به گزارش پول نیوز ، با توجه به افزایش جمعیت شهرها و احداث ساختمان ها و آپارتمان های بلند، نصب آسانسورهای ایمن در آن ها یک ضرورت محسوب می شود. با وجود آسانسورها، افرد به راحتی می توانند به طبقات مختلف ساختمان دسترسی پیدا کرده و جابجایی برای آن ها کاری دشوار و پرزحمت نخواهد بود. اما برای آن که سیستم آسانسور در هر ساختمانی نصب و راه اندازی شود، باید قوانین و مقرراتی رعایت شود. این قوانین و مقررات ناظر بر ایمنی و کارایی سیستم آسانسور هستند. به این منظور در این مطلب به بررسی قوانین و مقرراتی پرداخته ایم که ضروری است برای نصب آسانسور در ساختمان رعایت شوند.
قوانین نصب آسانسور در ساختمان ها
-
نصب آسانسور در ساختمان های بالای سه طبقه
در ساختمان های در حال ساخت که بیش از سه طبقه خواهند داشت، نصب آسانسور مناسب، ضروری است. در ساختمان های قدیمی و فاقد آسانسور، برای نصب آسانسور، باید ابتدا مهندسان از ساختمان بازدید کرده و شرایط آن را برای این کار مورد بررسی کارشناسی قرار دهند.
-
نصب آسانسور هیدرولیکی
در ساختمان هایی که مکان مشخصی برای نصب آسانسور وجود ندارد، باید در آن آسانسور هیدرولیکی نصب و راه اندازی شود. زیرا این نوع آسانسور به دلیل ساختار و طراحی خاص خود، می تواند در فضاهای کوچک و محدود، نصب و راه اندازی شود.
-
مسئولیت رسیدگی به نصب آسانسور
در ساختمان های مسکونی، متقاضی یا مالک ساختمان مسئولیت دارد به امور مربوط به تخریب و آماده سازی ساختمان به منظور نصب آسانسور رسیدگی کند. همچنین وی باید مسئولیت های قانونی و ایمنی دستگاه را پس از نصب برعهده بگیرد.
-
اخذ رضایت از ساکنان ساختمان
یکی از شروط مهم برای نصب آسانسور در ساختمان، اخذ رضایت از تمامی ساکنان برای انجام این کار است. طبق ماده 23 قانون تملک آپارتمان ها، به منظور نصب آسانسور رضایت کامل صاحبان تمام واحدها الزامی است و آن ها باید به میزان سهم خود در هزینه های نصب آسانسور مشارکت داشته باشند. رضایت ساکنان برای نصب آسانسور باید به شکل کتبی و رسمی به ثبت برسد تا از ایجاد مشکلات حقوقی در آینده جلوگیری شود. همچنین اگر ساکنان طبقات پایین تر مخالف نصب آسانسور باشند، ساکنان طبقات بالا می توانند مطابق با قوانین شهرداری، نسبت به نصب دستگاه در ساختمان اقدام کنند.
-
وجود فضای مورد نیاز
یکی از قوانین نصب آسانسور، وجود فضای کافی برای این کار در ساختمان است. آسانسورهای مختلف با توجه به نوع و ظرفیت، حداقل فضای نصب متفاوتی نیاز دارند. برای مثال آسانسورهای سه، چهار و پنج نفره به ترتیب به 0.6، 0.8 و یک متر مربع فضای نصب نیاز دارند. علاوه بر این، در ساختمان های قدیمی به دلیل در نظر نگرفتن فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور، ممکن است نیاز به ایجاد تغییراتی در ساختمان به منظور بازسازی آن وجود داشته باشد تا فضای کافی برای نصب سیستم فراهم شود.
-
بررسی ساختمان از نظر کارشناسی
پیش از اقدام برای نصب آسانسور، ضروری است تا ساختمان توسط یک کارشناس ماهر و مجرب مورد بررسی قرار گیرد. کارشناس در این بررسی، مقاومت ساختمان، محل نصب سیستم و امکان سنجی فنی آن را مورد ارزیابی قرار می دهد. کارشناس در این بررسی، باید مطمئن شود که ساختمان می تواند بار و فشار حاصل از آسانسور را تحمل کند. همچنین در طی این بررسی، کارشناس مشخصات فنی آسانسور و نیازهای مربوط به محل نصب آن را مورد توجه و بررسی قرار می دهد.
-
اخذ مجوزهای لازم
پس از آن که رضایت ساکنان، کسب و بررسی های کارشناسی انجام شد، نوبت به اخذ مجوزهای لازم از شهرداری و مراجع ذی ربط می رسد. این مجوزها مربوط به تاییدیه های فنی و ایمنی بوده و نشان دهنده این هستند که آسانسور طبق استانداردها و الزامات ملی نصب خواهد شد. بدون اخذ مجوزهای لازم، نصب آسانسور عملی غیر قانونی تلقی شده و برای مدیر یا مالک ساختمان و حتی ساکنان مشکلات حقوقی و مالی به وجود خواهد آورد.
-
نصب آسانسور مطابق با استانداردها
آسانسور باید مطابق با استانداردها و مقررات مربوطه نصب و راه اندازی شود. این استانداردها را نهادهای ذیربط وضع کرده و مربوط به مسائل فنی، ایمنی و بهداشتی هستند که رعایت آن ها در تمامی مراحل نصب دستگاه الزامی است. برای مثال در استانداردهای ایمنی، نصب تجهیزاتی از قبیل سنسورها و ترمزهای ایمنی، کلیدهای توقف اضطراری، سامانه های هشدار و غیره در هنگام نصب آسانسور باید انجام شود. با رعایت این استانداردها، علاوه بر حفظ ایمنی کاربران، طول عمر آسانسور نیز افزایش می یابد.
-
امکان دسترسی تمام افراد
طبق استانداردهای بین المللی برای طراحی آسانسور، به هنگام نصب دستگاه باید به گونه ای عمل شود که تمامی افراد از جمله معلولین حرکتی بتوانند به راحتی به آن دسترسی داشته باشند. علاوه بر این، پنل کلیدهای آسانسور باید به گونه ای طراحی و تعبیه شود که افراد مختلف از جمله معلولین امکان دسترسی و استفاده آسان از آن را داشته باشند.
-
بیمه مسئولیت آسانسور
پس از نصب و راه اندازی آسانسور، باید نسبت به خرید بیمه مسئولیت آسانسور اقدام شود. با این که خرید این بیمه نامه اجباری نیست، اما در صورت بروز حادثه برای هر یک از کاربران در حین استفاده از آسانسور، مسئولیت آن برعهده مالک یا مدیر ساختمان است. بیمه مسئولیت آسانسور هزینه های مربوط به دیه فوت، دیه نقص عضو و هزینه های درمان اشخاص را پوشش می دهد. بنابراین خرید بیمه آسانسور می تواند با پوشش خسارات جانی و مالی در اثر وقوع حوادث، از گرفتاری های بعدی مدیر یا مالک ساختمان به دلیل مسئولیت وی جلوگیری می کند.
-
اخذ گواهی استاندارد اولیه آسانسور
استاندارد اولیه آسانسور، مجموعه مقررات و الزاماتی است که باید در طراحی، تولید و نصب آسانسورها رعایت شود. این نوع استاندارد به منظور حفظ ایمنی، کارایی و دوام آسانسورها وضع شده است. برای دریافت گواهی این استاندارد، کارشناس سازمان استاندارد در محل حاضر شده و سیستم آسانسور را از نظر معیارهای عملکرد و ایمنی مورد بازرسی و کنترل قرار می دهد. سپس در صورت وجود این معیارها و نبود مشکل خاصی، استاندارد آسانسور را تایید می کند. گواهی آن نیز پس از طی مدت کوتاهی به کارفرما ارسال می شود. طبق قانون اخذ گواهی استاندارد اولیه به منظور بهره برداری از آسانسور الزامی است. همچنین دریافت گواهی پایان کار ساختمان، منوط به اخذ گواهی استاندارد اولیه آسانسور است.
-
نصب آسانسور بدون مجوز
طبق قانون، آسانسورهایی که بدون مجوزهای لازم، در ساختمان نصب و راه اندازی می شوند، تحت پوشش بیمه حوادث قرار نمی گیرند. همچنین در زمان فروش ساختمان، مشکلات حقوقی برای مالک یا مدیر ساختمان ایجاد شده و خسارت های مربوطه را باید پرداخت کند.
کلام پایانی
برای نصب هر آسانسوری در ساختمان های مختلف، باید قوانین و مقرراتی رعایت شود. رعایت این قوانین و مقررات باعث کارایی بهتر و ایجاد ایمنی کافی دستگاه به هنگام استفاده از آن می شود. در این خصوص شرکت اوکسین لیفت، یکی از شرکت های با سابقه و معتبر در صنعت آسانسور است که انواع آسانسور را پس از تولید، با رعایت قوانین و مقررات مربوطه، نصب و راه اندازی می کند. متخصصان شرکت اوکسین لیفت می کوشند تا آسانسورها را طبق استانداردهای روز، نصب و راه اندازی کنند؛ تا از این طریق، کارایی و ایمنی آن ها تضمین شود. این شرکت تلاش می کند تا با همکاری مالکان و مدیران ساختمان ها، آسانسورها را پس از اخذ مجوزهای لازم و با رعایت قوانین و مقررات مربوطه نصب و راه اندازی کند.