به گزارش پول نیوز، نزدیک به یک درصد جمعیت جهان در ایران سکونت دارند، در حالی که 7 درصد ذخایر جهان در ایران است. این حجم از ذخایر در مقابل این میزان جمعیت، حکایت از آن دارد که می بایست مردم ایران در بهترین شرایط معیشتی به سر ببرند. اما آمارها امیدوار کننده نیست و معیشت نامناسب مردم، بیانگر ناهماهنگی، ناکارآمدی و سومدیریت است. هنگامی که بیش از 50 درصد جمعیت زیر خط فقر قرار دارند و میزان بیکاری بنابر اعلام مرکز آمار نزدیک به 8 درصد اما در واقع بیش از 15 درصد است، یعنی باید بیش از اینها نگران باشیم.
بهره وری نامناسب
آنچه می تواند امیداور کننده باشد، میزان بهره وری است. آمارهای به بهرهوری نشان میدهد نرخ رشد بهرهوری در سه سال اخیر مثبت اما نزولی بوده و سازمان ملی بهرهوری اعلام کرده میزان رشد بهرهوری در بهار 1402 در کل اقتصاد حدود 4.7 درصد بوده است. نگاه دقیقتر به نحوه محاسبات نشان میدهد که نرخ محاسبه شده از طریق محاسبه میزان رشد شاخص تولید سرانه نهادههای تولید در اقتصاد به دست آمده است. بدین ترتیب اثر افزایش فیزیکی سرمایه و نیروی کار سادهسازی میشود و هر افزایشی در تولید رخ دهد، ناشی از بهبود بهرهوری نیروی کار در نظر گرفته میشود. البته این نحوه محاسبه میتواند گمراهکننده باشد، زیرا ممکن است افزایش تولید یک اقتصاد ناشی از بهبود روابط تجاری یا کاهش قیمت باشد. در این صورت افزایش تولیدات به دلیل افزایش مهارت و توانایی نیروی کار یا افزایش فیزکی نهادههای تولید نیست و از منبع دیگری تقویت شده است.
توجه به تولید داخل
از هنگامی که اقتصاد نفتی مورد انتقاد قرار گرفت، مقرر شد معادن جایگزین اقتصاد نفتی شوند، اما این مهم نیز بخوبی صورت نگرفته است. اگر بر اقتصاد مبتنی بر معادن تاکید شده، قرار نیست خام فروشی را در دستور کار قرار دهیم و چنانچه صادرات مواد معدنی مورد تاکید است، باید تبدیل به ارزش افزوده شود و در قالب ایجاد صنایع اصلی و پایین دستی، محصول نهایی به خارج صادر شود.
صنعت مس در رتبه اول
یکی از مهمترین بخشهایی که می تواند تحولات چشمگیری در عرصه تولید و اقتصاد رقم بزند، صنعت مس است. ایران با داشتن ذخایر غنی مس، در رتبه پنجم مس جهان قرار دارد، اما قرار نیست مس را از دل معادن استخراج کنیم و به صورت خام صادر کنیم، بلکه باید پس از تغییرات اساسی، مس را به صورت محصول نهایی به خارج از کشور صادر یا در داخل مصرف کنیم.
تولید مفتول مس
یکی از محصولات مس، مفتول است که کاربردهای بسیاری دارد. شرکت ملی صنایع مس ایران با توجه به رویکرد ویژه ای که در زمینه تولید دارد، خام فروشی را تعطیل کرده و تولید محصولات را در دستور کار قرار داده که یکی از آنها، مفتول های مسی است. شرکت ملی صنایع مس ایران اعلام کرد با تولید حدود ۲۰ هزار تن مفتول مسی، رکورد جدیدی را در کارنامه عملکرد ۷ ماهه سال جاری خود به ثبت رسانده است. شرکت ملی صنایع مس ایران، با رشد ۶۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته توانسته به این رکورد دست یابد.
ثبت رکورد جدید
این آمارها زمانی باعث دلگرمی می شود که بدانیم عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران نشاندهنده بهبود ظرفیت تولید است، بهبودی که ثبت یک رکورد جدید در تولید مفتول مسی از زمان راهاندازی مجدد کارخانه را رقم زده که در دوره هفتماهه نخست سال جاری حاصل شده است. شرکت ملی صنایع مس ایران با تولید سالانه ۱۳۰ هزار تن مفتول مسی، علاوه بر ایجاد ارزش افزوده بر روی محصول کاتد مس، به نیاز صنایع مختلف کشور به این محصول مهم پاسخ میدهد.
«ملی مس» همچنان پیشتاز
عملکرد شرکت ملی صنایع مس توانسته آمارهای بسیاری را جابجا کند که یکی از آنها، تحولاتی است که در بازار سرمایه رقم خورد است. آمار معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نشان می دهد در هفته منتهی به ۱۸ آبان ماه بالغ بر ۲ میلیون و ۷۸۵هزار تن انواع کالا و محصول به ارزش ۳۳هزار میلیارد تومان معامله شد که ارزش معاملات ۱۰ شرکت برتر به بیش از ۱۴/۹هزار میلیارد تومان رسید.
رتبه نخست
برای آنکه عملکرد شرکتهای فعال در فرابورس را مورد بررسی قرار دهیم، نیاز به بررسی های گسترده نیست بلکه قرار گرفتن شرکت ملی صنایع مس ایران در رتبه نخست، بیانگر توانمندی و مدیریت مناسب این شرکت است. بازار فرابورس اعلام کرده شرکت ملی صنایع مس ایران با معامله ۵ هزار و ۶۷۷ تن اکسید مولیبدن، سولفور مولیبدن، کنسانتره فلزات گران بها و انواع مس به ارزش ۳هزار و ۳۳۴ میلیارد تومان در رتبه نخست ایستاد. این عملکرد نشان می دهد که بخش قابل توجهی از نماد سبز بورس، به همت شرکت ملی صنایع مس ایران است.