به گزارش پول نیوز ، براساس اعلام گمرک، صادرات محصولات فولادی و مصنوعات در 5 ماهه نخست سال از ۲ میلیارد و ۵۶۶ میلیون دلار گذشت.
میزان وزنی صادرات محصولات فولادی و مصنوعات آن ۴ میلیون و ۹۷۹ هزار تن بوده است.
بر اساس این گزارش، عمدهترین اقلام صادراتی در گروه کالایی محصولات فولادی و مصنوعات آن در ۵ ماهه ۱۴۰۳، عبارتاند از شمش از آهن و فولاد با ۶۵۱ میلیون دلار، میلگرد با ۴۵۵ میلیون دلار، ورق فولادی ۲۱۰ میلیون دلار، لوله یا پروفیلهای توخالی از فولاد ۱۴۰ میلیون دلار و محصولات نیمه تمام از آهن یا فولاد با ۱۳۵ میلیون دلار عمدهترین اقلام صادراتی در گروه محصولات فولادی و مصنوعات آن را دارا بودند.
بر اساس این گزارش، در مدت یادشده ۵ قلم مورد اشاره در مجموع ۱.۶ میلیارد دلار از ارزش کل صادرات محصولات فولادی و مصنوعات آن را به خود اختصاص دادند.
این درحالی است که مازاد عرضه محصولات کنسانتره سنگ آهن و گندله در سال ۱۴۰۲ در زنجیره فولاد قابل توجه بود. این مسئله منجر به جهش صادرات این محصولات در سال ۱۴۰۲ گردید. در این سال بیش از ۷/۶ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن و ۴/۱۰ میلیون تن گندله صادر شده که به ترتیب رشد ۶۲۱ و ۸۴ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۱ تجربه نموده اند. افزایش ۷۱ درصدی صادرات آهن اسفنجی حاکی از ۵/۱ میلیون تن صادرات این محصول در سال گذشته است. در مقابل فولاد میانی با نرخ رشد ۳/۶ درصدی و با حجم ۸/۷ میلیون تنی کمترین افزایش حجم صادرات را به خود اختصاص داده است.
مجموع صادرات محصولات زنجیره پایین دستی کشور در سال ۱۴۰۲ در حدود ۶/۳ میلیون تن بوده که ۸۶ درصد از آن به محصولات طویل فولادی اختصاص داشته است. عراق مقصد صادرات بیش از ۵۸ درصد از محصولات صادراتی زنجیره پایین دستی فولاد در سال ۱۴۰۲ بوده است.
در سال ۱۴۰۲ همچنان شاهد واردات قابل توجه محصولات فولادی در بخش زنجیره پایین دستی بودهایم. در سال گذشته ورود حدود ۷/۱ میلیون تن محصولات پایین دستی به کشور ثبت شده که نسبت به دوره مشابه سال قبل نشان از افزایش ۴۲ درصدی میدهد. سبد محصولات زنجیره پایین دستی ایران شامل ۸۲ درصد محصولات تخت و ۱۸ درصد محصولات طویل فولادی است. نزدیک به ۶۶ درصد از حجم واردات محصولات تخت فولادی به ورقهای سرد و گرم و مابقی به محصولات پوششدار و ضدزنگ اختصاص دارد. در بخش واردات محصولات طویل فولادی، لولهبدون درز همچنان بزرگترین سهم از حجم واردات این بخش را در اختیار دارد. متوسط ارزش هر واحد صادرات محصولات فولادی تخت ۶۳۳ دلار بر تن بوده در حالیکه این عدد برای واردات محصولات تخت فولادی ۱۰۸۲ دلار بر تن است. این معیار برای محصولات طویل فولادی ۵۷۹ و ۱۴۵۵ دلار بر تن به ترتیب برای صادرات و واردات این محصولات است. بنابراین محصولات وارداتی زنجیره فولاد از ارزش افزوده بسیار بیشتری در مقایسه با محصولات صادراتی برخوردار هستند.به طور کلی مجموع ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور در سال ۱۴۰۲ در حدود ۲/۸ میلیارد دلار بوده در حالیکه ارزش واردات این محصولات معادل ۹/۱ میلیارد دلار گزارش شده است.