به گزارش پول نیوز ، مدیریت کشور به اشکال گوناگون صورت می گیرد که تولید و تامین نیازها در صدر آن قرار دارد. هر بخشی از نیازها که از عهده ظرفیت های داخلی برنیاید، ناچار به واردات و استفاده از ظرفیت کشورهای خارجی است. این یک روال معمول است، اما وقتی کشور با انواع تهدیدها و تحریم ها رو به رو باشد و امکان معاملات و مراودات نباشد، شرایط بسیار سخت و شکننده می شود.
نیروهای متخصص داخلی
شرایط تحریم دو راهکار پیش پای کشور باقی می گذارد، اول اینکه به هر شرایطی تن بدهیم و تسلیم شویم تا اجازه واردات کالاهای مورد نیاز را بگیریم، دوم اینکه به توان داخلی اعتماد کنیم و هر آنچه نیاز داریم، از نیروهای متخصص و با انگیزه داخلی مطالبه کنیم، رویکردی که اکنون در کشور با جدیت دنبال می شود و با بهره گیری از شرکتهای دانش بنیان یا نیروهای متخصص و با انگیزه شاغل در کارخانه ها، به موفقیت های چشمگیری دست یافته ایم.
تعویض کوره
با نگاهی به گذشته، به عمق فاجعه پی می بریم و متوجه می شویم به اشکال گوناگون از جنگ نظامی تا تهاجم فرهنگی تهدید شدیم، اما به جای تسلیم، مقاومت کردیم و از همه این موانع سربلند بیرون آمدیم و همچنان در این مسیر با قدرت گام برمی داریم. اکنون نیز اتفاق درخشانی رخ داده به نوعی که ذوب آهن اصفهان اعلام کرد با عنایت به برنامه راه اندازی کارگاه PCI ، تعویض موتور اسموک فن در کوره بلندها به عنوان یک اقدام تحولی در دستور کار قرار گرفت. موتوری با قدرت بالا که فرایند آماده سازی پودر زغال را فراهم می آورد. البته اقدام ساده ای نیست و نحوه تعویض این موتور و اَهم دستاوردهای تحقق یافته می تواند این گام بلند را توصیف کند.
ناجوانمردی چینی ها
همواره از اعتماد به کشورهای دیگر لطمه خورده ایم و هیچ تفاوتی هم نمی کند، تجربه تلخ گذشته نشان داده شرق و غرب همواره به نگاه قهرآمیز با ایران رو به رو شده و هیچکدام پای تعهداتشان نمانده اند مگر آنکه باج کلانی از ایران بگیرند، اتفاقی که بار دیگر شاهد آن هستیم به نوعی که مهدی زارعان معاون تجهیزات برق مدیریت کوره بلند ذوب آهن اصفهان با اشاره به اینکه موتور اسموک فن با قابلیت مکش حدود 40 تن پودر زغال به ازای هر تن چدن و تزریق به کوره بلندها، از جمله کلیدی ترین اجزای کارگاه PCI محسوب می شود گفت: شرکت چینی ساینو استیل به عنوان پیمانکار این پروژه، موتور را بدون ارائه دستورالعمل های فنی و آموزش، در سال های گذشته به ذوب آهن اصفهان تحویل داد و قطع همکاری کرد.
روند مدیریت بحران
تا زمانی که موتور اسموک فن چینی کار می کرد، مشکلی نبود، اما مشکلات فنی باعث شد به چالش جدی پی ببریم که معاون تجهیزات برق مدیریت کوره بلند ذوب آهن اصفهان در تشریح روند مدیریت این بحران گفت: اشکالات این موتور در قالب یک گزارش جامع به مدیر کوره بلند ارائه شد و با حمایت های بسیار خوب ایشان و در ادامه بهره گیری از تجهیزات موجود در این مجتمع عظیم صنعتی، موتور اسموک فن جدید مطابق با شرایط بومی کارخانه آماده شد و در مدار تولید قرار گرفت و پس از گذشت مدتی از بهره برداری، بدون وقفه فعال است. وی در تشریح عملکرد این دستگاه گفت: زغال آنتراسیت در مقیاس 80 میکرون داخل آسیاب های مخصوص پودر شده و سپس درون این موتور قرار می گیرد و در ادامه با ورود به بک فیلترها و بونکرها از طریق فشار هوا به داخل کوره بلند تزریق می شود.
تعویض با 50 درصد هزینه خارجی
بزرگترین چالشی که همواره مطرح می شود، گران بودن نمونه ایرانی در مقایسه با مشابه خارجی است اما زارعان گفت: بهره گیری از توان داخل برای به ثمر رسیدن این طرح که اجرای آن پایان سال جاری تخمین زده شده بود، اواسط شهریورماه امسال به ثمر نشست. وی در توضیح هزینه بری آن گفت: خرید این موتور از سایر کشورها هزینه ای بالغ بر 24 میلیارد تومان و ارسال آن به کارخانه وقفه بسیار طولانی را ایجاد می کرد، لذا در راستای تامین مطمئن و به صرفه آن، بر اساس پیگیری های انجام شده در داخل کارخانه و بررسی موتورهای موجود با همکاری بسیار خوب بخش برق مدیریت آگلومراسیون و برگزاری جلسات فنی با حضور نمایندگان مدیریت های امورفنی و برنامه ریزی تولید و تولید و توزیع برق، تصمیم بر جایگزینی موتور اسموک فن موجود(ساخت کشور چین) گردید، که متناسب با شرایط کارگاه و تدوین دستورالعمل های مورد نیاز با دور 1000 و صرف هزینه 50 درصدی آماده سازی و جایگزین شد.
مشکلات اسموک فن
بی شک مشکلات و خرابی اسموک فن چینی دلایل خاص خودش را دارد اما سهل انگاری هیچ نقشی نداشته که احمدرضا پریشانی مهندس تجهیزات برق در این رابطه گفت: افزایش شدید دما، ابتدا موتور اسموک فن یک و پس از مدتی موتور دوم را از مدار خارج کرد. وی افزود: عوامل موثر بر تخریب موتور مانند دما، ارتعاشات، جریان های راه اندازی و شرایط استارت شناسایی و تحت کنترل شدید قرار گرفت و بعضاً از منابع موجود در آرشیو به منظور ثبت وقایع و تدوین برنامه های جدید و بازدارنده در سیستم کنترل اصلی نیز استفاده شد و در بخش هایی که حفاظت های شدیدتر نیاز بود، اینترلاک های مراقبتی و رعایت ترتیب ها راه اندازی و الگوریتم استارت پیاده سازی شد. وی افزود: از طریق محاسبات سیالات و برآورد نتایج و در ادامه توجه به نقاط کار مطلوب سیستم، سرعت کار اسموک فن نیز اصلاح شد و در ناحیه قابل قبولی قرار گرفت و نهایتاً موتور اسموک فن داخل جایگزین شد.