به گزارش پول نیوز، هر بنگاه اقتصادی با هدف کسب سود فعالیت می کند، اما هنگامی که بنگاه اقتصادی در بازار سرمایه وارد شود، نظارت مستمری بر آن بنگاه صورت می گیرد. درنتیجه بنگاه اقتصادی علاوه بر نظارت حسابرس قانونی، زیر نظر سهامداران قرار می گیرد. این نظارت لازم نیست از سوی سهامداران کلان اعمال شود، بلکه یک نفر با داشتن کمترین میزان سهم، می تواند عملکرد بنگاه اقتصادی را زیر نظر داشته باشد، مهمتر آنکه سهامدار می تواند بنگاه اقتصادی را مورد بازخواست قرار دهد و مدیریت موظف به پاسخگویی است.
بنگاه اقتصادی فعال در بازار سرمایه باید از شفافیت بالایی برخوردار باشد و عملکرد آن به صورت مستمر در اختیار سهامداران قرار گیرد. هرچقدر بنگاه اقتصادی بسته ترعمل کند، اعتماد خود را به فعالان بورس از دست می دهد و کار بجایی می رسد که نگرانی سهامداران از زیانده بودن بنگاه اقتصادی شدت می گیرد که در نتیجه عرضه سهام و پایین آمدن قیمت سهام را رقم می زند.
یکی از مهمترین سهامی که در بازار سرمایه عرضه می شود، مربوط به بانکهاست. بانکها به پشتوانه گردش مالی بسیار و نقش آفرینی در بنگاهداری، جایگاه قابل توجهی در بازار سرمایه دارند. بنگاههای اقتصادی بسیاری در اختیار بانکها قرار دارد که هیچ سرمایه داری از عهده خرید آن بر نمی آید. جالبتر آنکه این بنگاههای اقتصادی به اندازه ای بزرگ و تاثیرگذار هستند که به صورت مستقل در بانکها فعال هستند، به نوعی که این بنگاههای اقتصادی می توانند در اقتصاد کشور نقش افرین باشند.
یکی از بانکها که در عرصه اقتصادی تاثیرگذار هستند، بانک صادرات ایران است. بانک صادرات ایران بسیار توانمند عمل کرده و توانسته در سبزماندن شاخص بورس بخوبی عمل کند. این بانک با سرمایه 21.5 هزار میلیارد تومانی، برای شفاف سازی و جلب رضایت مشتریان و سهامداران، صورت های مالی حسابرسی نشده سه ماه نخست سال جاری را منتشر کرد.
عملکرد سه ماهه بانک صادرات ایران با نماد «وبصادر» به اندازه ای موثر عمل کرده که در این دوره به 27 ریال سود به ازای هر سهم رسیده است. برای آنکه اهمیت این سوددهی را درک کنیم، کافی است بدانیم سود 27 ریالی در حالی رقم خورده که نسبت به سود 17 ریال مدت مشابه سال قبل، رشد 59 درصدی را رقم زده است.
نکته جالب توجه افزایش چشمگیر سود خالص است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 56 درصد بیشتر شده و از 373.3 میلیارد تومان به 581.4 میلیارد تومان رسیده است.
بزرگترین چالش بانکها، چالشهایی است که هنگام پرداخت تسهیلات شاهد هستیم. تسهیلاتی که اصل و اقساط آن پرداخت نشده یا دریافت کنندگان تسهیلات به عنوان ابر بدهکار بانکی در تعقیب دستگاه قضا یا در زندان ها بازداشت شده اند. این وضعیت، حکایت از آن دارد که رانت و فساد بسیاری هنگام پرداخت تسهیلات رقم می خورد. اما بانک صادرات ایران بدرستی درخشیده به نوعی که خالص درآمد تسهیلات اعطایی بانک در سه ماهه ابتدال 1403 با رشد 44 درصدی به 5 هزار میلیارد تومان افزایش یافت و خالص درآمد کارمزد نیز به 1.3 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به 1.05 هزار میلیارد تومان مدت مشابه سال قبل، 32 درصد رشد ثبت کرده است.
جمله رهبر انقلاب مبنی بر اینکه «بانکها غلط می کنند بنگاهداری کنند» دست بانکها را در بخش سرمایه داری بست اما قرار نیست بانکها دست روی دست بگذارند. اتفاق بسیار مبارکی که بانکها انجام می دهند، سرمایه گذاری در بازار سرمایه است، اقدامی که باعث رونق و کسب درآمد بیشتر بانکها می شود. از سوی دیگر بانکها با خرید سهام، نقدینگی را در مسیر تولید به جریان می اندازند که نه تنها تولید را رقم می زنند، بلکه سرمایه را به سوی فعالیت های مولد سالم به جریان می اندازند.
بانک صادرات ایران در رابطه با سرمایه گذاری در بازار سرمایه نیز بخوبی عمل کرده به نوعی که در سه ماهه ابتدای سال جاری، سود خالص سرمایهگذاری بانک با بیش از 3000 درصد رشد به 1.1 هزار میلیارد تومان فراتر رفت و جمع درآمدهای عملیاتی بانک نیز با 55 درصد افزایش، از 9 هزار میلیارد تومان گذشت.