروم بودند و خسارت های سنگینی را در نتیجه حوادث طبیعی و غیر طبیعی متحمل شده اند، هرگز در این لیست قرار ندارند.
بیمه نیازمند فرهنگسازی
این میزان از مشکلات نشان می دهد که باید مردم را به سوی بیمه جلب کنیم. مردم باید به اهمیت بیمه پی ببرند که البته تحقق این مهم نیازمند فرهنگسازی است. در این بین رسانه ها نقش برجسته ای دارند و باید از توان رسانه در انعکاس اخبار نهایت بهره را گرفت.
اهمیت جشنواره
مناسبت ها می توانند بهترین فرصت و ظرفیت باشند. قرار نیست بیمه ها صبر کنند تا یکی متولی شود، بلکه هر شرکت بیمه به فراخور توان و جایگاهی که برای خود احساس می کند، باید نسبت به فرهنگسازی بیمه اقدام کند. اما سوال اینجاست که چگونه می توان این مهم را محقق کرد. تفکر عجیب چانه زنی و تخفیف گرفتن در بین مردم نهادینه شده است. مردم اگر به چیزی نیاز نداشته باشند اما بدانند که با تخفیف ارایه می شوند، آن را می خرند. بیمه کوثر با روانشناسی درست از این باور مردم، اقدام جالب توجهی نشان داده و بهمناسبت 13 آذر ماه روز بیمه، جشنواره فروش بیمهنامه در رشتههای مختلف را به مدت 30 روز از 1 الی 30 آذر ماه سال جاری برگزار میکند.
تکریم با جشنواره کوثر
جشنواره فروش شرکت بیمه کوثر به مناسبت فرا رسیدن روز بیمه، در راستای تکریم بیمهگزاران، حمایت از شبکه فروش و جذب بیمهگزاران جدید در رشتههای باربری، آتشسوزی، مهندسی، مسوولیت، عمر و حوادث برگزار میشود. نکته جالب توجهی که بیمه کوثر در نظر گرفتن، جشنواره در عرصه هایی است که با استقبال کمتری رو به رو شده است. ارایه این تخفیف می تواند تبعات بسیار مثبتی داشته باشد و علاوه بر فرهنگسازی، آینده بیمه را نیز پر رنگ کند.