به گزارش پول نیوز ،
بی شک راه آهن ایمن ترین و جذاب ترین سیستم حمل و نقل است که پیشینه ای دیرینه دارد. نخستین راه آهن ایران به دوره قاجار در سال ۱۲۲۷ خورشیدی باز می گردد که در مسیر رشت به بندر پیربازار و بندر انزلی رفت و آمد می کرد. البته همچنان بقایای این مسیر در مسیر رشت به پیربازار و یک لوکوموتیو بخار آن دوران در محوطه اداره کل بنادر استان گیلان وجود دارد. با وجود این پیشینه، بسیار تاسف آور است که تا چند سال گذشته وابستگی به ریل وجود داشت و بدتر اینکه شاهد واردات واگن و لکوموتیو نیز هستیم. البته برای خودکفایی در تولید واگن اقدامات چشمگیری صورت گرفته است.
وابستگی به واردات ریل
اگر از وابستگی و ناتوانی در خودکفایی تولید واگن و لکوموتیو تعجب کنیم، شاید بدلیل تنوعی که در مواد کاربردی و طراحی آن وجود دارد، تا حدودی توجیه پذیر باشد، اما وابستگی به ریل به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست. در حالی که تکنیسین های برجسته ای در کشورمان وجود دارد که می توانند در شناسایی آلیاژ ریل بخوبی اقدام کنند و کارخانه های فولاد سازی بزرگی همچون ذوب آهن اصفهان که پیشینه قابل توجهی در تولید آهن و ریل دارد، واردات ریل همچنان جای بحث و انتقاد داشته باشد.
گام بزرگ ذوب اهن اصفهان
در حالی که ناتوانی در تولید ریل پاشنه آشیل صنعت راه آهن بشمار می رفت، ذوب آهن اصفهان به این عرصه ورود کرد و توانست ریل هایی با کیفیت تولید کند. این ریل ها در ابتدا با کارشکنی راه آهن و مترو رو به رو شد، اما کیفیت ریل ذوب آهن اصفهان بهانه را از مترو و راه آهن گرفت و کار بجایی رسید که وابستگی به ریل خارجی یا واردات آن منتفی شد، زیرا ذوب آهن توانست پاسخگوی نیاز داخل باشد و به مرور زمان با گسترش کیفیت و تولید، در کانون توجه مترو و راه آهن قرار گیرد.
رضایت کامل از ریل ذوب آهن اصفهان
برای آنکه نقش ذوب آهن اصفهان را بدانیم، می توان به سخنان مدیرعامل هلدینگ تخصصی راه و شهرسازی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا توجه کرد. محمدرضا رحمانی گفت: به منظور تامین ریل مورد نیاز پروژه های راه آهن سراسری و متروها، مذاکرات بسیار خوبی را از گذشته با ذوب آهن اصفهان آغاز کردیم و این مجتمع عظیم صنعتی نیز منابع ریلی بسیار خوبی را در اختیار هلدینگ تخصصی راه و شهرسازی قرار داد.
بیشتر بخوانید:
رضایت قرارگاه خاتم
مدیرعامل هلدینگ راه و شهرسازی قرارگاه خاتم با اعلام اینکه در راه آهن چابهار- زاهدان و در محدوده زاهدان- خاش بیش از ۲۰ هزار تن از ریل تولیدی ذوب آهن اصفهان نصب شده گفت: با گذشت بیش از ۲ سال از نصب این ریل ها و بهره برداری از این خط ریلی، این محور در حال فعالیت است. همچنین به اقرار شرکت های پیمانکاری که با این هلدینگ همکاری دارند و بحث نصب و جوشکاری را انجام می دهند هیچ مشکلی وجود نداشته و از ریل تولیدی ذوب آهن رضایت کامل دارند. وی در خصوص پروژه رشت – آستارا گفت: اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده و برنامه داریم ریل مورد نیاز این پروژه هم از ریل ملی تولیدی در ذوب آهن اصفهان تامین شود. رحمانی گفت: برای تامین پروژه های ریلی خارج از کشور نیز مذاکرات خوبی با ذوب آهن اصفهان داشتیم تا از این طریق ریل های طویل مورد نیاز خطوط سراسری و مترو ها را از این مجتمع عظیم صنعتی تامین کنیم.
استقبال چشمگیر مترو
یکی دیگر از بخش های حمل و نقل ریلی که نقش و گستردگی تعیین کننده ای دارد، مترو است که امروزه بخش قابل توجهی از ریل مورد نیاز را از ذوب اهن اصفهان تامین می کند. در این رابطه سرپرست مترو تهران گفت: ذوب آهن اصفهان از جمله بزرگترین و با سابقه ترین صنایع مادر کشور است که با تولید محصول استراتژیک ریل، خدمت مهمی به کشور کرده است. رضا محمدنژاد بیدخت با یادآوری اینکه در گذشته این محصول مهم به طور کامل از طریق واردات تامین می شد گفت: خوشبختانه ذوب آهن اصفهان با توان و دانش کارکنان خود موفق به تولید انواع ریل در کشور شد و هم اکنون تمام ملزومات تولید این محصول توسط این مجتمع عظیم صنعتی، بومی سازی و تولید شده است. وی افزود: امروز خرسندیم که محصول مهم ریل را بسیار راحت با سفارش داخلی تامین می کنیم و در این زمینه با متخصصین کشور خودمان طرف هستیم.
تنها تولیدکننده در غرب آسیا
برای آنکه اهمیت تولید ریل در ایران را بدانیم، اظهارات مدیرعامل ذوب آهن اصفهان کارگشاست. مهدی کوهی با تاکید بر اینکه ذوب آهن تنها تولیدکننده ریل در غرب آسیاست گفت: تامین ریل تمامی پروژههای ریلی کشور از جمله خطوط آهن بین شهری و متروی کلان شهر ها توسط ذوب آهن اصفهان انجام می شود. وی گفت: ذوب آهن اصفهان با وجود مشکلات مختلف در تولید محصولات استراتژیک و صنعتی مانند ریل، تیرآهن بال پهن، آرک معدن موفق عمل کرده که این امر به ویژه در تامین ریل مورد نیاز پروژه های راه آهن بین شهری و متروی کلان شهر ها نمایان است.
طراحی و ساخت ریل جدید
کوهی گفت: ذوب آهن اصفهان، پس از تولید موفقیت آمیز ریل های راه آهن سراسری، ریل مترو ۴۹E۱ و ۵۴E۱ گرید R۲۶۰، باتوجه به سیاست های کلان کشور اقدام به طراحی و توسعه محصول ریل سخت ۵۴E۱ با فولاد گرید R۳۲۰Cr و تولید انبوه ریل ۵۴E۱ (مورد استفاده در متروی تهران و مشهد) کرد. خوشبختانه تولید ریل به عنوان یک محصول استراتژیک در سال ۱۴۰۲ افزایش ۳۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته و به ۲۱ هزار و ۷۱۰ تن رسیده است.