رشد ۳۲ درصدی درآمدهای مشاع نشان می دهد

بانک صادرات ایران، الگوی بانکداری موفق و کارآمد

به گزارش پول نیوز ، مدتهاست نگاه مردم به نظام بانکی، نگاه مبتنی بر پرداخت تسهیلات و گرفتن بهره سنگین از این تسهیلات است. نگاه غلط مردم بر این پایه استوار است که بانکها با بهره های سنگینی که از تسهیلات دریافت می کنند، بدین اندازه رشد کرده اند، باوری که ناشی از نبود تسلط و آگاهی به عملکرد بانک است. بدلیل سوتفاهم و برداشت های اشتباه، همواره بر شفاف سازی تاکید می شود تا مردم به نقش واقعی نظام بانکی پی ببرند.

بررسی عملکرد

برای آنکه بدانیم بانکها از چه راههایی کسب درآمد می کنند و چه نقشی در رونق اقتصادی دارند، کافی است بیلان بانکها را مورد بررسی قرار دهیم تا بدانیم درآمدهای بانکی از چه منابعی تامین می شود و بانکها تا چه اندازه در روغنکاری اقتصاد کشور نقش دارند.

رشد 32 درصدی

یکی از بانکهای مطرح کشور که سود کلانی بدست آورده و در بخشهای گوناگون کشور نقش آفرین بوده، بانک صادرات ایران است. بانک صادرات ایران اعلام کرد؛ مجموع درآمدهای عملیاتی بانک صادرات ایران در دوره پنج ماهه نخست سال جاری نسبت به دوره پنج ماهه نخست سال گذشته با رشدی ۳۲ درصدی همراه شد و از ۲۸۲ هزار و ۵۱ میلیارد و ۳۲۶ میلیون ریال به ۳۷۴ هزار و ۴۵۱ میلیارد و ۳۷۶ میلیون ریال افزایش یافت.

رشد تسهیلات و کارمزد

بی شک تسهیلات پردازی نقش تعیین کننده ای در کسب درآمد برای بانک دارد. اگرچه انتقادهای بسیاری نسبت به تسهیلات پردازی بانکها صورت می گیرد، اما مردم بدنبال دریافت تسهیلات هستند و سعی می کنند نیازهای خود را با دریافت تسهیلات تامین کنند. بانک صادرات نیز در این عرصه بسیار توانمند عمل کرده و درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی بانک صادرات ایران در دوره پنج ماهه نخست ۱۴۰۳ نسبت به پنج ماه نخست ۱۴۰۲ با رشدی ۴۱ درصدی و درآمد حاصل از محل کارمزدهای آن نیز با رشدی ۴۰ درصدی همراه شد.

همچنین بخوانید  عزم بانک صادرات در مبارزه با بی‌سوادی

درآمد کلان از سرمایه گذاری

آن بخش از عملکرد بانک که برای مردم شناخته شده نیست و نسبت به آن بیگانه هستند، سود ناشی از سرمایه گذاری است. سود ناشی از سرمایه گذاری بانک صادرات ایران، عدد قابل توجهی است به نوعی که در دوره پنج ماهه نخست ۱۴۰۳ از محل سرمایه‌گذاری‌های خود، درآمدی ۳۱ هزار و ۹۵۰ میلیارد و ۶۳۴ میلیون ریالی را کسب کرد، در حالی که در دوره پنج ماهه نخست منتهی به مرداد ۱۴۰۲ درآمد این بانک از محل سرمایه‌گذاری‌های آن معادل با ۳۸ هزار و ۷۴۰ میلیارد و ۱۶۷ میلیون ریال بود. از آنجا که نظام بانکی از بنگاهداری منع شده، سرمایه گذاری مهمترین ابزار بانک برای استفاده از سپرده هاست. این میزان سود نشان می دهد که بانک صادرات تا چه اندازه در عرصه های تولید و رونق بورس تاثیرگذار بوده است.

درآمد ناشی از اوراق

از آنجا که دولت در تمامی سالهای گذشته با کسری بودجه رو به رو بوده، ناچار است به روشهای گوناگون از جمله اوراق بدهی این بحران را مدیریت کند. اوراق بدهی اسنادی است که دولت هر کشوری برای تامین منابع مالی مورد نیاز طرح‌ها و پروژه‌ها یا تامین کسری بودجه خود منتشر می‌کند. این اوراق به زبان ساده به عنوان یک نوع وثیقه مالی شناخته می‌شود که نشان‌دهنده تعهد به پرداخت مبلغی مشخص است. اگرچه بانک صادرات ایران در دوره پنج ماهه نخست سال گذشته از محل سپرده‌گذاری خود هیچگونه درآمدی را کسب نکرد، اما در دوره پنج ماهه نخست سال جاری از محل اوراق بدهی خود درآمد ۲ هزار و ۵۸۲ میلیارد و ۷۰۷ میلیون ریالی را بدست آورد.

درآمد کارمزد

یکی از مهمترین درآمدهای بانک، درآمد درآمد ناشی از کارمزد است. کارمزد بیانگر درصد استفاده از خدمات بانکی است و هرچقدر میزان آن بیشتر باشد، بیانگر تراکنش بیشتر بانک است. البته بانک صادرات ایران اعلام کرده درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی بانک صادرات ایران تا پایان مرداد ماه ۱۴۰۳، ۸۱ درصد از کل درآمد عملیاتی این بانک و در پنج ماه نخست سال گذشته ۷۶ درصد از کل درآمد عملیاتی این بانک را به خود اختصاص داد. همچنین درآمد حاصل از محل کارمزدها در پنج ماهه نخست سال جاری، ۹ درصد از کل درآمد عملیات بانک صادرات ایران و در پنج ماهه نخست سال گذشته، ۸ درصد بوده است.

تسهیلات اعطایی در اوج

بانکها نقطه امید تامین نقدینگی مردم هستند که به اشکال گوناگون صورت می گیرد. از آنجا که دولت سیزدهم در کنترل تورم ناتوان بود، قیمت ها روند صعودی را در پیش گرفت و تورم 45 درصدی دستاورد این میزان از سومدیریت بود. تورم و گرانی باعش کاهش شدید ازدواج و فرزندآوری شد و از سوی دیگر افزایش آمار طلاق را رقم زد. به همین دلیل پرداخت تسهیلات تکلیفی در قالب اشکال گوناگون وام  ازدواج، فرزندآوری، پیش پرداخت اجاره خانه و مواردی دیگر به بانکها تکلیف شد، تسهیلاتی که پرداخت می شد اما سودی برای بانک به غیر از کارمزد نداشت. با این وجود تراز مثبت عملیاتی بانک صادرات ایران در مردادماه سال جاری نیز با کسب درآمد 64 هزار و 317 هزار میلیارد ریالی از محل تسهیلات اعطایی، به بیش از  6000 میلیارد ریال رسید. همچنین مجموع درآمد تسهیلات اعطایی بانک در 5 ماهه منتهی به پایان مردادماه سال جاری نیز به بیش از 305 هزار و 161 هزار میلیارد ریال افزایش یافت.

 

اشتراک‌گذاری

لینک کوتاه:

دیزل
بانک توسعه صادرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار